دانش در گفتوگو با ایبنا تشریح کرد:
جشنوارههای «چاپ» و «نشان شیرازه» ادغام نشدهاند/ نخستین جلسه شورای سیاستگذاری؛ هفته آینده
مهرزاد دانش گفت: نخستین جلسه شورای سیاستگذاری جشنواره ملی چاپ و نشر هفته آینده با حضور اعضا برگزار و با موافقت اعضا، فراخوان مسابقات جشنواره چاپ و نشان شیرازه در نیمه اول آذر اعلام میشود.
وی ادامه داد: در حکم وزیر و معاون وزیر آمده است که این جشنواره شامل دو برنامه و رویداد است؛ نخست جشنواره حوزه چاپ و دیگری نشان شیرازه که هر یک بهصورت مجزا برگزار میشوند.
دانش با بیان اینکه ادغامی در برنامهها و کارهای جشنواره نیست، گفت: این دو رویداد در هم ادغام نشده و هویت هر یک محفوظ است. اتفاقی که افتاده این است که این دو رویدادا، ذیل یک جشنواره کلی با عنوان جشنواره ملی چاپ و نشر به صورت همزمان و توسط یک مجموعه واحد برگزار میشوند و در این زمینه سعی میکنیم با استفاده از ظرفیتهای وزارتخانه و دفتر چاپ و نشر به صورت همزمان و پیش بروند.
وی تاکید کرد: روز ملی چاپ امسال با ایام سوگواری حضرت سیدالشهدا(ع) مقارن شده بود و مناسبتی نداشت که در آن مقطع زمانی برگزار شود. بههمین دلیل تصمیم گرفته شد که اولین دوره جشنواره چاپ و نشر بعد از محرم و صفر باشد.
دانش با اشاره به برنامهریزیهای پیش روی شورای سیاستگذاری جشنواره گفت: هفته آینده نخستین نشست شورای سیاستگذاری برپا میشود، در آنجا صحبت خواهیم کرد و اگر اعضای شورا موافقت کنند، امیدواریم که در نیمه اول آذر فراخوان مسابقات هر یک از این دو برنامه را اعلام کنیم.
معیارهای جشنواره چاپ در یک نگاه
وی با طرح این موضوع که بخش مسابقات هر یک از این دو رویداد به صورت مجزا تعریف شده است، عنوان کرد: برای بخش چاپ رشتههای داوری مختلفی در نظر گرفته شده که شامل مباحث فنی است و بر مبنای سنجههای فنی و صنعتی که به کیفیت کالا و محصول عرضه شده میانجامد، داورها برگزیدگان را اعلام میکنند.
دانش با توضیح درباره بخش دیگر این مسابقه گفت: دومین موضوع در حوزه چاپ، بحث طراحیها و آرائههای گرافیکی است که در این رشته آرایههای بصری و گرافیکی مندرج در بستههای چاپی بر اساس معیارهای هنری و زیبایی شناسانه بررسی میشوند.
وی افزود: رشته بعدی هنجارهای محتوایی است که در این رشته توجه تولیدکننده محصول به جنبههای محتوایی شامل گسترههای مسائل اجتماعی، ملی و معیشتی، خانوادگی، زیست محیطی و بهداشتی بررسی میشود و بر اساس هنجارهای مدنی، اخلاقی و آئینی، بهترین شعار بسته محتوایی درج شده روی بستهها، انتخاب میشود.
دانش همچنین درباره اهمیت بحث پاسداشت زبان فارسی در این جشنواره نیز گفت: پاسداشت زبان فارسی نیز موضوع دیگری است که در این جشنواره به آن پرداخته میشود. در این رشته واژگان، نوشتار و نویسهنگاریهای مندرج در محصولات چاپی بر اساس میزان بهرهگیری از توانمندیهای زبان فارسی و ظرفیتهایی که به ترویج این موضوع میانجامد، بررسی میشوند. همچنین زبانهای بومی که در استانها و اقلیمهای منطقهای جاری باشد نیز در این بررسیها قرار دارد.
وی تاکید کرد: در کنار همه این معیارها همچون سالهایهای گذشته از چهرههای برتر حوزه چاپ شامل پیشکسوت نمونه، کارآفرین نمونه، فعال نمونه و صادرکننده نمونه هم تقدیر میشوند.
معیارهای نشان شیرازه
دانش همچنی درباره نشان شیرازه گفت: در این جشنواره کمابیش همان رشتههایی که دورههای گذشته مدنظر بود را داریم؛ به عنوان مثال، بخش مسابقه پیکره کتاب داریم که در آن، برترین طراحی کتاب تصویری، برترین طراحی کتاب مصور، برترین طراحی کتاب غیرتصویری، برترین طراحی کتاب علمی آموزشی، برترین مدیر هنری نشر و برترین ناشر حامی طراحی کتاب انتخاب میشوند.
وی ادامه داد: بخش مسابقه اجزای کتاب نیز در نشان شیرازه پیشبینی شده است که در آن اجزای کتابهای مختلف بررسی و برترین طراحی جلد کتاب با تصویر که شامل تصویرسازی و عکاسی است، برترین طراحی گرافیک جلد کتاب با نوشتار که تایپوگرافی و خوشنویسی است، انتخاب میشود.
به گفته دانش، برترین طراحی گرافیک متن در صفحهآرایی در گروه سنی کودک و برترین طراحی گرافیک متن در صفحهآرایی کتابهای بزرگسال و برترین طراحی قلم یا فونت متن نیز در فهرست این مسابقه است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: برخلاف برخی خبرها، نه تنها در جشنواره ملی چاپ و نشر برنامهای ادغام نشده بلکه سعی شده با تنوع بیشتری به موضوع چاپ و نشر در این دوره از جشنواره نگریسته شود اما به دلیل اینکه تمرکز مناسبتر اداری روی موضوع صورت بگیرد، سعی شده است که در اداره واحد و زمان واحدی اتفاق بیفتند.
نظر شما