جمعه ۱۱ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۲:۳۰
اسارت شاکله اصلی کتابخانه تخصصی پیام آزادگان است/«نگاره نگاشت آزادگان» منبعی برای پژوهشگران

فرزانه قلعه‌قوند، معاون پژوهشی پیام آزادگان در یادداشتی به معرفی کتابخانه تخصصی پیام آزادگان پرداخته است، کتابخانه‌ای که به طور تخصصی آثاری درباره جنگ تحمیلی و آزادگان را در خوی جای داده و منبع مفیدی برای مطالعه پژوهشگران و محققان درباره اسراء است.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- فرزانه قلعه‌قوند، معاون پژوهشی موسسه پیام آزادگان؛ مؤسسه پیام آزادگان، تنها مؤسسه‌ای در کشور است که به‌طور تخصصی در حوزة ترویج فرهنگ آزادگی فعالیت‌ می‌کند. گردآوری، ثبت و انتشار خاطرات و تاریخ و فرهنگ دوران مقاومت (اسارت) مهم‌ترین فعالیت مؤسسه است، ازاین‌رو علاوه‌بر جمع‌آوری خاطرات، اسناد، دست‌نوشته‌ها، عکس‌ها، نامه‌ها و اجرای پروژه‌های پژوهشی، همواره چاپ و نشر کتاب از دغدغه‌های جدی ما در معاونت پژوهش و نشر مؤسسه پیام آزادگان بوده است.

مؤسسه پیام آزادگان برای یاری‌رساندن به جامعه پژوهشگران و علاقه‌مندان حوزه اسارت اقدام به راه‌اندازی کتابخانه تخصصی آزادگان کرده است و همان‌طوری که از عنوان کتابخانه استنباط می‌شود، موضوع اسارت و آزادگان شاکله اصلی این کتابخانه تخصصی است. تقریبا 95 درصد کتاب‌های این کتابخانه با محوریت آزادگان و حدود 5 درصد نیز کتاب‌های مرجع و اسارت در جنگ‌های جهانی است. ازبین این آثار حدود 230 اثر در انتشارات پیام آزادگان چاپ شده و بقیه آثار از انتشاراتی‌های دیگر است. 

در این کتابخانه خاطرات اسيران عراقي در ايران، تفکیک اردوگاهی کتاب‌های خاطرات و تاریخ شفاهی، تفکیک‌ کتاب‌های مرجع، پژوهشی، هنری، کودک و نوجوان و موضوعات دیگر کاملاً مدنظر قرار گرفته است. از آنجایی‌که اغلب مراجعان ما را پژوهشگران، رسانه‌ها، هنرمندان، دانشجویان و علاقه‌مندان به این حوزه تشکیل می‌دهند، مبادرت به تفکیک اردوگاهی کتاب‌های خاطرات کرده‌ایم تا به‌سهولت قابل‌دسترس باشند.

استفاده از کتابخانه برای همگان آزاد است، ولی امانت‌گرفتن کتاب منوط به عضویت در کتابخانه است، البته با کمی قابل‌دسترس‌تر بودن نسبت به سایر کتابخانه‌ها. گاهی هم کتاب به شهرستان‌های دیگر ارسال می‌کنیم. از جمله کتاب‌های انتشارات پیام آزادگان کتاب پژوهشی «نگاره نگاشت آزادگان» است که با اهداف معرفی آزادگان هر استان و استفاده سریع و آسان از اطلاعات عمومی آزادگان، ضمن تفکیک استانی آزادگان و شهدای اسارت دربرگیرنده تصویر آزادگان جنگ تحمیلی است و شامل برخی از اطلاعات مهم مربوط به اسارت نیز است. 

همواره یکی از مهم‌ترین برنامه‌های ما شناسایی دقیق اردوگاه‌های آزادگان در عراق بوده است. زیرا در این مورد کمبود زیادی حس می‌شود و فعالیت‌های به‌انجام‌ رسیده در خارج از این انتشارات هم کافی نیست یا نقایصی دارد. به‌ طورکلی هنگام مواجهه با درخواست پژوهشگران، رسانه‌ها، هنرمندان و ... برای دستیابی به مجموعه‌ای کوتاه و منسجم از اطلاعات، که حاوی معرفی افراد فعال و خاص و ذکر اجمالی هر اردوگاه باشد، همواره خلأ منابع اطلاعاتی مستند لمس می‌شود این امر موجب شد تا فکری برای آن اندیشیده شود. اینک علاوه‌بر 21 جلد کتاب کامل اردوگاه‌پژوهی، که در دست اقدام است و پژوهش آن به‌اتمام رسیده و در مرحله تدوین قرار دارد، پروژه دیگری موازی با آن، اما با کارکرد متفاوت، با عنوان «سفری کوتاه به اردوگاه» را به چاپ خواهیم رساند که در قالب 20 کتابچه به‌زودی عرضه خواهد شد. اهميت این مجموعه، علاوه‌ بر پژوهشی‌بودن آن، کوتاه‌بودن مطالب برای استفاده سریع و آسان علاقه‌مندان، پژوهشگران و هنرمندان است. 

یکی دیگر از اقدامات مهم ما پرداختن به سبک زندگی آزادگان است که در قالب یک کتاب به‌چاپ خواهد رسید، این کتاب می‌تواند با تعیین الگوهای مقاومت و تاب‌آوری و صبوری در بحران‌ها برای نسل نو جامعه مفید واقع شود. مجموعه آثار منتشرشده مؤسسه را می‌توان در «کتابنامه آزادگان» که در سایت مؤسسه پیام آزادگان نیز بارگذاری شده است، مشاهده کرد. همچنین به‌منظور نهادينه‌کردن ارزش‌های دوران مقاومت اسرای ایرانی، اقدام به چاپ کتابی با عنوان «مقوله‌های پژوهشی» کرده‌ایم که به معرفی نیازهای پژوهشی در پانزده ساحت مطالعاتی و 448 عنوان موضوع برای نوشتن مقاله، پایان‌نامه و رسالة دکتری می‌پردازد. 

گرچه بخش اعظمی از کتاب‌های ما خاطرات آزادگان و اغلب خاطرات خودنگاشت است، اما کتاب‌های پژوهشی از اهمیت خاصی برخوردارند. کتاب‌های: ارشد سلطنتی، چند وجب جای خالی، عکس دسته‌جمعی، آزادی بیان، نغمه‌های کبود (سرودهای اردگاهی)، مثل عیددیدنی، گل کاشتی عباس، پنج خطی و مجموعة 20 جلدی (پالتویی) سفری کوتاه به اردوگاه از تازه‌ترین آثار ما در سال جاری است، که هر کدام در جای خود اهمیت زیادی دارد. 

برای انتقال صحیح فرهنگ دوران مقاومت، به نسل جوانی که ویژگی جستجوگری و پرسش‌گری در او هرلحظه در حال افزایش است، قطعاً به اهرم راستی و درستی بیشتری نیاز داریم تا در ذهن این نسل باورپذیر باشد، از این‌رو آنچه لازم است در صدر توجه قرار بگیرد، صحت‌سنجی و تطبیق استنادی خاطرات است که در انتشارات پیام آزادگان به‌ منظور پیشگیری از غلو و مبالغه و ... با اهتمام زیادی انجام می‌شود، که شاید در جای خود کم‌نظیر باشد.

در حال حاضر علاوه‌ بر کتابی پیرامون زندگی اسارتی و مبارزات قبل‌ از انقلاب سید آزادگان، مرحوم ابوترابی، که پژوهش و نگارش آن را نصرت‌الله محمودزاده به‌ عهده دارد، چندین کتاب نیز در دست اقدام داریم که امیدوارم بتوانیم به‌موقع به نمایشگاه کتاب آتی و به دست علاقه‌مندان برسانیم، از جمله: «تکه‌های کوچک سیب»، «مثل صفحه شطرنج»، «غروب هشتم اسفند» و ... .

از دیگر فعالیت‌های مهم ما پروژه ویکی آزادگان (پروژه ایجاد سامانه تخصصی حفظ و نشر آثار و ارزش‌های اسارت و آزادگان) که یک دایره‌المعارف با صفحه wiki است، ویکی آزادگان با هدف حفظ و نشر آثار و ارزش‌های اسارت و آزادگان دردست اقدام دارد که در فضای وب بارگذاری خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها