شنبه ۱۴ شهریور ۱۴۰۵ - ۰۹:۱۳
رودان به روایت تاریخ و فرهنگ عامه

هرمزگان - همایش «رودان شناسی» در شهرستان رودان برگزار شد و در آن باستان‌شناسان، تاریخ پژوهان و پژوهشگران فرهنگ عامه درباره جنبه‌های مختلف فرهنگی و تاریخی این منطقه به سخنرانی پرداختند.

سرویس استان‌های خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - یوسف ملایی: نخستین همایش «رودان شناسی» در سالن «رودکان» رودان با هدف آشنایی مخاطبان با تاریخ، زبان، فرهنگ و اقتصاد این شهرستان به مدت یک روز برگزار شد.

محمد صداقتی از اساتید تاریخ، کشمکش ملکی ابراهیم خان قوام الملک(آخرین حاکم قوام) با رودانی‌ها و تقسیمات رودان طی سال‌های ۱۳۱۳ تا ۱۳۳۲ را مورد بررسی و واکاوی قرار داد.

وی ادامه داد: جعبه سیاه حوادث در تاریخ باستان به تمدن جیرفت بر می‌گردد بنابراین شما نمی‌توانید تصور کنید، یک تمدنی شکل بگیرد، مگر اینکه از شهرها و مناطق دیگر مثل رودان تغذیه نشده باشد.

صداقتی اضافه کرد: رودان با توجه به نزدیکی به دریا و پس کرانه خلیج‌فارس و دریای عمان، تجارت آن اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. زیرا هر گاه حکومت مقتدر در کرمان شکل می‌گرفت، رودان و میناب اهمیت بیشتری پیدا می‌کرد.

این استاد تاریخ ادامه داد: بعد از تسلط قوام در سال ۱۳۱۶ با کلانتری معین خان، رودان و میناب جزو استان هشت شد. در سال ۱۳۱۳، قوام شکایتی را از ۶ نفر رودانی که در راس آن‌ها مستعلی امیری قرار داست مطرح کرد که اجاره زمین‌ها را پرداخت نکرده‌اند.

وی ادامه داد: بر اساس یک اجاره نامه، با زیرکی بر اساس مستندات، وقف و استفاده از دیوان سالاری قوی، ارتباط با دربار، رضا شاه و ارتباط با سفارت روس و انگلیسی‌ها و شگرد تلگراف و ... کل زمین‌های رودان شامل ۳۵ هزار هکتار، را قوام در اداره ثبت کرمان به نام خود ثبت می‌کند.

محمد صداقتی در پایان گفت: تعداد ۳۱۹ نفر از رودانی‌ها از قوام شکایت می‌کنند که باز هم با لابی قوی قوام، رای به نفع او صادر می‌شود و بعدا با پرداخت هزینه بسیار فراوان که رودانی‌ها از بلوکی و گله‌داری دو تن از بازرگانان بندرعباس به عنوان قرض دریافت می‌کنند سرزمین خود را از قوام بازپس می‌گیرند. اما زمین‌های بخش رودخانه در آن زمان حتی تعیین تکلیف نشدند.

گیاهان دارویی بخشی از هویت مردم رودان هستند

رضا نوری‌زاده کارشناس گیاهان دارویی از ۹۹ نوع گیاه دارویی این شهرستان گفت و افزود: مردم این دیار، دانش طبیعت را نسل به نسل انتقال دادند و از نسل جدید می‌خواهم که با پژوهش بیشتر در این زمینه اقدام کنند.

وی اضافه کرد: دانش گیاهان دارویی برای مردم یک منطقه، فراتر از یک نام، یک داستان و کاربرد هستند. بنابراین در این مبحث، به موضوع قوم گیاه شناسی خواهیم پرداخت که به بررسی رابطه انسان‌ها با گیاهان می‌پردازد، زیرا بخش بزرگی از این دانش در کتاب‌ها ثبت نشده است. بلکه در اذهان مردم قرار دارد که آن هم مستلزم تحقیق بیشتر و ثبت آن‌ها است.

این گیاه‌شناس بومی افزود: شهرستان رودان دارای تنوع طبیعی فراوانی است. در یک پژوهش میدانی، به ظرفیت گیاهان دارویی پرداخته‌ایم و از منظر مختلف مورد بررسی قرار دادیم که بعضی از آن‌ها مثل آویشن، درمنه، کسودنک، گلگِنجَک، ناگِرد، شُروک، لو سوری، گُل گاو زبان، کاکوتی و ... نوستالژی و خاطره هستند و کاربردهای مختلفی از التیام درد تا مار و عقرب گزیدگی شامل آن می‌شود.

نوری‌زاده به دو میراث دانشی و گیاهی به عنوان سرفصل نیز تاکید کرد و ادامه داد: پشت هر کدام از این گیاهان، حافظه طبیعی و تجربه محلی قرار دارد. بنابراین اگر به علت عدم آگاهی نسبت به آن‌ها و خشکسالی و ... دانش بومی از بین برود، موجب از بین رفتن آن‌ها می‌شود.

رضا نوری‌زاده در پایان بیان کرد: گیاهان دارویی، کمترین میزان آب مصرف می‌کنند و با شرایط خشکسالی یک الگوی عالی برای کشت هستند. ضمن اینکه با ایجاد زنجیره کشت تا برداشت، باید ارزش افزوده اقتصادی ایجاد کنیم و موجب رونق کشاورزی باشیم. زیرا این گیاهان بخشی از هویت مردم رودان هستند و ارزش دارویی گیاهان این منطقه نسبت به گیاهان دارویی گلخانه‌ای ده برابر است.

در ادامه مراسم محمدرضا ایدون عضو هیئت مدیره و مدیر مطالعات پایه منابع آب منطقه‌ای هرمزگان با تأکید بر بحران کم آبی و فراگیری خشکسالی در استان، عنوان کرد: استان هرمزگان با وسعتی بالغ بر ۷۰ هزار کیلومترمربع در حوزه آبریز دریای عمان و خلیج‌فارس قرار دارد.

وی با اشاره به پایش آب سطحی و زیر زمینی، ادامه داد: تعداد ۵۴ دشت استان، مجهز به پایش آب سطح زیر زمینی شده‌اند و متاسفانه باتوجه به تغییر اقلیم و خشکسالی‌های بلند مدت، ۴۸ دشت در فهرست ممنوعه بهره برداری آب قرار گرفته‌اند و مابقی دشت‌ها نیز به مرحله آب شور و لب شور رسیده‌اند.

ایدون با ذکر آمار حلقه چاه مشاهده ای، ایستگاه هواشناسی و ایستگاه‌های باران شناسی در ادامه گفت: از دهه 40 این موارد مورد پایش قرار گرفته‌اند. میانگین بارش، از ۳۰۰ به ۲۰۰ میلیمتر در کشور کاهش داشته است. در هرمزگان نیز در سال آبی، ۷۵ میلیمتر، بارندگی داشته‌ایم که در یک دوره دراز مدت بیش از ۱۲۶ درصد کاهش بارندگی داشته‌ایم.

وی همچنین اضافه کرد: در ۴۰ سال اخیر، حدود ۴ سال خشکسالی خفیف یا ترسالی داشته‌ایم و این آمار نشان می‌دهد که در ۴ دهه، حداقل ۳۶ سال خشکسالی داشته‌ایم که آمار به شدت نگران کننده است و باتوجه به اینکه بیشترین مصارف آب در سطح کشور برای کشاورزی است و تولید یک ضرورت است، باید در الگوی کشت و صرفه‌جویی در مصرف آب، حداکثر توانمان را بگذاریم.

مدیر مطالعات پایه منابع آب منطقه‌ای هرمزگان به افت آب زیر زمینی و فرو نشست‌ها در استان نیز پرداخت و گفت: ۲۹ هزار چاه ثبت شده در هرمزگان وجود دارد و با توجه به پایش‌ها و میزان برداشت، سه میلیون و ۴۰۰ متر مکعب کسری آب داریم و اگر سه سال همه چاه‌ها را پلمپ کنیم و هیچ برداشتی هم نداشته باشیم، باز هم بحران آب جبران نخواهد شد.

وی با تشریح وضعیت دشت‌های مسافرآباد و کِردی شیرازی در بخش رودخانه و دشت جغین و توکهور در شهرستان رودان، اظهار داشت: ۵ درصد مساحت استان در این شهرستان قرار دارد، ۲۴ درصد منابع آبی در رودان داریم و بالغ بر ۳۰ درصد تخلیه آب در این شهرستان است.

محمدرضا ایدون سرانجام با ابراز تاسف از وضعیت موجود، بیان نمود: فرو نشست در دشت کِردی شیرازی، شمالی ترین دشت شهرستان رودان و سرشاخه آبریز سد استقلال میناب، به شدت نگران کننده است. از طرف دیگر، در ۹۱ درصد دشت‌های استان، افت آب داریم و این خطری است که آبخوان را تهدید می‌کند و زمانی که زمین فرونشست بکند، ساختار شهری نیز آسیب می‌بیند. بنابراین بحران آب از زیر زمین شروع می‌شود و خودش را سرانجام در شهر نشان خواهد داد.

عبدالامیر زینلی مولف و پژوهشگر رودانی نیز در خصوص گویش رودانی، صحبت کرد و به پیشنهاد فرخنده جلالی مدیرکل اداره فرهنگ وارشاد اسلامی راجع به رودان فرهنگی به گویش رودانی صحبت کرد و گفت: گویش رودانی از مهم‌ترین شاخص‌های فرهنگی این شهرستان است.

وی در ادامه به بررسی گویش رودانی در مقایسه با متون کهن فارسی، پهلوی، سانسکریت پرداخت و توضیح داد: آن‌چه ما در رودان می‌گوییم در زبان‌های کهن نیز به همین شکل و یا با اندکی تغییر تکلم می‌شده است.مثل استک(هسته)، اشتر(شتر)، دو اشکوب(دو طبقه)، اشکال(شکار)، ایوار(بارور کردن درخت خرما)، بُچ(پوزه و دهان)، بَش(سهم)، بُش و بال(یال و کوپال)، کلمه شماتت آمیز باری(باری) و بهمان(بهمان) به این صورت تلفظ می‌شد.

زینلی در بخش دوم سخنانش گفت: پالکی(وسیله ای برای حمل بیمار)، پالوتن(پالیدن)، پتراکی(پراکنده)، پتیر(فتیر)، پچ(پخش)، پرچیدن(له بودن)، پِرش(آغُز)، پرون(پروند)، پَری(پریروز)، پُس(پسر)، پسین(عصر)، پنگ(خوشه خرما)، پتیدن(پنهان بودن)، پُهته(کهنه)، پهریز(پرهیز)، پیچوک(پیشانی) و تاسیدن(خفه بودن) نیز به همین شکل یا اندکی تغییر استعمال شده است. محتوای این کتاب آماده است و امیدوارم که مثل کتاب بررسی و توصیف گویش رودانی که دانشگاه آزاد چاپ کرد، یک ناشر بتواند آن را چاپ کند.

عبدالامیر زینلی در پایان با تأکید بر اینکه یکی از دغدغه‌های فکری‌ام این بود که وجه تسمیه محلات رودان را بررسی کنم، گفت: روستای گَشو، یعنی بهشتی و گشاده شدن است.

عبدالصمد محبی از محققان فرهنگ بومی ضمن پرداخت به تاریخ این شهرستان، گفت: قبل از اسلام، اسم رودان، دریا شهر بود و تا اوایل دهه ۶۰ خورشیدی این شهرستان، از بخش‌های عمده شهرستان میناب بوده است.

وی سپس به وجه تسمیه دهبارز، مرکز این شهرستان اشاره کرد و ادامه داد: دهبارز، متعلق با بارز(حاکم رودان) از اهالی آذربایجان بوده است. او حکومت روستاهای این جا را در اختیار بچه‌هایش قرار داده است. مثل روستای کمیز (نگاه کننده با دقت) و معز آباد به نام مز: (مکیدن) به نام دختران بارز و گشوئیه(بهشتی)، دختر بارز بوده است.

محبی در ادامه اظهار داشت: بعد از بارز، سادات مدینه برای امرار معاش و یا خونخواهی امام رضا(ع) به این شهر آمده‌اند و سید قطب الدین حیدر، در کنار قلعه کافران در ورودی شهر، زیارت مولا و زیارت سید سلطان محمد(ع) روستای پیرچوگان و برادر امام رضا علیهالسلام، گواه این ماجرا است.

عبدالصمد محبی در پایان گفت: بنابر روایت محلی، نویسنده انگلیسی: قبل از اینکه رودکان، رودان شود، به موجب سد تبرکن، دریا شهر بوده است و مردم این سرزمین باید افتخار کنند که در یک شهر بسیار با عظمت و تاریخی زندگی می‌کنند.

همچنین دانیال سالار نسب از تاریخ پژوهان هرمزگانی نیز در ادامه مراسم با تاکید بر هویت تاریخی رودان، نقش راه ادویه از عصر مفرق تا قرن دهم هجری و پیش از ساخته شدن بندرعباس در پیشرفت و رونق رودان را مورد واکاوی قرار داد.

وی ادامه داد: راه ادویه، بیشترین تاثیر و نقش را در تاریخ ولایت هرموز داشته است. ایجاد شهرها در حاشیه این راه بوده است. از عصر اشکانی این راه بوده و موجب ساخت قلعه‌های فراوان نظامی و غیرنظامی زیادی در حاشیه این راه شده است، درگذشته ۳۰ قلعه در رودان داشتیم به همین دلیل به ما، مردم قلعه‌ها می‌گفتند.

سالارنسب به قلعه دژ بخش رودخانه و قلعه گشوئیه و ... اشاره و تأکید کرد: هیچ آبادی قدیمی نداریم که قلعه نداشته باشد و در کنار قلعه‌ها، شاهد حضور فاتحان و جهانگیران بزرگ بوده‌ایم.

وی در ادامه اضافه کرد: جغرافیا راه ادویه، از جنوب ژاپن و سواحل جنوبی چین، می‌آمد و با دور زدن هندوستان، از سواحل مکران، به هرموز می‌رسید و رودان، دروازه تمدن جیرفت بوده است و ادویه از این دروازه به جیرفت و رفسنجان می‌رفت.

این محقق حوزه تاریخ افزود: در منابع تاریخی؛ ناحیه رودان، شامل بخش احمدی، ارزوییه، بافت و رفسنجان بوده است.

رودان به روایت تاریخ و فرهنگ عامه

وی به راه‌های تاریخی، در جنوب هم اشاره کرد و گفت: راه برنطین که به قلعه بی بی مینو میناب ارتباط داشت، راه شتر رو جغین، راه پاروی بیکاه و راه سرنی جزو راه‌های وردی بودند و به از راه‌های خروجی به راه رودخانه دُزی، ماشنگی، راه کوچندر و راه عباسی تأکید کرد.

دانیال سالار نسب در پایان نیز به اهمیت راه ادویه و توسعه رودان، اشاره کرد و گفت: رودکان که امروزه برخی به نام قدیمی رودان می شناسند، یک شهری در رودان بوده است.

فرهنگ نخلستانی از کتاب‌های رودان است

مسعود پاک نژاد از پیشکسوتان حوزه ادبیات هم در خصوص ادبیات عامیانه، گفت و افزود: کتاب فرهنگ نخلستانی اثر علیرضا محمود زاده دهبارزی شاعر، نخستین کتابی است که در سال ۷۸ چاپ شده و به آداب و رسوم مردم رودان به گرایش رودانی می‌پردازد.

وی سپس با خوانش شعر زنده‌یاد منصور ضمیری در رابطه با زادگاهش، اشعار بومی شاعران رودانی را خواند و به طور غیرمستقیم به ظرفیت ادبی این شهرستان تأکید کرد.

سپهر زارعی، باستان‌شناس و معاون میراث فرهنگی هرمزگان، با ارائه یافته‌های پارینه سنگی در منطقه رودخانه، به تاریخ ۷ میلیون ساله شبه انسان در آفریقا اشاره کرد و سپس به بازه ۲ میلیون سال پیش که از آفریقا خارج می‌شوند و نحوه پراکنش جمعیت، در محدوده تنگه هرمز به سمت شرق را توضیح داد.

وی در ادامه، به بررسی مشترک بین ایران و فرانسه و کار روی گسل‌ها، کهن ترین دوران پارینه سنگی، اشاره کرد و گفت: اوایل دهه ۵۰ میلادی از کوهستک تا کنارک، از جنوب ایران این پژوهش انجام شد و سرانجام به دو فرهنگ در پارینه سنگی قدیم در رودان مربوط به ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار سال پیش، انسان راست قامت، انسان هوشمند باستانی و سنت قلوه ابزاری به طور کامل شرح داد.

گورهایی در گورستان گرویی هستند که ۵ متر طول دارند

در ادامه مراسم عباس نوروزی از معاونان میراث‌فرهنگی و سرپرست گروه کاوش، گورستان گرویی روستای کم کُردان از توابع دهستان مسافرآباد بخش رودخانه، به یافته‌های باستان شناسی در کاوش تم مارون و گورستان گرویی پرداخت.

وی با اشاره به اینکه هرمزگان از منظر باستان شناسی، محروم واقع شده است، گفت: رودان از دو بخش جلگه‌ای و کوهستانی تشکیل شده است و هر دو بخش ما یافته‌های باستان شناسی داریم.

نوروزی اضافه کرد: مثلا در تم مارون از (دوره صفوی تا اشکانی) و هزار سوم پیش از میلاد(۵ هزار سال پیش) ما اشیایی مانند سُرمه دان، شیشه، آبیاری دوره اشکانی با لوله های سفالی را داریم و یکی از نقش های شاخص، نقش قورباغه است و همچنین یکی از کوچکترین ظروف کشور و دنیا با دهانه یک میلی و ابعاد ۸ میلی را یافته ایم و هسته خرما، ۵ هزار ساله و دفن جسد در کف خانه داشته‌ایم.

این باستان شناس هرمزگانی افزود: وسعت گورستان گرویی، ۱۲۰ هکتار است و طی سه سال، ما ۱۲ گور را کاوش کردیم. گورهایی در این منطقه هستند که ۵ متر طول دارند اما متاسفانه بخش قابل توجهی به خاطر حفاری غیر مجاز، تخریب شده‌اند.

وی همچنین بیان کرد: در این منطقه ظروف خاکستری، خمره، سنگ‌های با ارزش عقیق، فیروزه، سفال، حلقه و خنجر کوچک کشف شده است که نشان می‌دهد در بعضی از این گورها، مرده، بخش دیگری هدایا مردها و بیشتر گورها، یادمانی بوده است.

عباس نوروزی در پایان اظهار داشت: در گورستان گرویی، استخوان کم دیده شده است. اما سه نوع روش تدفین را یافته‌ایم و کشف لوله صافی دار برای پزشکی و عمل جراحی سر نشان دهنده، پیشرفت علم پزشکی در دوره‌های تاریخی گذشته است.

