جمعه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۱۵
«قدرت مذاکره» حاصل چهل سال تجربه در وزارت امور خارجه است

وزیر امور خارجه:‌ کتاب «قدرت مذاکره» حاصل چهل سال تجربه در وزارت امور خارجه است و هدف از نگارش آن، انتقال این تجربه‌ها به نسل جوان و دانشجویان روابط بین‌الملل بوده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) -فاطمه مهاجری: کتاب «قدرت مذاکره: اصول و قواعد مذاکرات سیاسی و دیپلماتیک» نوشته سید عباس عراقچی عصر پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ در سی و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در غرفه اطلاعات رونمایی با حضور نویسنده مورد بحث قرار گرفت سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، در این گفت‌وگو درباره مفاهیم دیپلماسی، قدرت نرم، روایت‌سازی، جنگ رسانه‌ای و محتوای کتاب «قدرت مذاکره» در غرفه وزارت امور خارجه توضیح داد. عراقچی به بیان نکاتی کلیدی از تجربه چهار دهه فعالیت دیپلماتیک خود پرداخت.

وی در ابتدای سخنان خود با گرامیداشت یاد شهید دکتر امیرعبداللهیان و یارانش، تأکید کرد: کتاب «قدرت مذاکره» حاصل چهل سال تجربه در وزارت امور خارجه است و هدف از نگارش آن، انتقال این تجربه‌ها به نسل جوان و دانشجویان روابط بین‌الملل بوده است.

عراقچی در تشریح ابعاد قدرت مذاکره گفت: مذاکره زمانی امکان‌پذیر است که قدرت پشت آن وجود داشته باشد. قدرت مذاکره سه بعد دارد: قدرت کشور که به مذاکره‌کننده اعتبار می‌دهد، توانمندی و مهارت شخصی مذاکره‌کننده، و در نهایت قدرتی که مذاکره برای کشور تولید می‌کند.

وی با اشاره به تجربه مذاکرات هسته‌ای، افزود: اگر قدرت دفاعی کشور، دانش فنی دانشمندان هسته‌ای و مقاومت مردم در برابر تحریم‌ها وجود نداشت، مذاکره‌ای هم در کار نبود. مذاکره نتیجه ناتوانی طرف مقابل در استفاده از ابزارهای دیگر، از جمله زور، است.

عراقچی با تشریح مفهوم «قدرت هوشمند» تأکید کرد: مذاکره کننده باید فرهنگ، تاریخ و تمدن کشورش را درک کند و در مسیر تحلیل سیاسی دچار توهم نشود.

در بخشی از گفتگو، موضوع «مذاکره غیرمستقیم» مطرح شد. عراقچی توضیح داد: این نوع مذاکره امری رایج در روابط بین‌الملل است.

وی نمونه‌هایی چون مذاکرات غیرمستقیم لبنان و رژیم صهیونیستی یا جنگ اوکراین و روسیه را برشمرد و گفت: با وجود دشواری‌ها، گاهی چاره‌ای جز استفاده از مذاکره غیرمستقیم نیست.

در ادامه، بحث «جنگ روایت‌ها» در مذاکرات مطرح شد. عراقچی با اشاره به تجربه توافق هسته‌ای و نحوه روایت آمریکا از راکتور اراک، گفت: بسیار مهم است که روایت درست و دقیق از سوی رسانه‌های داخلی منتشر شود تا میدان، دیپلماسی و رسانه همسو و هماهنگ عمل کنند. شکست در جنگ روایت‌ها می‌تواند پیروزی در مذاکره را بی‌اثر کند.

او تأکید کرد: رسانه‌ها نباید روایت‌های دشمن را بازنشر کنند، بلکه باید با آگاهی و تحلیل درست، روایت ملی را تثبیت کنند. به رسانه‌ها نباید دستور داد، بلکه باید آن‌ها را آگاه کرد. اگر آگاه شوند، خودشان بلدند که چه بنویسند.

در بخش دیگری از نشست، موضوع تفاوت گفته‌های رسانه‌ای و گفته‌های واقعی در میز مذاکره مطرح شد. عراقچی تأکید کرد: صحبت‌های علنی مقامات آمریکایی لزوماً با مواضع واقعی آن‌ها در مذاکره یکی نیست. مذاکرات پیچیده هستند و گاهی اظهارات رسانه‌ای برای تاثیرگذاری روانی و بازی رسانه‌ای انجام می‌شود.

در پایان، عراقچی به علاقه خود به ادبیات و رمان اشاره کرد و با لحنی طنز، از خاطرات دوران کودکی و تاثیر پدر و مادرش در آموختن شعر سخن گفت. وی همچنین از ترجمه کتابی در حوزه دیپلماسی آب با همکاری خانم دکتر بهرامی خبر دادند که در پایان مراسم از این کتاب رونمایی شد.

او گفت: دیپلماسی آب در ترکیه تبدیل به ابزاری برای تقویت سیاست خارجی شده است، در حالی‌که ما هنوز آب را برای تأمین نیاز داخلی می‌خواهیم، و این تفاوت اساسی در نگاه‌هاست.

این نشست با استقبال علاقه‌مندان به سیاست خارجی، روزنامه‌نگاران و دانشجویان روبه‌رو شد و بخشی از تجربه‌های منحصر به‌فرد دیپلماتیک عراقچی را در قالب گفتگو، کتاب و تحلیل‌های سیاستی برای عموم بازتاب داد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین