نگاهی به آمار نشر کتاب در آخرین ماه پاییز؛
کاهش میانگین قیمت کتاب در آذر 1401/ رکورد زنی کتاب کودک و نوجوان در پاییز
به استناد آمار و ارقام موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، در آذر ماه 1401 حدود هفت هزار و 820 عنوان کتاب به ویترین کتابفروشیها راه یافته است، کتابهای کودک و نوجوان در این آمار با یک هزار و 377 عنوان کتاب نسبت به دیگر حوزهها پیشی گرفته است.
طبق آمار موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، سهم کتابهای کودک و نوجوان در این ماه یکهزار و 669 عنوان کتاب در شمارگان 3 میلیون و 642 هزار و 680 نسخه است که یک هزار و 100 نسخه آن تالیفی و 569 عنوان آن تجدید چاپ است. 740 عنوان از این کتابها چاپ نخست هستند، همچنین میانگین قیمت کتاب در این حوزه حدود 402 هزار و 889 ریال است.
بسیاری از کارشناسان حوزه نشر، بهویژه فعالان بخش کودک و نوجوان بر این باورند که بهدنبال حضوری شدن مدارس از ابتدای فصل پاییز، استقبال دانشآموزان و خانوادهها از کتابهای حوزه کودک رشد زیادی داشته است و این مساله به رونق فعالیت ناشران کودک و نوجوان کمک کرده است.
ادبیات بعد از کتابهای کودک و نوجوان، با یک هزار و 377 عنوان کتاب در رتبه دوم موضوعات قرار دارد که 963 عنوان آن تالیفی و 414 عنوان آن ترجمه شده است، 938 عنوان از این کتابها، چاپ نخست و 439 عنوان ترجمه هستند، همچنین میانگین قیمت کتاب در این موضوع 866 هزار و 284 ریال است.
رتبه سوم فراوانی کتاب به موضوع علوم اجتماعی با 969 عنوان در شمارگان 796 هزار و 100 نسخه اختصاص دارد، ۷۶۳ عنوان از این کتابها تالیفی و 206 عنوان اثر ترجمه شده هستند.
تاثیر توزیع کاغذ و ثبات قیمت مواد اولیه در بهای کتاب
یکی از نکات قابل توجه آمار نشر کتاب در آخرین ماه پاییز 1401، کاهش میانگین قیمت کتاب در آذرماه امسال حدود 82 هزار و 500 تومان است که نسبت به دو ماه دیگر فصل پاییز پایینترین میزان را دارد؛ این درحالی است که میانگین قیمت کتاب در مهرماه، 93 هزار تومان و در آبانماه 105 هزار تومان بوده است. این کاهش قیمت دلایل مختلفی دارد که توزیع کاغذ دولتی و ثبات بها کاغذ و مواد اولیه حوزه چاپ و نشر برخی از آنها به شمار میآیند.
اگرچه نوسانات نرخ ارز طی دو هفته اخیر تعادل قیمت را بر هم زده است، اما بهنظر میرسد با توجه به اینکه طی ماههای اخیر قیمت کاغذ و مقوا و سایر ملزومات حوزه چاپ و نشر با کمترین تغییر همراه بوده، این موضوع تاثیر مستقیم بر قیمت کتاب گذاشته است.
بهنظر میرسد توزیع کاغذ دولتی و داخلی نیز بر این موضوع اثرگذار بوده است. نگاهی به آمار منتشر شده فهرست تخصیص کاغذ به ناشران از مرداد تا مهرماه 1401 نیز بیانگر توزیع وسیع و گسترده کاغذ به همه ناشران دولتی و خصوصی است. از آنجایی که خودکفایی در حوزه کاغذ برای دولت سیزدهم یک مساله راهبردی است و این دولت به دنبال راهکارهایی برای افزایش توان تولید کاغذ تحریر در کشور با هدف پاسخ به نیاز ناشران است.
قیمت کتاب در کشور اغلب تابع بهای کاغذ بهعنوان کالای استراتژیک در صنعت نشر است و معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با آگاهی از این گزینه تاثیرگذار، با ایجاد ظرفیتهای مختلف در کشور تلاش میکند، کاغذ باکیفیت را با قیمت مناسب در اختیار اهالی نشر قرار دهد.
نظر شما