هدف از رودان شناسی، ساختن آن است

مرتضی احتشام، شهردار رودان نیز برگزاری این همایش را فرصتی برای گردهمایی اساتید، فرهیختگان و اندیشمندان رودانی دانست و گفت: دبیرخانه همایش حدود دو ماه است فعالیت خود را آغاز کرده و آثار و مطالعات انجام‌شده در حوزه رودان‌شناسی جمع‌آوری شده است تا در اختیار پژوهشگران و علاقه‌مندان قرار گیرد.

شهردار رودان در این همایش با تأکید بر ضرورت شناخت علمی ظرفیت‌های شهرستان گفت: برگزاری همایش رودان‌شناسی فرصتی برای گردهمایی اساتید، فرهیختگان و پژوهشگران رودانی از سراسر کشور است تا با شناخت بهتر داشته‌ها و ظرفیت‌های رودان، مسیر توسعه و آبادانی شهرستان برای آینده ترسیم شود.

وی ادامه داد: برای شناخت یک شهرستان، نباید فقط به تاریخ توجه کرد، باید فرهنگ و ادبیات و مفاخر آن را بشناسیم. باید تاریخ بدانیم و از آن بگذریم.

احتشام با اشاره به اینکه شمعی به نام رودان شناسی، روشن شده است که امیدواریم هر سال پر فروغ تر شود، گفت: بنابراین از همین امروز، برای سال آینده مقاله بنویسید زیرا هدف ما از رودان شناسی، ساختن آن است.

شهردار رودان در پایان گفت: امیدوارم با این نشست، آغاز مسیر مستند تاریخی از رودان داشته باشیم. بنابراین به رودان افتخار می کنیم و برای آینده آن تلاش کنیم.

رودان شناسی به تقویت هویت فرهنگی و اجتماعی کمک می‌کند

نعمت خادمی، دبیر نخستین همایش رودان‌شناسی گفت: مطالعات و پژوهش‌های مرتبط با تاریخ، فرهنگ و جامعه رودان می‌تواند به‌عنوان یکی از پایه‌های شناخت ظرفیت‌های شهرستان و مبنایی برای برنامه‌ریزی در مسیر توسعه منطقه مورد توجه قرار گیرد.

️وی تأکید کرد: استمرار چنین برنامه‌هایی می‌تواند علاوه بر تقویت هویت فرهنگی و اجتماعی مردم رودان، زمینه شناخت دقیق‌تر ظرفیت‌های شهرستان و استفاده از این ظرفیت‌ها در فرآیند برنامه‌ریزی و توسعه منطقه را فراهم کند.

خادمی، نیز هدف از برگزاری این رویداد را جمع‌آوری و گردآوری اطلاعات و مطالعات مربوط به رودان در ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و تاریخی عنوان کرد و گفت: در ابتدا فراخوان مقاله نداشتیم، اما علی رغم زمان کوتاه، در بحث ادبیات عامیانه، ادبیات پایداری و تاریخ رودان، مقاله‌های بسیار ارزشمندی دریافت کردیم که نشان دهنده عشق مردم به این شهرستان بوده است و این مقالات برای مستندسازی، قطعا کتاب خواهند شد.

دبیر این رویداد فرهنگی در پایان تأکید کرد: از سال ۱۳۹۹ کار را شروع کردیم اما بنابر دلایلی امکان برگزاری همایش فراهم نشد اما امسال با تمام قصورات، این رویداد مهم بنابر ادای دین با استفاده از ظرفیت های شهر برگزار شد و قطعا در سال‌های آینده، این ظرفیت‌ها به حداکثر خواهید رسید.

محمد محسنی فرماندار با تأکید بر ظرفیت‌های گسترده این شهرستان در حوزه‌های کشاورزی، گردشگری و سرمایه‌گذاری، رودان را «بهشت جنوب» و سرزمین فرصت‌ها توصیف کرد و گفت: با همدلی، تدبیر و همراهی مردم و مسئولان، می‌توان این ظرفیت‌ها را به فرصت‌های پایدار تبدیل کرد.

وی با اشاره به پیشینه و جایگاه رودان در حوزه کشاورزی افزود: کشاورزی یکی از مهم‌ترین پایه‌های اقتصادی شهرستان است و توسعه کشاورزی نوین، مدیریت منابع آب، اصلاح الگوی کشت، تکمیل زنجیره ارزش، فرآوری، بسته‌بندی و برندسازی محصولات باید با جدیت دنبال شود.

فرماندار رودان عنوان کرد: هدف تنها افزایش تولید نیست، بلکه باید ارزش افزوده محصولات در شهرستان ایجاد شود تا ضمن افزایش درآمد کشاورزان، زمینه اشتغال پایدار جوانان نیز فراهم شود.

فرماندار رودان گفت: گردشگری می‌تواند علاوه بر معرفی ظرفیت‌های طبیعی و فرهنگی شهرستان، به یکی از محورهای اشتغال و درآمد مردم تبدیل شود و رونق روستاها و کسب‌وکارهای محلی را به دنبال داشته باشد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با گرامیداشت یاد و نام ۲۵۷ شهید سرافراز شهرستان رودان، مردم این شهرستان را مردمی مؤمن، انقلابی، نجیب و وفادار به ایران دانست و افزود: ۲۵۷ شهید رودان تنها یک عدد نیست، بلکه ۲۵۷ روایت از ایثار و ۲۵۷ دلیل برای مسئولانه‌تر خدمت کردن است.

محسنی خاطرنشان کرد: مسئولیت برای مدیران یک عنوان نیست، بلکه امانتی است که باید با خدمت، عدالت، آبادانی، اشتغال و امید به آینده پاسخ داده شود.

وی با اشاره به رویکرد دولت چهاردهم در زمینه وفاق ملی اظهار کرد: توسعه رودان نیازمند استفاده از همه ظرفیت‌های شهرستان است و باید با کنار گذاشتن اختلاف سلیقه‌ها، همه نیروهای دلسوز، نخبگان، فعالان اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برای حل مسائل مردم در کنار یکدیگر قرار گیرند.

فرماندار رودان با تأکید بر شعار «دولت پای کار مردم؛ مردم پای کار ایران» گفت: مدیران باید در میدان و در کنار مردم باشند و مردم نیز با مشارکت، سرمایه‌گذاری، حفظ طبیعت و همراهی در مسیر آبادانی شهرستان، نقش خود را در ساختن آینده ایفا کنند.

وی با تأکید بر ضرورت تبدیل ظرفیت‌های رودان به فرصت‌های واقعی برای مردم گفت: صنایع تبدیلی، فرآوری محصولات کشاورزی، گردشگری، بوم‌گردی، انرژی‌های نو، کسب‌وکارهای دانش‌بنیان و توسعه زیرساخت‌ها می‌توانند موتورهای جدید اقتصاد رودان باشند.

فرماندار رودان خاطرنشان کرد: امروز شاید بهشت جنوب تشنه باشد، اما با تدبیر، وفاق، همدلی و پای کار بودن مردم و مسئولان، بهشت رودان دوباره سبز خواهد شد.

تجلیل از خبرنگار ایبنا

در این همایش بر ضرورت شناخت بیشتر رودان، معرفی ظرفیت‌های مختلف شهرستان و بهره‌گیری از پیشینه تاریخی و فرهنگی آن برای برنامه‌ریزی آینده تأکید شد و در پایان از جمعی از فعالان، پژوهشگران و دست‌اندرکاران این حوزه، بویژه یوسف ملایی، خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در هرمزگان نیز تجلیل به عمل آمد.

به گزارش ایبنا، شهرستان رودان (بهشت جنوب) با ۱۴۰ هزار نفر جمعیت، دو کتابخانه جامع و ۶ کتابخانه کوچک دارد و کتاب و کتابخوانی در این شهرستان اهمیت ویژه‌ای دارد. رودان در ۱۰۰ کیلومتری شمال شرق بندرعباس واقع است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

تازه‌ها

پربازدیدها