دوشنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۶ - ۱۶:۵۸
جنگ‌ها محل تولد نویسندگان برجسته‌اند

مجموعه داستان "سنگ یحیا" نوشته خسرو عباسی شامل 10داستان کوتاه است که در هر کدام از زاویه‌ای خاص به قربانیان اصلی جنگ نگاه شده‌ است. این کتاب در جشنواره کتاب سال دانشجویی سال 1396 برگزیده شده است.

خسرو عباسی، برگزیده بیست‌‌ وچهارمین کتاب سال دانشجویی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، درباره مضمون اصلی مجموعه داستان"سنگ یحیی" گفت: این کتاب، داستان آدم‌هایی است که درگیر جنگ بوده‌اند. در این داستان ها به قربانیان اصلی جنگ یعنی کشته‌شدگان، جانبازان و بازماند‌گان صحنه‌های نبرد جنگ تحمیلی پرداخته‌ام. سعی داشتم صحنه‌های این نبرد را به تصویر بکشم و مطابق آنچه رایج است تنها به روایت کسانی که در جنگ زنده‌ مانده‌اند، نپردازم. در این مجموعه هدف اصلی‌ام شهیدشدگان و کشته‌شدگان بوده‌است. سعی داشتم تخیل خود را در پرداخت اینگونه شخصیت ها به کار گیرم. به عنوان مثال داستان یکی از شخصیت‌های کتاب مربوط به یک سرباز ارمنی است که به اشتباه در میان کشته‌شدگان عراقی دفن می‌شود و داستان را از زبان خود شخصیت روایت کرده‌ام.

این نویسنده درباره علت علاقه‌مندی خود به جنگ اظهار کرد: دوران کودکی و نوجوانی من در جنگ گذشت. به این پدیده خیلی نزدیک بوده‌ام و به صورت ناخودآگاه به این سمت کشیده شده‌ام. در تاریخ تمدن انسان‌ها کمتر زمانی‌است که انسان با پدیده جنگ درگیر نبوده باشد و هنرمندان در شاخه‌های مختلف نسبت به این پدیده همواره واکنش نشان داده‌اند.

عباسی درباره شیوه مطالعات و تحقیقات خود برای نگارش این اثر گفت: در دو کتاب دیگرم که خاطرات بازماندگان جنگ است، مصاحبه و گفت‌وگوهایی با خانواده‌های شهدا، بازماندگان، جانبازان و کسانی که به نوعی درگیر جنگ تحمیلی بوده‌اند، انجام دادم و چند سالی است که درگیر مطالعات جنگ هستم. از این تجربیات در نگارش این مجموعه داستان هم بهره برده‌ام. در کتاب "آخرین نبرد" خاطرات یکی از رزمندگان به نام حسن ایزدبین و در کتاب دیگر که "بر سمفونی برف و سنگ و سکوت" نام دارد، به خاطرات یکی از بازماندگان جنگ پرداخته‌ام. علاوه بر اینها از جنگ ملل دیگر هم غافل نمانده‌ام و آنها را نیز مورد تحقیق و بررسی قرار دادم تا به جنبه انسانی جنگ اشراف بیشتری پیدا کنم.

نویسنده "سنگ یحیا" درباره اثرات جنگ‌های جهانی بر ادبیات جهان گفت: بسیاری از شاهکارهای بزرگ دنیا در زمینه جنگ است و واکنش هنرمندان را در قبال جنگ نشان می‌دهد. جنگ‌های جهانی محل تولد نویسندگان برجسته‌ای است و شاهکارهای بسیاری را تقدیم دنیای ادبیات کرده است. جنگ پدیده ای است که به موازات تاریخ زندگانی بشر وجود داشته و همواره به نوعی در آثار ادبی رخ می‌نماید.

نویسنده کتاب "آخرین نبرد" درباره علت فقدان شاهکارهای ادبی فارسی در زمینه جنگ تحمیلی ایران و عراق به آن گونه‌ای که در ادبیات آمریکا و اروپا وجود دارد، عنوان کرد: در نهایت آثار شاخصی خلق خواهند شد و این مساله کمی زمان‌بر است. هر چه فاصله هنرمند با پدیده‌ای کمتر شود، اثری که به مثابه آن خلق می‌شود، هنری‌تر و ارزشمندتر است. به نظر من فاصله ما با جنگ هنوز کم است و کماکان به نوعی با آن درگیر هستیم. به خصوص نسل خود من هنوز درگیر مسایلی هستیم که جنگ رقم زده‌ است. من اعتقاد دارم که از پس جنگ تحمیلی هم آثار درخشانی در ادبیات ایران خلق خواهد شد اما کمی طول می‌کشد و زمان‌بر است. وقتی هنرمندی از پدیده‌ای فاصله می‌گیرد و آثار آن واقعه در وجودش رسوب می‌کند، شاهکار خلق خواهد شد.


نویسنده کتاب "بر سمفونی برف و سنگ و سکوت" درباره جایگاه آثار دفاع مقدس در ادبیات معاصر عنوان کرد: در ادبیات کلاسیک شاهد خلق رزم‌نامه‌ها و فتح‌نامه‌های بسیاری بوده‌ایم اما هیچ‌کدام به دلیل عبور از صافی حکومت زمانه قابل اطمینان نیستند. از دوره قاجار و حتی پهلوی هم اثر شاخصی در حوزه جنگ نداریم و عمده آثار قابل تامل  ادبیات جنگ، بعد از انقلاب اسلامی نگاشته شده‌اند و گواه آن هم برگزیدگان جایزه کتاب سال هستند.

وی در انتها افزود: ادبیات جنگ رو به پیشرفت است و به ‌زودی شاهد آثار درخشانی در این زمینه خواهیم بود.

لازم به ذکر است که  «سنگ یحیا» اولین مجموعه داستان خسرو عباسی است که توسط انتشارات «نیماژ» روانه بازار نشر شده است.این مجموعه مشتمل بر 10 داستان کوتاه با نام‌های "سنگ یحیا"، "خواب در خانه لاک‌پشت"، "تیربند"، "به وقت بابل"، "گرای صفر درجه"، "قرنطینه"، "دندان طلا"، "کفش ملی"، "چاه" و "نفیرخانه"  است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها