پیام مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران به مناسبت روز بزرگداشت عطار
روز بزرگداشت عطار؛ فرصتی برای بازشناسی میراث زبان فارسی
ایوب دهقانکار مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران بهمناسبت ۲۵ فروردینماه روز بزرگداشت عطار نیشابوری پیامی صادر کرد.
محققان سرشناسی در ایران و سایر کشورها درباره عطار پژوهش کردهاند و هر یک پرتوی بر آثار و زندگی او افکندهاند: استاد بدیعالزمان فروزانفر، استاد سعید نفیسی، دکتر عبدالحسین زرینکوب، دکتر تقی پورنامداریان و دکتر محمدرضا شفیعیکدکنی و از پژوهشگران غیرایرانی هامر پورگشتال، سیلوستر دوساسی، مارگارت اسمیت، دیک دیویس، فریتس مایر، هلموت ریتر و لئونارد لوئیزن و... .
معروف است که عطار در یک تحول بزرگ روحی روی به عالم معنا آورد. این تحول و ظرفیت شخصی عطار در پذیرش این تحول، زمینهساز خلق آثار گرانبهایی در شعر و نثر زبان فارسی شد. طرح مراتب عرفانی و تعلیم در ضمن حکایت، دو ویژگی بارز آثار عطار است. عطار در تذکرۀالاولیاء با معرفی و نقل زندگی و کرامات و سخنان تعدادی از عرفا یکی از تابناکترین نمونههای نثر فارسی را پدید آورد. سادگی و شیرینی سخن عطار حلاوت حکایتهای تذکرهالاولیاء را چند برابر کرده است. در مجموعه آثار شعری عطار نیز حکایتها و نکتهسنجیهای فراوان میتوان یافت که هر یک آموزنده و تأملبرانگیز است. عطار شیوهای خاص در روایت قصه دارد و در پس هر حکایت لطیفهای عرفانی را بازگو میکند.
موجب خشنودی است که توجه به آثار عطار امروز از هر زمان دیگری در دانشگاههای داخلی و خارجی بیشتر شده است. در این مجال، نمیتوان از مساعی استاد محمدرضا شفیعیکدکنی در تصحیح آثار عطار و تعلیقات بر آن سخن نگفت. همّت ایشان در تصحیح مجموعه آثار عطار امروز موجب مطالعه بیشتر این شاعر بزرگ شده و زمینه تحقیقات بیشتر را برای نسل جوان فراهم آورده است.
در واقع پژوهش درباره عطار و آثار او، پژوهش درباره یکی از مهمترین جنبههای فرهنگ دیرپای ایرانی است و این امکان را به ما میدهد که ظرفیتهای عظیم فرهنگ و تمدن خود را بشناسیم و در جهت اعتلای آن گام برداریم.
آخر سخن آنکه، آنگونه که هر طبق از اوراق گلستان سعدی همیشه خوش است و همانگونه که شکسپیر ماندگاری، معنا و معنویت عشق را مرهون سطرهای ابدی اشعارش میداند (غزل شماره ۱۸)، آثار عطار نیز کنز پنهان اما شایگانی است که پایان نمیپذیرد و روز به روز اهمیّت و ارزش آن آشکارتر میشود.»
نظر شما