یکشنبه ۲۷ آبان ۱۳۹۷ - ۰۹:۲۰
برای تهران کم داستان تعریف کرده‌ایم

محمد طلوعی، دبیر جشنواره سومین دوره جایزه داستان تهران گفت: برای تهران کم داستان تعریف کرده‌ایم و این کم‌کاری دسته‌جمعی همه ما است. اگر روزی نویسنده‌ها داستان بیشتری از تهران تعریف کنند، حتما شهر تهران، شهر بهتر و قابل زندگی‌تری می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)، آیین اختتامیه سومین دوره جایزه داستان تهران شب گذشته با حضور احمد مسجدجامعی، عضو شورای اسلامی شهر تهران، علی‌محمد سعادتی، شهردار منطقه ۱۲ تهران، هیات داوران این دوره شامل علی خدایی، جواد محقق، ناهید طباطبایی، محمدحسن شهسواری و نفیسه مرشدزاده و جمعی از نویسندگان در محل مدرسه دارالفنون برگزار شد.
 
سعادتی، شهردار منطقه ۱۲ تهران در ابتدا ضمن ابراز خوشحالی از میزبانی این دوره جایزه، گفت: امروزه انتظار مردم و ساکنین شهر تهران از شهرداری، صرفا نگه‌داشت امور، نظافت شهر و این قبیل مسائل نیست؛ بلکه به مرور، انتظار مردم از مدیریت شهری، پیچیده‌تر و در افق بالاتر و بزرگ‌تری است که ورود شهرداری تهران در حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی و پرداختن به مباحث هویتی و تاریخی از جمله این انتظارات است. برنامه امشب هم در زمره وظایفی است که ما در شهرداری منطقه تاریخی تهران، به همت دوستان و با همکاری نهادهای تخصصی مرتبط، اقدام به انجام آن کردیم و خوشحالیم که امشب میزبان اختتامیه سومین جایزه داستان تهران هستیم.
 
داستان، آینه پیش روی ما برای بهتر دیده شدن اتفاقات شهر است
وی ضمن بیان اینکه بسیاری از مشکلات و معضلات تهران تاریخی، به فقدان تعلق‌خاطر موجود میان شهروندان و شهر برمی‌گردد، پاک‌شدن حافظه تاریخی و حس تعلق شهروندان با محدوده‌هایی که محل زندگی، سکونت و فعالیت آن‌ها بوده را از دیگر عوامل این مشکلات خواند و افزود: بدون شک در فرآیند ایجاد حس تعلق، داستان‌ها، قصه‌ها رویدادها و اتفاقاتی که در گوشه و کنار همین کوچه‌پس‌کوچه‌ها اتفاق می‌افتد، می‌تواند تکمیل‌کننده آن حس تعلق و افزایش‌دهنده این احساس میان شهر و شهروند باشد و بدون‌شک شهر به سامان نمی‌آید، مگر اینکه شهروندان حس تعلق جدی نسبت به آن داشته و به وقایع آن توجه بیشتری خرج کنند.

                  
 
او ادامه داد: موضوع داستان و جشنواره‌ای که امسال در این حوزه رخ می‌دهد، حتما در راستای مأموریت‌ها، وظایف و اولویت‌های ما در تهران تاریخی است. امیدوارم که تدابیر و ملاحظات شهرداری تهران و اعضای شورای اسلامی شهر به ما کمک کند که حامی جدی همه رویدادهای فرهنگی باشیم.
 
سعادتی در پایان گفت: داستان، انعکاس‌دهنده اتفاقات و آینه پیش روی ما برای بهتر دیده شدن اتفاقات جاری و ساری در شهر است. امیدوارم که رهاورد این جشنواره و در امتداد آن، جشنواره‌های بعدی در حوزه‌های مختلف هنری، بتواند ما را به شهر و محل زندگی و فعالیت‌مان نزدیک‌تر کند، چون در این صورت دیگر نگرانی خاصی برای شهر وجود ندارد و شهر حال بهتری خواهد یافت.
 
در ادامه کلیپی درباره مرحوم قاسم هاشمی‌نژاد، شاعر، نویسنده و پژوهشگری که در اولین دوره جایزه تهران شرکت داشته، پخش شد و پس از آن احمد مسجدجامعی، عضو شورای اسلامی شهر تهران به ایراد سخنرانی پرداخت.
 
جایزه داستان تهران، محبوب نویسنده‌ها بود
محمد طلوعی، دبیر جشنواره سومین دوره جایزه داستان تهران نیز ضمن تشکر از شهردار منطقه ۱۲ تهران به خاطر میزبانی، برگزاری این دوره از جشنواره را مرهون کمک او دانست و گفت: سومین دوره جایزه داستان تهران خیلی طولانی شد؛ یعنی قاعدتا باید سال قبل همین موقع، اختتامیه این دوره را برگزار می‌کردیم، ولی با یک سال تاخیر امسال برگزار شد. امسال ۱۰۸۹ داستان از جاهای مختلف به دست ما رسید، که پنجاه عدد از آن به مرحله دوم رفت و از این پنجاه داستان، ده داستان جایزه می‌برند. البته مرسوم هرساله، هشت داستان برگزیده بود که امسال دو جایزه هم شهرداری منطقه ۱۲ به آن اضافه کرد.
 
طلوعی به میزان جایزه نفرات برگزیده اشاره کرد و افزود: زمانی ۷ میلیون تومان جایزه اول مسابقه داستان، جایزه هنگفتی به نظر می‌رسید، چون تقریبا حدود ۲۰۰۰ دلار بود و حتی در مقیاس جهانی برای داستان جایزه خوبی محسوب می‌شد؛ چون عددی که در مقیاس جهانی به داستان کوتاه می‌دهند، در حدود همین میزان است؛ به همین دلیل جایزه داستان تهران، محبوب نویسنده‌ها بود. یعنی علاوه بر فرهنگ‌سازی که می‌کرد، به شهر هم کمک می‌کرد.

                       
 
تهران داستان ندارد
 او ادامه داد: واقعیت این است که نیویورک ۲۰۰ ساله است و سابقه چندانی هم ندارد، ولی به دلیل آن داستان‌هایی که برای آن نوشته‌اند، شهر مهمی است. برای تهران کم داستان تعریف کرده‌ایم و این کم‌کاری دسته‌جمعی همه ماست. اگر روزی نویسنده‌ها داستان بیشتری از تهران تعریف کنند، حتما شهر تهران، شهر بهتر و قابل زندگی‌تری می‌شود. شهر تهران مشکلات زیادی از لحاظ زیست شهروندی ندارد، ولی مهم‌ترین نکته این است که داستان ندارد. اگر دوستان داستان بنویسند، جایزه داستان ادامه پیدا کند و انگیزه مالی همچنان در پشت آن وجود داشته باشد، امید است که این اتفاق بیفتد.
 
 طلوعی در پایان ضمن تشکر از بچه‌های مجله سابق داستان همشهری به خاطر همکاری در به انجام رساندن این دوره جایزه داستان تهران، گفت: قصه ما در داستان همشهری، قصه مادری است که تصمیم می‌گیرد بچه خود را به نامادری بسپارد تا آن را نصف کند. در هر صورت، داستان همشهری سرنوشت خودش را دنبال خواهد کرد، امیدوارم کیفیت آن هم حفظ شود و مجله‌ای با همان کیفیت درآوریم.
 
هزار داستان از تهران که هزار نقطه شهر تهران را روشن کرده است
علی خدایی، رئیس هیات داوران سومین دوره جایزه داستان تهران که برای خواندن بیانیه به جایگاه دعوت شده بود، گفت: این‌بار فقط می‌خواهم از کسانی که داستان فرستادند، تشکر کنم. در این سه دوره، هزار داستان از تهران آمده، که هزار نقطه شهر تهران را روشن کرده است.

                 
 
 وی ضمن تشکر از جایزه داستان تهران که سه دوره دوام آورده و بچه‌های مجله «همشهری داستان» که او را به داستان خواندن عادت دادند، اضافه کرد: «همشهری داستان» به ما یاد داد که روایت یا زندگی‌نگاره بنویسیم و متن کهن بخوانیم؛ البته متن کهن از قبل هم مد بود و خیلی از نویسندگان در دوره‌هایی که داشتند متن کهن می‌خواندند، اما «همشهری داستان» این را عمومی‌تر کرد و باعث شد مجله‌ای اول هر ماه بگیریم که خدا خدا کنیم زود تمام نشود.
 
برگزاری جایزه جمالزاده در اصفهان به تأسی از جایزه داستان تهران
خدایی در ادامه از برگزاری جایزه داستان در اصفهان خبر داد و گفت: از سال ۹۴ در تلاشم که جایزه داستان را در اصفهان هم برگزار کنم که امسال با کمک شهرداری اصفهان، جایزه جمال‌زاده را برگزار می‌کنیم. البته همین‌جا اقرار می‌کنم، طرح این جایزه را به تأسی از جایزه داستان تهران دادم و محمد طلوعی و آرش صادق‌بیگی هم در این طرح مشارکت داشتند. این جایزه در سه بخش داستان‌های با تم اصفهان، داستان‌های آزاد و زندگی‌نگاره‌های اصفهان برگزار می‌شود که خودم خیلی دوست داشتم شرکت کنم، ولی نشد.
 
 وی با بیان اینکه جوانی و نوجوانی خود را در خیابان ویلای تهران گذرانده، به خاطرات خوب آن محله و ایام اشاره کرد و گفت: آرزوی من این است که این خاطرات خوب را بنویسم و امیدوارم دوره چهارم جایزه داستان تهران را برگزار کنید که من آن‌ها را بنویسم و در این مسابقه شرکت کنم.

                   
 
 در پایان نفرات اول تا سوم این دوره جایزه داستان تهران به انتخاب هیات داوران اعلام شدند و  به هر کدام جایزه نقدی، لوح‌تقدیر و تندیس جایزه اهدا شد. همچنین طبق روال دوره‌های قبل، پنج  داستان هم به عنوان اثرهای شایسته تقدیر اعلام و از نویسندگان آنان تقدیر شد.
 
لازم به ذکر است که امسال علاوه‌ بر هشت اثر برگزیده مرسوم هر ساله، دو اثر هم با حمایت شهرداری منطقه ۱۲ تهران به برگزیدگان اضافه شد که از نویسندگان این داستان‌ها هم تقدیر به عمل آمد.

عکس‌ها از امید آرمات

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها