واریز عیدی به اعضای صندوق هنر در سقف عیدی کارمندان و پرداخت تمامی مطالبات ناشران و کتابفروشان از نمایشگاه کتاب و فروش فصلی زمستانه دو خبر خوب امروز بودند.
از جناب آقای دکتر نوبخت و همکارانشان در سازمان برنامه و بودجه سپاسگزارم.

ثبت مکتوب تجربیات جنگ در همان زمان وقوع یا لااقل در زمانی نزدیک به آن، ضمن آنکه روایتی دست اول از آن رویداد و از منظری متفاوت از گزارشهای رسمی ارائه میکند، همچنین میتواند حال و هوای انسانی را منتقل کند که آن واقعه را از نزدیک و به صورت زنده تجربه کرده و هنوز به اصطلاح داغ است و حس و احساساتی زنده دارد.
کاوه فرخ: ایرانی خواه نیروی نظامی داشته باشد و یا نداشته باشد، از زمان اسکندر تا به امروز از خاک خودش دفاع میکند به هر نحوی.بحث ژنتیک نیست اما به لحاظ فرهنگی شاهد یک نوع ایراندوستی در ایرانیان هستیم که به سادگی از بین نمیرود.
فواد نظیری، شاعر و مترجم ایرانی، گفت: ادبیات در مقطع تاریخی وقوع یک جنگ، عصاره این رخداد را میپروراند و تأثیر آن را بر عواطف انسانی و مسائل درونی بازگو میکند.
آذردخت بهرامی، داستاننویس، گفت: سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد و شاید فقط بتوان فیلمنامه را سفارشی نوشت که آن هم میتوان گفت جزو ادبیات نیست.
منیرالدین بیروتی، داستاننویس ایرانی، گفت: حتی اگر یک نویسنده حرفهای باشد و تماموقت بنویسد اما دانش ادبی کافی نداشته باشد، نه تنها سودی برای فرهنگ و ادبیات ندارد بلکه بازار کتاب را مبتذل میکند و سطح سلیقه جامعه را نیز پایین میآورد.
مجله نیشن در مقالهای به تحلیل و بررسی رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو نویسنده معاصر کشور ایتالیا با موضوع فرهنگ مصرف گرایی در دنیای مدرن میپردازد که امسال توانسته به فهرست نهایی جایزه بوکر راه یابد.
محمد سمیر ندا، نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025 در گفتوگویی صمیمانه از تجربه زیسته، زخمهای تاریخ و مسئولیت نوشتن در برابر حافظه جمعی سخن میگوید
اگر هوش مصنوعی بتواند به اندازهی دانشجویان کارشناسی ارشد آثار ادبی مانند هملت را تحلیل کند، آیا هنوز نیاز به نقد ادبی انسانی و آموزش آن وجود دارد؟
کارشناسان، میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها» درباره محدودیتها، مباحث اجرایی، چالشهای زیرساختی نشر کتاب کودک و نابلدی و بیتوجهی ناشران به کسب آمادگی برای حضور در بازارهای جهانی با توجه به قابلیتهای ادبیات کودک و نوجوان گفتند.
خراسانرضوی - دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» به همت خردسرای فردوسی مشهد و با نظارت محمدجعفر یاحقی منتشر شد.
برخلاف روایتهای رسمی که پیوند هایدگر با نازیسم را امری گذرا، سیاسی و بیارتباط با تفکر فلسفی او معرفی میکنند، فاریاس با تکیه بر اسناد تاریخی و شواهد مکتوب، نشان میدهد که این ارتباط نهتنها عمیق و ایدئولوژیک، بلکه تا پایان عمر هایدگر نیز استمرار داشته است.
خراسان رضوی - نخستین ایستگاه دیجیتال دسترسی به نسخ خطی و دریافت منابع چاپی گنجینه رضوی در محل کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند راهاندازی شد.
«نیمن» دست به نگارش تاریخ فلسفه، با محوریت موضوع «شر»،پرداخته است. او در مطالعه خود نشان میدهد تغییرات دیدگان انسان، بهخصوص انسان غربی، در رابطه با مفهوم شر، منجر به تحولاتی بنیادین شده که در عموم تاریخنگاریهای فلسفه، نادیده گرفته شدهاست
حسین شیخ رضایی معتقد است: توجه روزافزون مردم به فلسفه، نشانگر جستجوی آنها برای معنا و راهکارهای عملی در زندگی است، نه صرفاً مباحث انتزاعی. او تأکید میکند که «فلسفههایی برای زندگی» به دلیل پرداختن به همین دغدغههای انضمامی و نیاز به معنایابی در جامعه، با استقبال چشمگیر مواجه شده و به پناهگاهی فکری بدل گشتهاند.
مطالعه دیستوپیا در اندیشه کلیز در کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی» از مرزهای نقد ادبی فراتر رفته و به یک ابزار مفهومی در علوم انسانی، تاریخ اندیشه، و تحلیل ایدئولوژی بدل میشود. این یادداشت در پی آن است که ظرفیت دیستوپیا را برای بازاندیشی در باب تمدن، سیاست، و انسانِ معاصر، از رهگذر بازخوانی پروژه کلیز، بهمثابه یک امکان نظری جدید برجسته سازد.
به نظر میرسد تفسیری که مکاینتایر از نظریه بحران معرفتشناختی ارائه میدهد، ما را در فهم تحولات فکری تاریخ ایران بسیار کمک میکند.
علی اکبر صالحی: «حکیم ابوالقاسم فردوسی تنها یک شاعر نبود، بلکه معمار زبان فارسی و پاسدار هویت ملی ایران بود. شاهنامه او نه فقط یک اثر ادبی، بلکه شناسنامه فرهنگی ملت ایران است.»
رسانه حتی اگر عزم بیطرفی داشته باشد «نمیتواند» بیطرف باشد، هم به دلیل محدودیتهای نگرش خودش، هم به دلیل جبر مخاطب که مجال بیطرفی را از رسانهها سلب میکند.
چرا دیگر نامی مثل «اِما بوواری» یا «آنا کارنینا» در ذهنها نمیماند؟ در دورانی که نامها بیشتر در شبکههای اجتماعی و سیاست شنیده میشوند تا در رمانها، جای شخصیتهای ماندگار ادبی کجاست؟ نگاهی دوباره به سخنان اینگبورگ باخمن ما را به این پرسش مهم میرساند: آیا ادبیات هنوز میتواند نامهایی بسازد که زنده بمانند؟
مراجعه به کتاب راهنمایی که برپایهی اطلاعات دست اول و نقشههای بهکارآمدنی نوشته شده باشد نه تنها برای گردشگران و بازدیدکنندگان میراث تاریخی و فرهنگی ضرورت دارد، بلکه برای متخصصان و کارشناسان نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.
اردبیل- کتاب « بهباشی با طبیعت» با رویکرد شادکامی و خودباوری توسط نشر نیکان امروز منتشر شد.
مرکزی – آیین رونمایی از کتاب «زندگی به شرط عشق» اثر فاطمه زینلی با حضور نویسنده و جمعی از اهالی فرهنگ، ادب و هنر در مؤسسه فرهنگیـ هنری «دیار هنر گلستان» اراک برگزار شد.
نمایشنامه «پل» نوشته محمد رحمانیان و کارگردانی حسن جودکی، روز جمعه ۱۳ تیرماه ساعت ۱۹:۳۰ در قالب بخش نمایشنامهخوانی ویژهبرنامههای فرهنگی «خیمه هنر» در تالار سایه مجموعه تئاتر شهر اجرا میشود.
۴۴ بهار از عمر حاج آقا علیقلیزاده، از نور کتابفروشی و نشر معتبر است اما هرچه گذشت، کسب و کار نشر از اعتبار و بازار کتابفروشیهای بنبست «حاجنائب» از سکه افتاد.
پس از وقفهای که همهگیری کرونا در عادات مطالعه ایجاد کرد، مطالعه جدید هیئت کتابخانه ملی سنگاپور نشان میدهد که حالا نزدیک به ۹۰ درصد از نوجوانان و بزرگسالان این کشور به طور منظم برای تفریح کتاب میخوانند.
با گذشت بیش از یک سال و نیم از جنگ ویرانگر در غزه، بیش از ۶ میلیون نسخه کتاب در کتابخانههای عمومی، دانشگاهی و شخصی این منطقه در بمبارانها ویران شدهاند؛ فاجعهای فرهنگی که میراث تاریخی و آموزشی ملت فلسطین را تهدید میکند.
آخرین طرح داستانی ژوزه ساراماگو با نام «نیزهها... تفنگها» با ترجمه قاسم مومنی منتشر شد.
