یسرا طهماسبیزاده در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اراک گفت: برای بوییدن عطر از حس بویایی استفاده میکنیم، برای دیدن طبیعت و زیبایی یک نقاشی از حس بینایی، بنابراین طبیعی است که برای درک زیبایی شعر نیز از حس شنوایی بهره ببریم.
وی درباره کتاب «عروض شنیداری» افزود: شعر و موسیقی هر دو برای برانگیختن احساس و عاطفه به کار میروند و شاعر برای انتقال احساسات از زبان بهره میگیرد و واژههایی را انتخاب میکند که با قرار گرفتن در کنار یکدیگر، آهنگی خاص میسازند. به این آهنگ «وزن» گفته میشود که تابع نظم میان کلمات شعر است.
طهماسبیزاده با تأکید بر اهمیت خوشآهنگی در شعر گفت: وزن، یکی از ارکان اصلی شعر است و نشان میدهد که گوشنوازی و هماهنگی آوایی تا چه حد بر مخاطب تأثیرگذار است.
وی ادامه داد: عروض، علمی است که به شناسایی و تحلیل اوزان شعری میپردازد. شعر، سخنی موزون و خیالانگیز است؛ موزون بودن یعنی برابری نوع و تعداد هجاها در هر دو مصراع و خیالانگیز بودن یعنی برانگیختن عواطف و احساسات مخاطب.
طهماسبیزاده افزود: وزن و عاطفه، دو پایه اساسی شعر هستند و تأثیر وزن در انتقال پیام و احساسات، انکارناپذیر است. میان وزن و محتوای شعر باید تناسب وجود داشته باشد؛ برای مثال، اگر شعر دارای مضمونی غمانگیز است، باید وزنی آرام و لحنی ملایم داشته باشد و در مقابل، اشعار شاد باید از وزنهای پرتحرک و شاداب بهره ببرند.
وی تأکید کرد: درک پدیدههای پیرامون از طریق حواس پنجگانه ممکن است و در شعر، این وظیفه بر عهده حس شنوایی قرار دارد. وزن شعر از تکرار منظم پایههای آوایی شکل میگیرد که گوش انسان آن را درک کرده و از آن لذت میبرد. در این کتاب، تلاش شده با زبانی بسیار ساده به آموزش عروض شنیداری پرداخته شود و روشهای آسانی نیز برای حل تستهای مربوط به اختیارات شاعری ارائه شده است.
به گزارش ایبنا، کتاب «عروض شنیداری» در چهار فصل تدوین شده است. فصل نخست با عنوان «آموزش عروض به زبان ساده» شامل ۱۳ بخش، فصل دوم با عنوان «اوزان دوری و تفاوت آن با وزن همسان دولختی» دربرگیرنده ۲ بخش، فصل سوم با عنوان «موسیقی شنیداری شعر» شامل ۴ زیرمجموعه و فصل چهارم با عنوان «قافیه و قواعد آن» شامل ۳ بخش است. این کتاب همچنین دارای مقدمه، پیشگفتار و منابع است و در ۷۲ صفحه با قطع رقعی و شمارگان ۵۰۰ نسخه توسط انتشارات «دانش کیان» به چاپ رسیده است.
نظر شما