برگزیده
-
کارنامه ادبی صادق چوبک، در گفتوگوی ایبنا با حسن میرعابدینی؛
صادق چوبک؛ ناتورالیستِ تندرو یا راوی رنجهای فراموششدگان؟
نویسنده کتاب «همهچیز فرو میپاشد: زندگی و آثار صادق چوبک» گفت: از منظر مضمونی، چوبک معمولاً به بخشهایی از جامعه میپردازد که کمتر دیده شدهاند؛ او از لایههای پایین و فراموششده جامعه مینویسد و آنچنان به این طبقات نزدیک میشود که گاه تصمیمات و رفتار شخصیتهایش حیرتانگیز و گاه هولناک به نظر میرسد.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با محمد حسینی؛
پشت سر مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند
محمد حسینی، نویسنده، گفت: در پشت سر اسمهایی چون مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند و میتوان گفت اگر کسی در عالم نویسندگی دارای توانمندی زیادی باشد و به شهرت برسد میتواند عایدی خوبی نیز برای تأمین یک زندگی مرفه داشته باشد؛ ولی همه هری پاتر نویس نیستند.
-
تخریب منزل پدر علم حقوق ایران در حملات اخیر؛
در سوگ خانهای که چراغ عدالت در آن روشن بود…
این خانه، صرفاً چهاردیواریای ساده نیست؛ بلکه آستانهای است که هزاران جوان ایرانی در آن تربیت شدند، حق آموختند، اخلاق ورزیدند و افتخار آفریدند.
-
نوشتن تجربه جنگ به مثابه تراپی؛
ناب، نایاب و داغ و زنده
ثبت مکتوب تجربیات جنگ در همان زمان وقوع یا لااقل در زمانی نزدیک به آن، ضمن آنکه روایتی دست اول از آن رویداد و از منظری متفاوت از گزارشهای رسمی ارائه میکند، همچنین میتواند حال و هوای انسانی را منتقل کند که آن واقعه را از نزدیک و به صورت زنده تجربه کرده و هنوز به اصطلاح داغ است و حس و احساساتی زنده دارد.
-
بازخوانی گفتوگو با کاوه فرخ پژوهشگر تاریخ جنگ؛
تاریخ ثابت کرده ایرانی به هر نحوی از خاک دفاع میکند
کاوه فرخ: ایرانی خواه نیروی نظامی داشته باشد و یا نداشته باشد، از زمان اسکندر تا به امروز از خاک خودش دفاع میکند به هر نحوی.بحث ژنتیک نیست اما به لحاظ فرهنگی شاهد یک نوع ایراندوستی در ایرانیان هستیم که به سادگی از بین نمیرود.
-
فواد نظیری در گفتوگو با ایبنا:
هیچ عقل سلیمی جنگافروزی را نمیپذیرد / ادبیات، بازتاب احوال انسانها در التهاب جنگ است
فواد نظیری، شاعر و مترجم ایرانی، گفت: ادبیات در مقطع تاریخی وقوع یک جنگ، عصاره این رخداد را میپروراند و تأثیر آن را بر عواطف انسانی و مسائل درونی بازگو میکند.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با آذردخت بهرامی؛
سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد
آذردخت بهرامی، داستاننویس، گفت: سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد و شاید فقط بتوان فیلمنامه را سفارشی نوشت که آن هم میتوان گفت جزو ادبیات نیست.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با منیرالدین بیروتی:
حرفهای نوشتن بدون دانش ادبی، بازار کتاب را مبتذل میکند
منیرالدین بیروتی، داستاننویس ایرانی، گفت: حتی اگر یک نویسنده حرفهای باشد و تماموقت بنویسد اما دانش ادبی کافی نداشته باشد، نه تنها سودی برای فرهنگ و ادبیات ندارد بلکه بازار کتاب را مبتذل میکند و سطح سلیقه جامعه را نیز پایین میآورد.
-
نگاهی به رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو؛
هیچ فاجعهای در کار نیست، اما همهچیز آرامآرام فرو میپاشد
مجله نیشن در مقالهای به تحلیل و بررسی رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو نویسنده معاصر کشور ایتالیا با موضوع فرهنگ مصرف گرایی در دنیای مدرن میپردازد که امسال توانسته به فهرست نهایی جایزه بوکر راه یابد.
-
مصاحبه با نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025؛
نویسنده باید جرأت پرتاب سنگ به دریاچههای راکد داشته باشد
محمد سمیر ندا، نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025 در گفتوگویی صمیمانه از تجربه زیسته، زخمهای تاریخ و مسئولیت نوشتن در برابر حافظه جمعی سخن میگوید
-
هوش مصنوعی، بحران هویت نقد ادبی و آینده آموزش ادبیات
اگر هوش مصنوعی بتواند به اندازهی دانشجویان کارشناسی ارشد آثار ادبی مانند هملت را تحلیل کند، آیا هنوز نیاز به نقد ادبی انسانی و آموزش آن وجود دارد؟
-
میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها»-۱
فلوشیپ نشر تهران اردوی تدارکاتی بود/آمادگی برای ورود به بازار جهانی
کارشناسان، میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها» درباره محدودیتها، مباحث اجرایی، چالشهای زیرساختی نشر کتاب کودک و نابلدی و بیتوجهی ناشران به کسب آمادگی برای حضور در بازارهای جهانی با توجه به قابلیتهای ادبیات کودک و نوجوان گفتند.
-
به همت خردسرای فردوسی مشهد؛
دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» منتشر شد
خراسانرضوی - دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» به همت خردسرای فردوسی مشهد و با نظارت محمدجعفر یاحقی منتشر شد.
-
مروری بر کتاب «هایدگر و نازیسم» نوشته ویکتور فاریاس؛
فیلسوف نازی
برخلاف روایتهای رسمی که پیوند هایدگر با نازیسم را امری گذرا، سیاسی و بیارتباط با تفکر فلسفی او معرفی میکنند، فاریاس با تکیه بر اسناد تاریخی و شواهد مکتوب، نشان میدهد که این ارتباط نهتنها عمیق و ایدئولوژیک، بلکه تا پایان عمر هایدگر نیز استمرار داشته است.
-
راهاندازی ایستگاه دیجیتال نسخ خطی گنجینه رضوی در کتابخانه ملی ازبکستان
خراسان رضوی - نخستین ایستگاه دیجیتال دسترسی به نسخ خطی و دریافت منابع چاپی گنجینه رضوی در محل کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند راهاندازی شد.
-
مروری بر «شر در اندیشه مدرن؛ تاریخ فلسفه از چشماندازی متفاوت»؛
زمینلرزه در ارکان آگاهی بشر
«نیمن» دست به نگارش تاریخ فلسفه، با محوریت موضوع «شر»،پرداخته است. او در مطالعه خود نشان میدهد تغییرات دیدگان انسان، بهخصوص انسان غربی، در رابطه با مفهوم شر، منجر به تحولاتی بنیادین شده که در عموم تاریخنگاریهای فلسفه، نادیده گرفته شدهاست
-
بازار داغ کتابهای فلسفی در گفتوگو با حسین شیخرضایی؛
فلسفهخوانی در زمانه بحران معنا
حسین شیخ رضایی معتقد است: توجه روزافزون مردم به فلسفه، نشانگر جستجوی آنها برای معنا و راهکارهای عملی در زندگی است، نه صرفاً مباحث انتزاعی. او تأکید میکند که «فلسفههایی برای زندگی» به دلیل پرداختن به همین دغدغههای انضمامی و نیاز به معنایابی در جامعه، با استقبال چشمگیر مواجه شده و به پناهگاهی فکری بدل گشتهاند.
-
درباره کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی»؛
برای پیشگیری از «انحطاط تمدن»
مطالعه دیستوپیا در اندیشه کلیز در کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی» از مرزهای نقد ادبی فراتر رفته و به یک ابزار مفهومی در علوم انسانی، تاریخ اندیشه، و تحلیل ایدئولوژی بدل میشود. این یادداشت در پی آن است که ظرفیت دیستوپیا را برای بازاندیشی در باب تمدن، سیاست، و انسانِ معاصر، از رهگذر بازخوانی پروژه کلیز، بهمثابه یک امکان نظری جدید برجسته سازد.
-
گفتوگو با علیرضا بهشتی به مناسبت درگذشت السدیر مکاینتایر ؛
فضیلتگرای ارسطویی
به نظر میرسد تفسیری که مکاینتایر از نظریه بحران معرفتشناختی ارائه میدهد، ما را در فهم تحولات فکری تاریخ ایران بسیار کمک میکند.
-
رئیس بنیاد ایرانشناسی در روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی:
شاهنامه کاخ بلند فرهنگ ایرانی است
علی اکبر صالحی: «حکیم ابوالقاسم فردوسی تنها یک شاعر نبود، بلکه معمار زبان فارسی و پاسدار هویت ملی ایران بود. شاهنامه او نه فقط یک اثر ادبی، بلکه شناسنامه فرهنگی ملت ایران است.»
تازهها
-
نگاهی به «سنت علیه تجدد؛ عثمانی و مصر در نیمه نخست قرن بیستم»
از غربگرایی به سوی غربزدگی
رویارویی دو گفتمان سنتگرایی و تجددخواهی، پیامدهای عمیقی به دنبال داشته است. این مواجهه سخت، منتهی به شکلگیری رویکردهای مختلف در مواجهه با تجدد شد. برخی آن را نفی کردند، عدهای با آغوش باز از آن استقبال کردند و گروهی هم دستاویز تلفیق شدند.
-
رئیس نمایشگاه به ایبنا خبر داد:
برپایی دوازدهمین نمایشگاه چاپ دیجیتال ۵ تا ۸ خرداد ۱۴۰۵
تاریخ برگزاری دوازدهمین نمایشگاه چاپ دیجیتال با تمرکز بر دستگاهها و ماشینآلات و مواد مصرفی حوزه چاپ اعلام شد.
-
کتاب «تأملات سینمایی کوئنتین تارانتینو» در نوبت اول منتشر شد
کتاب «تأملات سینمایی کوئنتین تارانتینو» توسط نشر هرمس به چاپ رسید.
-
سندی تاریخی در برابر فراموشی غزه؛
تلاشی برای ثبت تجربه عبور از یک نسلکشی
کتاب «نامههایی از غزه» با گردآوری اشعار و یادداشتهای تکاندهنده مردم عادی، از آمار و تحلیلهای بیروح سیاسی فراتر میرود و سندی است بر تلاش انسان برای حفظ روایت شخصی و فریاد زدن حقیقت خود در میانه یک تراژدی جمعی.
-
به بهانه سالروز جنگ ۳۳ روزه لبنان و اسرائیل؛
جنگی که به حساسیتهای تاریخی، اعتقادی و امنیتی خاورمیانه دامن زد
برخی تحلیلها بعداً نشان داد که جنگ ۳۳ روزه میتوانست سکوی حمله به ایران و مراکز هستهای آن مانند نطنز و فردو باشد. طبق اسناد منتشرشده، ایالات متحده و اسرائیل در این جنگ با تکیه بر اطلاعات سازمان منافقین و دیگر گروههای معاند قصد داشتند مدل حملهای را آزمون کنند که بعدها در سناریوهای حمله به ایران به کار گرفته شود.
-
در کتابفروشی نشر ثالث:
کتاب کودک «بستنیجویان» رونمایی میشود
رونمایی کتاب «بستنیجویان» نوشتهی سمیه صوفیان و به تصویرگری حمید خلوتی با حضور جمعی از اهل فرهنگ و کارشناسان حوزه کودک و نوجوان برگزار میشود.
-
در کتاب «جنگ علیه کودکان» بررسی میشود:
نقشه دشمن برای تخریب روان کودکان چیست؟
جان مکآرتور در کتاب «جنگ علیه کودکان» تشریح میکند دشمن با جایگزین کردن حقیقت الهی با نسبیگرایی فرهنگی و تضعیف جایگاه خانواده، روان کودکان را هدف قرار میدهد و معتقد است که تنها راه ساختن یک پناهگاه امن برای کودکان در دنیایی متخاصم، مجهز کردن آنها به سلاح ایمان است.
-
گزارش تصویری
زبان فارسی زیر سقف فرهنگستان
فرهنگستان زبان و ادب فارسی گنجینه ای کوچک از کتاب های درسی قدیم را در خود جای داده است. /عکاس:معصومه احمدی
-
به قلم گرت روبین منتشر میشود؛
رمان جدید شرلوک هلمز این بار با محوریت موریارتی
در داستان متفاوت شرلوک هلمز، رقیب سرسخت هلمز، پروفسور موریارتی، نقش محوری خواهد داشت و داستان از زاویه دید او و دستیارش، سرهنگ موران، روایت میشود.
-
عوامل ناکارآمدی دولت در فلسفه سیاسی اسلامی؛
سعادت هدف سیاست
مرتضی یوسفی راد: در فلسفه سیاسی فلاسفه اسلامی فلسفه وجودی هر فردی از افراد و هر صنف و گروهی رسیدن به کمال شایسته تحت عنوان سعادت است که در مورد انسان از آن تعبیر به کمال حقیقی می شود و آن با ابتناء هدفگذاری و سیاستگذاریهای راهبردی و سیاستهای اجرایی دولت بر حکمت و حق و عدالت و محبت و صداقت و همدلی و نیکوکاری و عمل به دین و شریعت و دیگر اموری خیریه قابل وصول است
-
اقتباس از کتاب لی چایلد دوباره به صدر رسید؛
چرا نویسنده کتاب «جک ریچر» با بازی تام کروز در نسخه سینمایی مخالف بود؟
نسخه سینمایی «جک ریچر» با بازی تام کروز بار دیگر در مرکز توجه قرار گرفته، موفقیتی که در تضاد با نظر خالق شخصیت ریچر، لی چایلد، قرار دارد.
-
به مناسب بزرگداشت هفته قلم؛
آیین «قلم برای قلم» در خرمآباد برگزار میشود
لرستان- آیین پاسداشت «محمدرضا رشیدی»، نویسنده پیشکسوت لرستانی، با عنوان «قلم برای قلم» در خرمآباد برگزار میشود.
-
به میزبانی مؤسسه پیام آزادگان؛
بررسی و نقد کتاب آهوی گمشده برگزار میشود
«آهوی گمشده» روایتی مستند از دوران نوجوانی، حضور در جبهه، اسارت و مقاومت آزادهای است که از سنین کم وارد مسیر جهاد شد و سالها در اردوگاه مفقودالاثرها در بخش ملحق اردوگاه تکریت ۱۱ عراق، شرایط سخت اسارت را تحمل کرد.
-
با رویکرد تقویت روحیه همبستگی؛
پویش «ایستاده برای ایران» در گیلان اجرا شد
گیلان - پویش «ایستاده برای ایران» در گیلان، با شعرخوانی شاعران استان و با رویکرد تقویت روحیه همبستگی و پاسداشت عزت ملی برگزار شد.
-
کتاب و مدیریت شهری استانها- ۴
کرمان رنگ و بوی کتاب ندارد/ جای خالی مطالبهگران فرهنگی در شورای شهر
کرمان- ترویج کتاب و کتابخوانی از مهمترین دغدغههای فرهنگی هر شهری است اما در شهر بزرگی همچون کرمان، مصوبات شورا در زمینه کتابوکتابخوانی از تعداد انگشتان یک دست فراتر نمیرود.
-
از سوی نشر نی؛
کتاب «کشف ایران» نقد و بررسی میشود
جلسه نقد و بررسی کتاب «کشف ایران» تالیف علی میرسپاسی و ترجمه رامین کریمیان از سوی نشر نی برگزار میشود.
-
وقتی حق کپیرایت، خلاقیت را محدود میکند؛
نگاهی به چالشهای مایک فلاناگان در اقتباس اثر استیون کینگ
در روزگاری که اقتباسهای سینمایی و تلویزیونی از آثار ادبی به یکی از اصلیترین مسیرهای تولید محتوا بدل شدهاند، نام مایک فلاناگان در کنار استیون کینگ، پیوندی قابلاعتماد برای مخاطبان جدی ژانر وحشت ایجاد کرده است.
-
به همت انجمن فرهنگی کتاب پرواز سیمرغ نیشابور؛
کتابخانه «شهید فرهنگ و امنیت هادی میرآبادی» افتتاح شد
خراسان رضوی - کتابخانه «شهید فرهنگ و امنیت هادی میرآبادی» به همت انجمن فرهنگی کتاب پرواز سیمرغ در پادگان شهید مطهری نیشابور افتتاح شد.
-
نگاهی به رمان «کارگردان» اثر دانیل کلمن؛
پیچیدگی رابطه هنر و قدرت در رمان «کارگردان»
دانیل کلمن نویسنده رمان «کارگردان» با نگاهی دقیق، چالشها و مخاطرات پیش روی هنرمندان را در بستر نظامهای استبدادی به تصویر میکشد و مرزهای میان وفاداری هنری و سازش با قدرت را بررسی میکند.
-
بازخوانی «نجات روح مدرن»؛
رواندرمانی همزبان با منطق بازار
«نجات روح مدرن» در زمانهای منتشر شده که رواندرمانی دیگر صرفاً یک درمان بالینی نیست بلکه به بخشی از زندگی روزمره، زبان احساسات و سیاست هویت بدل شده است. اوا ایلوز در کتاب خود نشان میدهد چگونه رواندرمانی از قرن بیستم تاکنون، فرهنگ مدرن را دگرگون کرده و همزمان با سرمایهداری، سوژه مدرن را بازسازی کرده است.
نظر شما