سیزدهم تیرماه مصادف است با سالروز شهادت شهید محمدرضا دستواره به همین مناسبت تصویری کمتر دیده شده از او به همراه سردار شهید محمدابراهیم همت، یحیی صفوی، شهید عباس کریمی و محسن رضایی را منتشر کردیم.
در دل بازار شلوغ و پرهیاهوی ناصر خسرو، دو کتابفروشی قدیمی، این روزها به دور از چشمها و کمکار شدهاند. دیوارهایی که روزگاری میزبان هزاران قصه بودند، حالا روایتگر خاموشی و فراموشیاند. این گزارش تصویری نگاهیست به گوشهای از فرهنگ که در گذر زمان رنگ میبازد و نیازمند توجه است. /عکاس:نیلوفر عباسی
کتاب «رمزگشایی از هنر معاصر» مخاطب را با دگرگونیهای بنیادین در نقش و مفهوم هنر آشنا میکند. رویکرد تحولخواه هنرمندانی چون تانیا بروگرا نشان میدهد که هنر امروز، بیش از زیبایی، به کنشگری اجتماعی میاندیشد.
در طول تاریخ معاصر سینمای مستند ایران، سوگواری محرم همواره یکی از موضوعاتی بوده که مستندسازان با نگاههای متنوع و از زوایای مختلف به آن پرداختهاند.
نگاهی به بازار ملزومات تولید کتاب نشان میدهد که بازار در رکود نسبی است و بهای مواد اولیه چاپ و نشر طی هفتههای اخیر افزایش محدودی داشته است.
سید محمدرضا دستواره،در طول انقلاب ۵۷ و دفاع مقدس نقش مهمی ایفا کرد. او پس از پیوستن به کمیته انقلاب و سپس سپاه پاسداران، در مقابله با گروههای مسلح در کردستان، سازماندهی تیپ «محمد رسولالله» و حضور در عملیاتی چون خیبر، والفجر ۸ و آزادسازی مهران، مسئولیتهای کلیدی بر عهده داشت.
آذربایجانغربی_ پژوهشگر و نویسنده ارومیهای معتقد است که در ادبیات محرم، داستان و نثر ادبی در استان، اقبال زیادی ندارد به ویژه در ارتباط با واقعه عاشورا، اثری چشمگیری به چشم نمیخورد که بتوان به آن اشاره کرد ولی در بخش شعر، اشعار زیادی سروده شده است.
زنجان- حسینیه اعظم زنجان که یکی از بزرگترین مکانهای گردهمایی عزاداران حسینی در کشور و دومین قربانگاه بزرگ دنیاست، در روز هشتم محرم میزبان مراسمی است که از آن با عنوان یومالعباس یاد میشود.
نویسنده کتاب «همهچیز فرو میپاشد: زندگی و آثار صادق چوبک» گفت: از منظر مضمونی، چوبک معمولاً به بخشهایی از جامعه میپردازد که کمتر دیده شدهاند؛ او از لایههای پایین و فراموششده جامعه مینویسد و آنچنان به این طبقات نزدیک میشود که گاه تصمیمات و رفتار شخصیتهایش حیرتانگیز و گاه هولناک به نظر میرسد.
و حسین حملهها را همی گرفت و از ایشان بسیار بیفکند. و سی و چهار جای بر تن وی جراحت کردند و خون بسیار از تن وی برفت و تشنگی سخت بر وی غلبه کرد
«حسین وارث آدم» از برجستهترین و پراحساسترین آثار دکتر علی شریعتی است که عاشورا را از محدوده تنگ مناسک، به ساحت فراگیر تاریخ انسان ارتقا میدهد. شریعتی با ترکیب تاریخ، جامعهشناسی، عرفان و تفکر انقلابی، حسین (ع) را نه تنها امام شیعه، بلکه وارث تمام پیامبران، نهضتها و آرمانهای بشری میداند. این کتاب بیانیهای تفکربرانگیز برای بازگشت به حقیقت عاشورا، و پاسخی به انفعال مذهبی در برابر استبداد است.
یک قسمت مهم در کتاب «امام حسین و ایران» به شرکت ویژه ایرانیان در واقعه کربلا و تلاش آنان برای دفاع از امام حسین(ع) اختصاص یافته است.
امیررضا اصنافی، عضو هیئت علمی گروه علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه شهید بهشتی معتقد است؛ کتابخانهها در بحرانهای اجتماعی و جنگی، با نقش حمایتی و فرهنگی خود، به عنوان نهادهای فعال در کنار مردم حضور دارند.
نظر شما