کتاب «کوروش هخامنشی در اصالت کتیبههای پاسارگاد» با خوانشی از کتیبههای پاسارگاد سعی در اثبات حقانیت وجود کورش دارد.
کتیبههای کوروش بزرگ در پاسارگاد نه تنها نمایانگر تعلق محوطه به اوست بلکه، متن آنها نیز حکم شناسنامه موسس سلسله هخامنشی را دارد که در آن خود را شاهی از آن خاندان خوانده است. در این نوشته با بررسی هر سه روایت کتیبهها و مقایسه واژگان و علائم آنها با دیگر کتیبهها، اعم از آشوری و هخامنشی، به اصالت و نقر آنها به دست خود کوروش، و در ادامه نیز به بررسی دیگر متون بابلی پرداخته شده که در آنها نخستین بار از ظهور کوروش و مقابله او با مادها ولودی یاد شده است.
در بخشی از کتاب آمده است: «کتیبههای پاسارگاد به منزله قباله محوطه مزبور است که در نبود آنها، اثبات تعلق مجموعه سلطنتی کوروش دشوار میشد و چه بسا آن را نیز مطابق گرایش رایج امروز، ساخته داریوش میخواندند. در پاسارگاد تنها سه متن مختصر از کورش باقی مانده است. اما تعداد کتیبهها در هنگام آبادی پاسارگاد بسیار بیس از این است.
انکار تعلق کتیبههای پاسارگاد به کورش، بدان معنا است که بیستون نخستین کتیبه سلطنتی ایرانی بوده؛ اما در آن صورت، درایوش خود را به جای راقم متنی به آریایی، نخستین شاه صاحب کتیبه از هر قسم میخواند. با این همه هیچیک از ادله فوق را نمیتوان به منزله استدلال و اثبات قطعی تلقی کرد و شواهدی متقن لازم است تا شواهد نظریه رقیب را به حاشیه برده و یا بطلان آنها را ثابت کند.»
کتاب «کوروش هخامنشی در اصالت کتیبههای پاسارگاد» نوشته خشایار بهاری در ۱۱۰۰ نسخه و با قیمت ۱۴۰ هزار تومان در ۱۵ فصل به همت نشر فرزان روز منتشر و روانه بازار شده است.
نظر شما