علي لاريجاني در افتتاحيه همايش دكترين مهدويت:
هنر زمينهساز بايد نمادهای استكبار را شناسايی و با آن مقابله كند
رييس مجلس شورای اسلامي، در افتتاحيه هشتمین همایش دکترین مهدویت بر لزوم توجه به هنر متعالي تاكيد كرد و گفت: اگر به دنبال فراهم كردن زمینه تجلي در هنر هستيم، بايد نمادهای استکبار را شناسایی و به دنيا معرفی کنیم.-
وی سپس به جنبههای گوناگون هنر از جمله ویژگیهای تقلید، تهییج احساسات مردم و سرگرمکنندگی اشاره کرد و گفت: هنر از نگاه رسیدن به تعالی است که میتواند زمینهساز ظهور امام زمان(عج) باشد. از این نگاه، هنرمند باید بتواند برای بیان حقیقت به ساختارشکنی بپردازد.
رييس مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه وقتی سخن از حقیقت میگوییم نباید آن را به دریافتهای حسی محدود كنيم، گفت: برخی مكتبها مانند پوزيتيويست و فيلسوفان انتزاعي حقیقت را به همین دریافتهای حسی محدود میکنند.
وي افزود: در رويكرد اسلامي حقيقت تنها از يك بعد مطرح نيست و تمام اركان حقيقت موردنظر قرار ميگيرند. حقيقت، امري منبسط است و از اين رو هر هنري هم توانايي نشان دادن حقيقت را ندارد. حال اين سوال پيش ميآيد كه چه نوع قالبي را بايد براي بيان حقيقت بپذيريم؟
لاريجاني سپس به بيان ويژگي هنرهاي زمينهساز ظهور امام زمان اشاره كرد و گفت: به يقين حضرت مهدي(عج) سرپرستي تمام انسانها را بر عهده دارد. پس هنر بايد بتواند به نحوي ملموس اين ويژگي ولايت امام زمان را بهخوبي منتقل كند. دوم آنكه ولی خدا قیام میکند تا احکام اسلامی را احيا و با ستمگران مبارزه کند. جهاد، امر حاشیهای نیست. انسانی که اهل بیداری و بصیرت است باید به جهاد توجه داشته باشد. امام عصر(عج) بر ضد ستمگران قیام میکند؛ یعنی مجاهدت میکند و اين موضوع بايد در هنر زمينهساز مورد توجه قرار گيرد.
وي نشان دادن چهره ستمكاران را از ديگر ويژگيهاي هنر زمينهساز عنوان كرد و افزود: امام علیه ستمکاران قیام میکند و طبق روایات زمین را از ظلم و جور خالی خواهد كرد. امروز منشاء اصلی ستم در عالم، آمريكا، اسراييل و وهابيان هستند. اگر اثر هنری این موضوعها را نشان داد، ميتوان گفت كه هنر در خدمت تعالي انسان است. اگر دنبال این هستیم که زمینه ظهور را در هنر متجلی کنیم بايد نمادهای استکبار را شناسایی و به جهانيان معرفی کنیم.
رييس مجلس شوراي اسلامي ويژگي چهارم هنر متعالي را اينگونه بيان كرد: در روایات آمده است كه هنگام ظهور امام زمان(عج) زمین آباد میشود، عقول مردم رشد میکند و عقول و استعدادها بالفعل ميشود. فردي میتواند بگوید منتظر هستم که این استعدادها را بالفعل کند. هنر باید تلنگری برای بیداری جامعه و امت به سمت دانش و معرفت عمیقتر باشد. ظهور در دوران جهل رخ نميدهد. گرایش به حق از القاب حضرت مهدی است و جامعه باید چنین ویزگی داشته باشد.
حجتالاسلام والمسلمين مسعود پورسيد آقايي، دبير همايش دكترين مهدويت، ديگر سخنران اين مراسم بود كه در سخنان خود به دو رويكرد اعتقادي و راهبردي موسسه آينده روشن اشاره كرد و گفت: در زمينه اعتقادي نيازمند كارهاي پژوهشي جديتري هستيم. با توجه به اينكه فقه شيعه بسيار بيهمتاست و منابع متعددي مانند جواهرالكلام و آثار فقهي امام خميني(ره) وجود دارد، بايد اذعان كرد كه در حوزه مهدويت كمكاري صورت گرفته است اما به بركت انقلاب اسلامي كارهايي صورت گرفت و ضروري است نويسندگان و محققان در اين زمينه بيشتر تلاش كنند.
وي در بيان رويكرد اعتقادي موسسه آينده روشن گفت: آموزه مهدويت آموزه اصلي نظام است. متاسفم كه در دنيا براي افلاطون كرسيهاي مختلفي وجود دارد اما هيچ كرسي دانشگاهي براي شناخت علي(ع) يا امام باقر(ع) وجود ندارد. در بعد راهبردي، اين موسسه، دكترين مهدويت را طراحي كرد و خوشحالم كه در دانشگاه دفاع ملي چندين واحد براي تدريس اين حوزه اختصاص داده شده است.
آيتالله محیالدین حائري شيرازي سخنران ديگر اين آيين نيز با بيان اينكه هدف انسان در تحصيل علم بايد به انا لله معطوف باشد گفت: انتظار يعني به انا لله رسيدن و در اين زمان است كه انسان به درخت تناوري تبديل خواهد شد. انسان بايد با كشف علم در برابر خداوند احساس عجز كند و روزي كه امام زمان (عج) ظهور كند، روزي است كه انسان به حقيقت مفهوم انا لله و انا عليه راجعون پي خواهد برد.
نماينده ولي فقيه افزود: نبايد در تاثير هنر در پيشبرد موضوع انتظار شك كنيم زيرا دشمنان ما از راه هنر با ما ميجنگند و سينماي هاليوود نمونهاي از اين جنگ نرم است.
در ادامه حسن فيروزآبادي، فرمانده ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران مقاله خود با عنوان «شكوه قدسي هنر در دكتريم مهدويت» را براي حاضران قرائت كرد.
همچنين در حاشيه اين همايش، موسسه آينده روشن به عرضه كتابهاي مهدوي اين موسسه پرداخت.
همايش دو روزه دكترين مهدويت، امروز و فردا 15 و 16تيرماه در مركز همايشهاي صدا و سيما برپاست.
نظر شما