چه خبر از تازههای کتاب، نهادها و موسسهها در حوزه تاریخ و سیاست
ارائه 12 عنوان کتاب میراث مکتوب در نمایشگاه فرانکفورت/ برگزاری همایش «اشغال ایران در جنگ جهانی اول»/انتشار دوفصلنامه «تاریخنامه»
ارائه 12 عنوان کتاب مرکز پژوهشی میراث مکتوب در نمایشگاه فرانکفورت، برگزاری همایش ملی «به شهادت سکوت؛ اشغال ایران و کشتار مردم در جنگ جهانی اول» و انتشار نخستین شماره دوفصلنامه «تاریخنامه» خبرهای امروز حوزه تاریخ و سیاست را تشکیل میدهد.
میراث مکتوب در نمایشگاه کتاب فرانکفورت
12 عنوان کتاب از انتشارات موسسه پژوهشی میراث مکتوب، امسال در نمایشگاه کتاب فرانکفورت آلمان که از 16 تا 20 مهرماه(8 تا 12 اکتبر) در مرکز نمایشگاهی شهر فرانکفورت(Messe Frankfurt) برپا میشود، ارائه خواهد شد.
با توجه به انتخاب آثار از بین کتابهای 63 ناشر سراسر کشور، میراث مکتوب با بیش از 6 درصد کل کتابهای انتخاب شده برای عرضه در غرفه صنعت نشر ایران، سهمی قابل توجه از حضور فرهنگی ایران در این نمایشگاه را به خود اختصاص داده است.
«نور العیون»، «مناظره بحرالعلوم»، «الرسالة المیحیطیة»، «حجة الاسلام »، «علی نامه»، «ترویح الارواح»، «استاد بشر»، «نسخه شناخت»، «شاهنامه از دست نویس تا متن»، «فهرست نسخه های خطی فارسی کتابخانه مرکزی دانشگاه پنجاب لاهور(دوره دو جلدی)»، «جامع التواریخ ایران و اسلام، دوره سه جلدی)» و «فهرست نسخه های خطی آرشیو ملی پاکستان» از جمله کتابهایی است که در فرانکفورت عرضه میشود.
نمایشگاه کتاب فرانکفورت مهمترین رویداد حوزه کتاب در سطح جهانی است که صنعت نشر ایران نیز هر سال در آن مشارکت دارد. در پی فراخوان اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران، که مدیریت غرفه ایران در نمایشگا کتاب فرانکفورت را بر عهده دارد، 25 عنوان از آثار منتشره مركز پژوهشی به عنوان پیشنهاد مرکز ارسال شد که در پی بررسیهای به عمل آمده توسط کارشناسان آن اتحادیه، 12 عنوان مشتمل بر 15 جلد از کتابهای مرکز انتخاب شد.
همایش ملی «به شهادت سکوت؛ اشغال ایران و کشتار مردم در جنگ جهانی اول»
همایش ملی «به شهادت سکوت؛ اشغال ایران و کشتار مردم در جنگ جهانی اول» به همت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران و با همکاری گروه تاریخ دانشگاه تهران، دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران، موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران و موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، آذر ماه 1393 در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار میشود.
وقایع جنگ جهانی اول از کلیدیترین نقاط عطف تاریخ ایران است که سرنوشت جامعهای برآمده از تمدنی بزرگ و صاحب قدرت گفتمان دینی را به سوی اشغال و استعمار کشانده است. هدف عمده این همایش بازشناسی علل و نتایج این وقایع، عبرتگیری برای امروز است.
محورهای اصلی همایش شامل «محور اول: مقایسه مقاطع مختلف تاریخ ایران در مواجهه با تهدیدات بزرگ ملی و تبیین علل قدرت امروزی کشور»، «محور دوم: نتایج سیاسی تاریخی حاصل از اشغال ایران در جنگ جهانی اول در بعد داخلی و منطقهای»، «محور سوم: بازشناسی جامع علل کشتار بزرگ مردم ایران در جنگ جهانی اول»، «محور چهارم: مطالعه ابعاد، وسعت و میزان فراگیری جنگ، کشتار و قحطی»، «محور پنجم: مطالعه اقدامات اصلاحی حکومت و نیروهای داخلی و علل عدم نتیجه دادن آنها»، «محور ششم: مطالعه ابعاد حقوقی اشغال ایران و کشتار حاصل از آن» است.
آخرین مهلت ارسال چکیده مقالات 15 آبانماه و اصل آثار 27 آبان ماه است. علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانند به سایت همایش به نشانی http://shahadatehsokout.ir مراجعه کنند.
انتشار نخستین شماره دوفصلنامه «تاریخنامه»
شماره اول دوفصلنامه علمی تخصصی «تاریخنامه» به مدیرمسئولی مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور جوانان منتشر شد.
مدیرمسئول، سردبیر و معاون سردبیر این نشریه تاریخی به ترتیب مجتبی سلطانی احمدی (مشاور وزیر ارشاد در امور جوانان)، رحیم نیکبخت و محمدعلی منفرد هستند و استادان، پژوهشگران و صاحبنظران حوزه مطالعات تاریخ، فرهنگ و تمدن اسلام و ایران در هیات تحریریه و گروه نویسندگان این دوفصلنامه حضور دارند.
در شماره نخست دوفصلنامه «تاریخنامه» مقالاتی چون آیین فتوت در سده نهم هجری: بررسی موردی کتاب فتوتنامه سلطانی(مصطفی گوهری)، امور خیر در نیشابور در سدههای 6-3 ه.ق و اثر آن بر وضع علمی و معیشتی اهل علم و صوفیان (حمید ثنایی)، بررسی برخی از منابع تاریخی عراق در دوره دوم حاکمیت عثمانی(مهدی جمالیفر)، تحولات جامعه اسماعیی مصر در دوره انحطاط دولت فاطمی (مهدی عبادی و زینب فضلی)، دانشخانه پور اردشیر: جستاری درباره دارالعلم بغداد و بنیانگذار آن (مهدی مجتهدی)، دیوانسالاری حکومت قطبشاهیان(محمود صادقی علوی)، شاه اساعیلنامه: منظومهای حماسی-شیعی از مکتب اردبیل در سده دهم هجری (محمد طاهری خسروشاهی) منتشر شده است.
مدیر داخلی و ویراستار فنی و ادبی دوفصلنامه تاریخنامه بر عهده مصطفی گوهری فخرآباد استادیار تاریخ و تمدن اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد است.
شماره اول این دوفصلنامه که ویژه بهار و تابستان 1393 است با قیمت 10 هزار تومان و با هدف آنچه ارتقاء سطح علمی در حوزه تاریخ، فرهنگ و تمدن اسلام و ایران عنوان شده، روی دکه رفته است.
نظر شما