جمعه ۱۳ تیر ۱۴۰۴ - ۰۹:۱۵
تمرکز ادبیات آیینی آذربایجان غربی بر حوزه شعر/ هنوز اثری ماندگار پدید نیامده است

آذربایجان‌غربی_ پژوهشگر و نویسنده ارومیه‌ای معتقد است که در ادبیات محرم، داستان و نثر ادبی در استان، اقبال زیادی ندارد به ویژه در ارتباط با واقعه عاشورا، اثری چشمگیری به چشم نمی‌خورد که بتوان به آن اشاره کرد ولی در بخش شعر، اشعار زیادی سروده شده است.

سرویس استان‌های خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - فاطمه صمدزاده: عاشورا یک رویداد مهم در تاریخ اسلام است و متاسفانه، مانند بسیاری از رویدادهای تاریخی دیگر، در طول زمان با تحریفاتی همراه شده است.

نویسندگی در مورد عاشورا، همواره یک موضوع مهم و تاثیرگذار در ادبیات و فرهنگ شیعه بوده است. بررسی وقایع و تاریخ عاشورا توسط نویسندگان باعث می‌شود که این واقعه از تحریف مصون بماند. در استان آذربایجان‌غربی نویسندگان مختلفی در حوزه ادبیات آئینی و عاشورایی قلم می‌زنند. این موضوع در گفت‌وگویی با توحید اصغرزاده، نویسنده مطرح ادبیات پایداری بررسی شده است.

توحید اصغرزاده در پاسخ به این سوال که تعریف شما از شعر دینی یا آئینی چیست؟ آیا این دو تعبیر را یکی می‌دانید؟ گفت: در ارتباط با شهر آئینی و دینی تفاوت شاخص و محوری نمی‌بینم هر چند بزرگان گفته‌اند شعر آیینی از مضامین دینی و آداب مهم هر ملتی است و شعر دینی، صرفاً به مضایی و حقایق دینی می‌پردازد. شعر آیینی گستره و اثربخشی زیادی دارد زیرا احساس و حوادث اجتماعی با یک حقیقت دینی، هم افزا می‌شوند، از آهنگ و ادبیات مردمی، وام می‌گیرد و در دل می‌نشیند و سینه به سینه انتقال می‌یابد و همه اقشار را متاثر می‌سازد.

وی با اشاره به ویژگی‌های محتوای ادبی استان آذربایجان‌غربی با رویکرد محرم و عاشورا افزود: هرچند ادبا و شعرا، مداحان بزرگی در استان هستند و لیکن تاکنون اثری ماندگار و فراگیر پدید نیامده است.

اصغرزاده بیان کرد: در مجموع، داستان و نثر ادبی در استان، اقبال زیادی ندارد به ویژه در ارتباط با واقعه عاشورا، اثری به چشم نمی‌خورد که بتوان به آن اشاره کرد ولی در بخش شعر، اشعار زیادی سروده می‌شود و اینکه این اشعار چه اندازه فراگیر شده‌اند، جای بحث دارد.

وی گفت: در ادبیات آیینی استان آذربایجان‌غربی همه مناظر عاشورا در آینه هنر انعکاس دارد. شاعران و مداحان آذربایجانی در بعضی از زوایای این واقعه هنر ویژه به خرج داده‌اند. مقام حضرت زینب (س)، شهادت علی اصغر (ع)، حضرت ابواالفضل در مداحی‌ها، بحر طویل امام حسین (ع) در میدان کربلا، هر یک شاهکاری است که در اشعار و نوحه‌های آذری زبانان بدیل ندارد.

نویسنده ارومیه‌ای در پاسخ به این سوال که به نظرتان راه درست انتقال مفاهیم دینی به ویژه در حوزه عاشورا به مخاطب امروز چیست؟ نیز گفت: فارغ از اشعار و متون حماسی که شور حسینی را انعکاس می‌دهند، نهادینه‌سازی مبارزه با ظلم، رعایت حق الناس و درک درست از حقیقت دین که به شعور حسینی اشتهار دارد، باید مورد توجه و اهتمام هنرمندان باشد و آن را در رفتار فردی و جمعی مشتاقان عاشورا نهادینه سازند.

وی با اشاره به تهدید آسیب‌هایی ادبیات عاشورایی افزود: همواره عاشورا از تحریف رنج می‌برد که مبادا در گرداب احساس گرفتار شویم، تاریخ را درست ندانیم، حقایق را به درستی بیان نکنیم و فلسفه عاشورا را در حد شعر، نوحه و داستان خلاصه و متوقف سازیم و به زندگی اجتماعی مرتبط نسازیم.

به گزارش ایبنا؛ جاری چون آب، عرصه شقایق خاطره، اینگونه بودند، امین انقلاب، بر بالین لاله‌ها، بهداری سپاه، معبر، سردار بدر، بوی باران بوی باروت، ذاکر، پهلوان محمد، یک لحظه تا آسمان، مهاجر، فریاد رس، نامه های ارغوانی، جاودانه‌های فرهنگ و او که از نیل فتنه می‌گذشت، از جمله کتاب‌های این نویسنده ارومیه‌ای است.

توحید اصغرزاده، متولد ۱۳۴۱، سی‌وپنچ سال معلمی کرده و توانسته ۲۴ عنوان کتاب برای دفاع مقدس بنویسد و اغلب این کتاب‌ها، زندگینامه‌پژوهی است. وی می‌گوید که در «تکثیر خورشید» که در سال ۱۳۹۱ با حمایت ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان به چاپ رسید، قلمش را نذر امام حسین (ع) کرده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین