چهارشنبه ۲۰ آذر ۱۳۹۲ - ۱۳:۲۵
«آسمان كيپ ابر» داستان روابط منجمد است

فهیمه جعفری در نشست نقد مجموعه داستان «آسمان كيپ ابر» نوشته محمود حسيني‌زاد گفت: در اين مجموعه رابطه‌ها منجمد شده و بی‌روح در چنبره عادت‌ها و روزمرگی‌ها قرار مي‌گيرد؛ گويي انسان‌ها به هم زنجیر شده‌اند و باید مدام در محدوده بسته‌ای رفت و آمد داشته باشند.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، به نقل از روابط عمومی فرهنگسرای فردوس، نشست نقد مجموعه داستان «آسمان كيپ ابر» نوشته محمود حسيني‌زاد، عصر ديروز، سه‌شنبه، 19 آذر با حضور نويسنده اثر، فهمیه جعفری و محمدرضا گودرزی در فرهنگسراي فردوس برگزار شد. 

در ابتداي اين نشست فهیمه جعفری با بیان این‌که بیشتر نویسندگان به روابط میان انسان‌ها می‌پردازند، گفت: حسيني‌زاد در سه مجموعه داستان «سیاهی چسبناک شب»، «این برف کی آمد» و «آسمان کیپ ابر» به روابط تنش‌زا، بحرانی و متورم ميان انسان‌ها پرداخته است. در مجموعه اول رابطه‌ها شکل می‌گیرند، اما در لحظه‌ای که باید به هم گره بخورند، نخ رابطه در می‌رود و کل ساختار و پیوند از هم گسسته می‌شود. 

جعفری ادامه داد: این گسست به دلیل غفلت و درنیافتن یک لحظه یا نگفتن یک واژه اتفاق می‌افتد و براي مثال مي‌توان به داستان «روزهای پیش‌رو» در این كتاب آسمان كيپ ابر اشاره كرد. در اين مجموعه رابطه‌ها منجمد شده و بی‌روح در چنبره عادت‌ها و روزمرگی‌ها قرار مي‌گيرد، گويي انسان‌ها به هم زنجیر شده‌اند و باید مدام در محدوده بسته‌ای رفت و آمد داشته باشند. این محدودیت که منجر به تکرار می‌شود بالندگی و طراوت را از آن‌ها گرفته است، البته راه برون‌رفت از این مهلکه به واقع پرواز کردن و رفتن است. 

وي با اعتقاد بر این‌که داستان‌های هر سه مجموعه، رخداد محور نبوده و محور آن‌ها، تجربه‌های حسی است، گفت: نویسنده «آسمان کیپ ابر» در راستای انتقال این تجربه‌ها به خوبی از عناصر و امکاناتی که داشته استفاده کرده است.

در ادامه اين نشست محمدرضا گودرزی با بیان این‌که داستان‌های این مجموعه مدرن هستند و دغدغه بیان وجوه روان‌شناختی شخصیت‌ها را دارند، گفت: نویسنده به اعماق ذهن شخصیت‌ها نفوذ نکرده و سعی کرده است با روایت بیرونی، دغدغه‌های درونی را نشان دهد. 

وی ادامه داد: داستان‌ها بیشتر بر وجه ادراک حسی استوارند، یعنی مایلند خواننده را از طریق احساسات با خود درگیر کنند، بنابراین در اکثر داستان‌ها رخداد به معنای معمول نیست و بازتاب رخداد در ذهن شخصیت مهم‌تر از خود رخداد است. این نکته باعث شده که اغلب داستان‌ها، تعلیق به معنای معمول نداشته باشند و بیشتر اندیشه خواننده را درگیر کنند. 

این منتقد ادبی تصریح کرد: مهم‌ترین عنصر داستانی داستان‌ها لحن راوی است که حال و هوایی مناسب و تاثیرگذار را ایجاد كرده است.

«آسمان كيپ ابر» سومین مجموعه داستان محمود حسینی‌زاد ازسوی نشر زاوش منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها