جمعه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۳:۱۰
افزایش علاقه جوانان و نوجوانان به کتاب با حضور در نمایشگاه

حضور جوانان و نوجوانان در یک دوره از نمایشگاه می‌تواند سبب‌ساز استقبال آن‌ها در ادوار مختلف نمایشگاه شده و علاقه‌مندی به کتاب را هم در پی دارد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در گزارش میدانی که خبرنگار ایبنا از سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران داشته متوجه شده است که برخی از بازدیدکنندگان علاقه‌مند بودند که مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره برگزاری زمان مناسب نمایشگاه از آنها نظرسنجی کرده و در شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب مطرح کنند.
 
بازدیدکنندگان این سوالات را از مسئولان برگزاری نمایشگاه می‌پرسند که اولا چرا زمان برگزاری نمایشگاه کتاب اردیبهشت ماه است؟ آیا می‌توان زمان برگزاری آن را به ماه دیگری موکول کرد؟ آیا زمان برگزاری نمایشگاه کتاب تاثیری در استقبال و بازدید قشرهای مختلف دارد؟ شلوغی راهروهای منتهی به غرفه ناشران و موج زدن جمعیت در دوره‌های گذشته چطور بوده است و امسال که پس از دوسال وقفه و بعد از فروکش کردن کرونا برگزار شده است، چطور است؟
 
 پاسخ به این سوالات و شنیدن دیدگاه‌ها و نظرات مختلف مردم در خارج از نمایشگاه کتاب و بازدیدکنندگان سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران همه و همه در ایبنا بررسی و پاسخ داده می‌شود.

 
افزایش علاقه جوانان و نوجوانان به کتاب با حضور در نمایشگاه
برخی از خانواده‌های بازدید کننده از نمایشگاه کتاب تهران که با کودک خردسال آمده بودند می‌گفتند بچه مدرسه‌ای هم دارند که در حال دادن امتحانات است. درواقع همزمانی زمان برگزاری نمایشگاه کتاب تهران با امتحانات باعث شده تورهای بازدید دانش‌آموزی و دانشجویی کمتر به چشم بخورد؛ امید است مسئولان برگزاری نمایشگاه نظرات بازدیدکنندگان را نیز جویا شوند و بعد در شورای سیاستگذاری نمایشگاه مطرح کرده تا در سال‌های آینده شاهد حضور بیشتر قشر دانشجو و دانش‌آموز در نمایشگاه کتاب باشیم.
 
درواقع حضور اقشار مختلف در این رویداد ملی_فرهنگی نشان از اهمیت آن و توجه مردم سراسر کشور به مبحث کتاب و مطالعه دارد و هرسال نیز شاهد حضور بسیاری از آن‌ها در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران هستیم؛ همچنین در ادوار مختلف این نمایشگاه تورهای دانشجویی و دانش‌آموزی زیادی از مدارس و دانشگاه‌های گوناگون کشور شکل گرفته و در نمایشگاه حضور پیدا می‌کردند که در این دوره از تعداد آن‌ها کاسته شده است و این امر به دلیل همزمانی نمایشگاه کتاب با امتحانات بود. اما با یک بررسی کلی می‌توان چنین برداشت کرد که حضور جوانان و نوجوانان در یک دوره از نمایشگاه می‌تواند سبب‌ساز استقبال آن‌ها در ادوار مختلف نمایشگاه شده و علاقه‌مندی به کتاب را هم در پی دارد. از این رو بهتر است شرایطی فراهم شود تا این گروه بتوانند در نمایشگاه حضور پیدا کنند.
 
۳۲ دوره میزبانی اردیبهشت از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران
به جز نخستین دوره نمایشگاه، سی‌ودو دوره است که نمایشگاه کتاب در اردیبهشت‌ماه برگزار می‌شود؛ ماهی که میانه فصل بهار قرار دارد و بعد از فروردین که مردم سفرها و دید و بازدیدهای نوروزی خود را به اتمام می‌رسانند منتظر می‌مانند تا نمایشگاه کتاب برگزار شود چون می‌دانند روند برگزاری آن به صورت منظم در اردیبهشت‌ماه است؛ امسال نیز فروردین ماه با ماه مبارک رمضان و در کنار آن برپایی نمایشگاه قرآن همزمان شده بود که عملا نمی‌شد نمایشگاه کتاب سی‌وسوم را در این ماه برگزار کرد چون ماه مسافرت و استراحت و روزه داری مردم پس از یکسال تلاش و جنب و جوش بود. ماه‌های اردیبهشت و خرداد نیز فصل امتحانات دانش‌آموزان و دانشجویان است. تیرماه نیز اولین فصل تابستان که گرم‌ترین فصل است و برگزاری نمایشگاه کتاب در این فصل کمی سخت است.
 
به نظر می‌رسد بهتر است مسئولان برگزاری نمایشگاه کتاب در سال‌های آینده زمان مناسب برگزاری نمایشگاه کتاب را تعیین کنند و در همین راستا نظرات مردم به‌خصوص قشر جوان دانشجو و نوجوان دانش آموز را نیز جویا شوند تا نمایشگاه زمانی برگزار شود که آن‌ها نیز امکان حضور داشته باشند.
 
 
تور گردشگری کودک در نمایشگاه کتاب سی‌وسوم
امسال در سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران سامانه کدومو(Kodoumo.ir) وابسته به موسسه تبیان، تور گردشگری کودک و خانواده را در سی‌و‌سومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ۱۴۰۱ برگزار کرده است. بدین صورت که خانواده‌ها پس از ثبت‌نام اینترنتی در این طرح، به غرفۀ کدومو در نمایشگاه کتاب می‌آیند و همراه با کارشناسان حوزه «کتاب کودک» در یک تور 4 ساعته، نمایشگاه کتاب را به شکلی دیگر می‌شناسند و کتاب‌هایی مناسب را با مشاورۀ کارشناسان تهیه می‌کنند. تحویل لیست کتاب‌های موضوعی سالم برای کودک؛ پذیرایی، هدایا و... از دیگر برنامه‌های این تورهای 4 ساعته است. نتایج خاطره‌سازی برای کودکان توسط این غرفه در آینده نمایان می‌شود؛ درواقع نظر آن‌ها را به سمت مطالعه کتاب جلب کرده و ممکن است برگزاری و حضور در نمایشگاه در آینده برای این گروه تبدیل به یک مطالبه شود.
 
طراحی ایده جدید جهت جلب نوجوانان و جوانان برای بازدید از نمایشگاه کتاب
علی رمضانی قائم مقام رئیس نمایشگاه کتاب سی‌وسوم نیز درباره زمان برگزاری این نمایشگاه گفت: بحث زمان برگزاری نمایشگاه را با شورای سیاستگذاری نمایشگاه مطرح می‌کنیم تا آنها در خصوص برگزاری زمان بهتری از نمایشگاه کتاب نظر دهند.
 
عباسعلی کدخدایی (رئیس پژوهشکده شورای نگهبان) از سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بازدید کرد و یادآور شد: با برنامه‌ریزی دقیق، می‌توان جوانان و نوجوانان را با کتاب آشتی داد.
 
 سید غنی نظری (نماینده مردم خلخال و کوثر) نیز در بازدید از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: برای جذب و کشاندن مخاطب به نمایشگاه کتاب باید برنامه‌های زیادی با هدف تشویق و ترغیب مردم به فرهنگ مطالعه  اجرایی شود. یکی از این راهکارها، بازدید گروه‌های مختلف از نمایشگاه کتاب است.
 
