به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در سمنان، حسین شاکری در نشست خبری با اصحاب رسانه استان که صبح امروز سهشنبه در کتابخانه عمومی امام خمینی سمنان برگزار شد، ضمن گلایه از اینکه به گفته او حوزه فرهنگ و بهویژه فرهنگ مکتوب مهجور و غریب مانده است، گفت: غریب ماندن این حوزه واقعیت است و ما به عنوان یکی از متولیان این حوزه تمام توانمان را به کار گرفتیم که این کاروان را به سمت پیشرفت حرکت دهیم.
وی گفت: استان سمنان در مجموع نسبت به سایر استانها در حوزه کتاب و کتابخوانی وضعیت مطلوبی دارد اما در کل کشور، وضعیت این حوزه اسفناک است.
شاکری با توجه به اعلام اینکه 72 باب کتابخانه زیر پوشش نهاد کتابخانههای عمومی سمنان است، بیان کرد: در برخی از قسمتها نسبت به استاندارد تعیین شده جلو هستیم و در برخی موارد هم عقب ماندهایم که با همکاری کتابداران و مسولان کتابخانهها تلاش میکنیم به استاندارهای تعیین شده نزدیک شویم.
انتظار نابجای مردم و بعضی مسئولان از نهاد کتابخانههای عمومی
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان سمنان با اشاره به اینکه برای هر نهادی وظایف ذاتی پیش بینی شده است، گفت: این نهاد نیز مستثنی نبوده اما گاه مورد پرسش واقل میشویم در حالی که هیچ وظیفهای در این رابطه نداریم؛ به عنوان مثال ساخت کتابخانهها که با وظایف ذاتی این نهاد همخوانی نداشته و وظیفه ارگانهای دیگر همچون اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداریها و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی است.
کهنآباد تنها شهر بدون کتابخانه استان سمنان
حسین شاکری ضمن بیان اینکه وظیفه این نهاد ارائه برنامههای فرهنگی است، افزود: علیرغم تشکیل جلسات متعدد، تاکنون موفق به احداث کتابخانه در شهر کهنآباد نشدهایم و هر چند به لحاظ تعداد کتابخانهها در شرایط خوبی قرار داریم اما به لحاظ متراژ و سرانه فضای کتابخانهای وضعیت مناسبی نداریم.
وی با اشاره به ضربالاجل دو ماهه معاون سیاسی استاندار سمنان درباره راهاندازی کتابخانه در کهن آباد آرادان، گفت: کهنآباد تنها شهر فاقد کتابخانه عمومی استان است و چنانچه یک ساختمان در اختیار ادارهکل کتابخانههای عمومی قرار گیرد، در اسرع وقت این کتابخانه دایر خواهد شد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان سمنان با اشاره به فرصت دو ماهه داده شده برای تعیین تکلیف این کتابخانه، افزود: ادارهکل کتابخانهها وظیفه ای در حوزه ساخت کتابخانه ندارد و ما فقط بهرهبردار هستیم لذا چنانچه این کتابخانه در اختیار ما قرار گیرد تجهیزات و نیروی انسانی آن را تامین خواهیم کرد.
بیش از 500 برنامه فرهنگی برای هفته کتاب تدارک دیدهایم
شاکری با اعلام اینکه برنامههای در دست اجرای متفاوتی برای جذب کودکان و نوجوانان استان به کتاب و کتابخوانی داریم، تصریح کرد: در هفته کتاب امسال بیش از 500 برنامه فرهنگی در سطح استان سمنان خواهیم داشت.
وی ضمن تبیین اینکه سیاست تبدیل کتابخانههای عمومی به باشگاههای فرهنگی از چندین سال قبل مطرح شده است، گفت: بر همین اساس در سال جاری 4592 برنامه فرهنگی مثل رونمایی کتاب، نقد کتاب، شاهنامه خوانی و..... را با محوریت کتاب در سراسر استان برگزار کردیم.
مدیر فرهنگی استان ادامه داد: در برنامهای که پنجشنبه در یزد پایتخت کتاب ایران برگزار خواهد شد، 5 نفر از کتابداران و مسئولان کتابخانه استان سمنان مورد تقدیر قرار خواهند گرفت.
شاکری سپس افزود: در هفته کتاب و کتابخوانی امسال دو برنامه ویژه خواهیم داشت؛ از جمله لیگ کتابخوانی استانی که در 4 شهرستان با همکاری آموزش و پرورش و 96 گروه رقابتی آغاز شده است و در دهه فجر اختتامیه آن را برگزار خواهیم کرد.
وی گفت: دومین برنامه شاخص امسال لیگ کتابخوانی کارکنان دستگاههای اجرایی است که با همکاری دفتر امور اجتماعی استانداری و محوریت موضوعاتی چون رونق تولید ملی، اشتغال، بیکاری و آب برگزار میشود.
رشد 11 درصدی شرکت کنندگان در جشنواره فرهنگی و هنری رضوی
در ادامه سعید دهقانلو معاون نهاد کتابخانههای سمنان گفت: جشنواره رضوی با رشد 11 درصدی و شرکت بیش از 43 هزار نفر برگزار شد.
وی افزود: در پویش مجازی جشنواره رضوی بیش از 8000 نفر شرکت کردند که در سطح کشور بینظیر و بیسابقه بود.
دهقانلو ضمن تشریح میانگین مطالعه در داخل و خارج کشور بیان کرد: در ایران این میانگین 9 دقیقه در روز است در حالی که در ژاپن 70 دقیقه در روز است اما آماری که وزیر فرهنگ و ارشاد اعلام کرده 13 دقیقه است و این اختلاف به دلیل شرایط خاص کشور است که اطلاعات دقیقی نداریم.
معاون نهاد کتابخانههای سمنان بیان کرد: 8.5 درصد جمعیت استان عضو کتابخانههای عمومی سمنان هستند که متوسط کشوری حدود 35 درصد است و استان سمنان بدین لحاظ جزو 15 استان آخر کشور قرار دارد.
وی ضمن تشریح این نکته که شهرداریها مطابق قانون میبایست نیم درصد از درآمدشان را به کتابخانههای عمومی پرداخت کنند، گفت: در شهر سمنان میزان پرداختی شهرداری سمنان برای یک ماه مبلغ 15 میلیون تومان بوده است که این اعداد جبران هزینههای جاری کتابخانهها مثل آب و برق و... را هم نمیکند.
دهقانلو تصریح کرد: 28 هزار و 286 مترمربع با یک میلیون و یکصد هزار عنوان کتاب در ۳۳ کتابخانه شهری، ۱۴ کتابخانه مشارکتی و ۲۰ کتابخانه روستایی در استان سمنان وجود دارد و در واقع به ازای هر 25000 نفر 2.5 کتابخانه وجود دارد.
کسی که دغدغه نان دارد، کتاب نمیخرد
در ادامه شاکری، مدیر کل نهاد کتابخانه های عمومی سمنان، با اذعان به اینکه از کسی که دغدغه نان دارد، نمیتوان انتظار خرید و مطالعه کتاب داشت، افزود: البته این عامل نیز به تنهایی عامل موثر نیست چرا که کشورهایی در دنیا وجود دارد که از نظر اقتصادی شرایط دشوارتری از ما دارند، اما میزان مطالعه در آنها بسیار بالاتر از کشور ما است؛ همچنانکه در دورههایی که کشور ما از نظر شرایط اقتصادی وضعیت بهتری داشته است، مشکلات حوزه کتاب و کتابخوانی نیز همچنان پابرجا بوده و میزان مطالعه در ایران نیز پایین بوده است.
برای نمایش ضعفها احتیاجی به بیان هنرمندانه نیست
شاکری بیان کرد: وضعیت مطالعه در دانشگاهها واقعا جای تاسف دارد، تعداد زیادی از اعضای هیئت علمی دانشگاهها اهل مطالعه نیستند و دانشگاه که خود مهد علم و دانش و فرهنگ است، در این حوزه بسیار ضعیف است.
وی با ذکر مثالی در این باره افزود: روز گذشته که برای اختتامیه جشنواره کاریکلماتور کتاب به دانشگاه سمنان رفتم، گفتم جهت بعضی کاستیها و نارساییها اصلاً احتیاجی به بیان هنرمندانه و استفاده از هنر وجود ندارد، زیرا تک تک ما شاهد وضعیت اسفناک مطالعه در خانواده و خویشاوندان خود هستیم اما انتظار ما از دانشجویان بسیار بیشتر از تصورمان بود که متاسفانه قریب به اتفاق تحت هیچ شرایط مطالعهای ندارند.
سایه شوم سیاست بر فضای فرهنگ و کتاب غلبه دارد
شاکری در خصوص عدم وجود تازههای نشر و بسیاری از کتب پرمخاطب در کتابخانههای عمومی و وجود برخی ممیزیها در راه یافتن برخی کتابها به قفسه کتابخانههای عمومی، گفت: این مهم نیز میتواند یکی از دلایل موثر در اقبال کم مردم به کتاب و کتابخوانی باشد؛ چراکه این فرآیند سبب میشود که کتابخانههای عمومی گاه نتوانند نیازهای مراجعهکنندگان را مرتفع کنند و نمیتوانیم منکر این مورد شویم.
وی با بیان اینکه در گذشته خرید کتاب به صورت متمرکز در نهاد کتابخانههای عمومی در کشور انجام و کتابها بدون هیچگونه نیازسنجی به کتابخانههای عمومی ارسال میشد، افزود: خوشبختانه چند سالی است که یک نیازسنجی در کتابخانههای عمومی شهرها و روستاها انجام و نیازها از سوی کتابداران کتابخانهها اعلام و سپس فرآیند خرید و ارسال کتاب صورت میگیرد اگرچه با توجه به وجود ممیزیها، همه این کتابهای اعلام شده، نمیتواند به کتابخانهها راه بیابد.
شاکری با بیان اینکه همیشه سایه شوم سیاست بر سر فضای فرهنگ و کتاب حکمفرما بوده است، ادامه داد: امیدواریم که با برداشتن این سایه، فضای فرهنگی بهدور از سیاسیکاریها به امور فرهنگی بپردازد.
وی همچنین از عدم همخوانی شمارگان چاپ کتاب با واقعیت موجود گلایه کرد و گفت: در بسیاری موارد مخاطب تحت تاثیر تعداد چاپ قرار میگیرد در صورتی که همان تعداد نوشته شده در صفحه شناسنامه کتاب هم، چاپ نشده است.
نظر شما