نظری به خاطره‌ای از دوران دانشگاهی خود در بازدید از نمایشگاه کتاب اشاره و اظهار کرد: هیچوقت خاطره شیرین بازدید از نمایشگاه کتاب را در دوران دانشجویی‌ام فراموش نمی‌کنم. به یاد دارم سال ۱۳۷۴ در دانشگاه اصفهان درس می‌خواندم؛ آن زمان مسئول فرهنگی دانشگاه، فراخوان بازدید از نمایشگاه را روی تابلوی اعلانات دانشگاه اطلاع‌رسانی کرده بود و گروهی از دانشجویان نیز استقبال کردند. یک گروه چهل نفری که من هم جزو آنان بودم به نمایشگاه کتاب آمدیم و کتاب‌های درسی خود را خریداری کردیم، آنقدر کتاب خریده بودیم که توان بردن آن‌ها را نداشتیم. خاطره آن دوران من را هر سال به بازدید از نمایشگاه کتاب می‌کشاند و در حال حاضر هم با وجود مسئولیت خطیر خدمتگذاری به مردم در مجلس شورای اسلامی تلاش کردم از نمایشگاه بازدید کنم.
 
نماینده مردم کوثر و خلخال در مجلس شورای اسلامی بر بازدیدهای گروهی از نمایشگاه کتاب تاکید و عنوان کرد: ترتیب دادن بازدیدهای گروهی دانش‌آموزی، دانشجویی، طلاب و حتی بچه‌های پیش دبستانی در بازدید از نمایشگاه کتاب یکی از ابزارهای فرهنگی و تبلیغاتی موثر برای حضور مردم در نمایشگاه کتاب است. ما در مجلس شورای اسلامی آماده تعامل با مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستیم و در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی نیز در حوزه کتاب و کتابخوانی و صنعت نشر گام های مثبتی برداشته‌ایم.
 

نظرسنجی از مردم درباره زمان برگزاری نمایشگاه
یک مهمان هم در سرای ملل بخش بین‌الملل نمایشگاه نیز با اشاره اینکه خودش هم فرزند دانش آموز دارد، معتقد بود مسئولان برای برگزاری نمایشگاه کتاب زحمت می‌کشند؛ باید از آنها سوال کنیم چرا اینقدر تلاش می‌کنید و شاید در پاسخ بگویند برای بازدید مردم از نمایشگاه و عرضه آثار جدید، حال اگر زمان برگزاری نمایشگاه طوری باشد که قشر جوان دانشجو و نوجوان دانش آموز بتوانند حضور یابند که نور علی نور می‌شود.
 
سعید میرزایی، دانشجوی کارشناسی ارشد ادبیات که در دوره‌های قبلی نمایشگاه حضور داشت نیز بیان کرد: سال‌های قبل شلوغی نمایشگاه بیشتر بود زیرا ما شاهد بازدیدهای گروهی مختلف از نمایشگاه بودیم. خاطرم هست ۶سال پیش آنقدر مصلی جمعیت بازدید کننده داشت که تهویه‌های مصلی هم جوابگو نبود و برخی از شدت گرما و کمبود اکسیژن به اورژانس مراجعه می‌کردند اما همزمان شدن نمایشگاه سی‌وسوم با امتحانات باعث شد دیگر آن شلوغی سابق را نبینیم؛ من از مسئولان برگزاری خواهش می‌کنم از مردم هم درباره زمان برگزاری نظرسنجی کنند، حیف است این همه زحمت برای برگزاری نمایشگاه کتاب می‌کشند و قشر دانشجو و دانش آموز محروم از حضور می‌مانند.
 
فروش بخش حضوری بیش از مجازی
درست است که نمایشگاه مجازی کتاب هم به کمک نمایشگاه حضوری آمده اما طبق اخبار منتشر شده از رئیس نمایشگاه، فروش کتاب در بخش حضوری نمایشگاه بیش از مجازی بوده است‌.
 
سخن پایانی
امیدواریم سطح کتابخوانی در کشور افزایش یابد و نمایشگاه کتاب بتواند با برنامه‌های متنوع مخاطبان را به نمایشگاه کتاب بکشاند. امید است مسئولان برگزاری نمایشگاه کتاب برای سال‌های آینده بتوانند با تحلیل زمان‌های برگزار شده سال‌های گذشته بهترین تاریخ برای برگزاری نمایشگاه کتاب را انتخاب کنند تا هم قشر بازدید کننده دانشجو و دانش آموز راضی باشد و هم مسئولان به خود ببالند که نمایشگاه از اقبال بیشتری برخوردار شده است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها