سیدصادق رضایی، مدیرکل حوزه هنری کودک و نوجوان استان تهران، در این مراسم به اهمیت دیده شدن کتابهایی که منتشر میشوند اشاره کرد و گفت: ما در نگاه مدیریتی فقط به دنبال عقد قرارداد با تعدادی شاعر یا نویسنده و چاپ یک کتاب نیستیم. به نظر من با چاپ یک کتاب فقط 50 درصد کار انجام شده است و بعد از اینکه کتابی منتشر شد تازه کار شروع میشود و باید به روشهای مختلف آن را به مخاطبان معرفی کرد.
وی ادامه داد: ما به دنبال این هستیم که کتاب دیده و خوانده شود. و برای خوانده شدن یک کتاب باید از روشهای مختلفی مانند برگزاری مراسم رونمایی در جاهای مختلف، تشکیل جلسات نقد و بررسی و تبلیغات مختلف استفاده کرد.
به گفته این مقام مسئول، نباید در نقد و بررسی، توجه ما فقط به محتوای کتاب باشد، در کنار محتوا که از اهمیت زیادی برخوردار است باید موارد دیگری هم مانند فونت کلمات، جنس کاغذ، تصویرگری، گرافیک و موارد مرتبط دیگر هم مورد توجه قرار گیرد. چون یک کتاب مجموعهای از همه این موارد است که در تعیین میزان کیفیت و ارزش آن تاثیرگذار است.
چاپ به موقع کتاب سبب دیده شدن اثر میشود
رضایی همچنین چاپ به موقع کتاب از سوی ناشران را از جمله موارد تاثیرگذار در دیده و خوانده شدن یک کتاب عنوان کرد و گفت: ناشران و مسئولان مربوطه با چاپ به موقع آثار نویسندگان و شاعران میتوانند تاثیر بسزایی در خوانده شدن و دیده شدن آن داشته باشند. چراکه زمان در حال گذر است و وقتی مطلبی نوشته میشود مطابق با اوضاع روز است و اگر به موقع چاپ نشود نمیتواند آن طور که باید و شاید مورد توجه قرار گیرد. درواقع قبل از اینکه عرق نویسنده خشک شود و در عرض کمتر از 6 ماه باید اثرش را در پیشخان کتابفروشیها ببیند تا کتاب، دیده شود و ما تلاش میکنیم در بخش کودک و نوجوان حوزه هنری این کار را انجام دهیم. همچنین تلاش میکنیم جلسات رونمایی از کتاب و نقد و بررسی آثار را در تهران و شهرستانها برگزار کنیم و به این ترتیب کتابهایی را که منتشر میکنیم به مخاطبان معرفی کنیم.
مدیرکل حوزه هنری کودک و نوجوان استان تهران، توضیح داد: در این زمینه پنج استان که در سطح کشور بیشترین فعالیت را در حوزه کودک و نوجوان داشتهاند انتخاب کردهایم تا ضمن تقویت آنها برنامههایی را اعم از تولید محتوای مورد نظر در حوزه کودک و نوجوان و جلسات متعدد رونمایی و نقد و بررسی آثار برگزار کنیم. این حمایت تا رسیدن به نتیجه مورد نظر ادامه خواهد داشت. این استانها عبارتند از همدان، زنجان، اردبیل، اصفهان و خراسان رضوی.
شعر شفیعی یکبار مصرف نیست
محمود پوروهاب، نویسنده و شاعر کودک و نوجوان نیز در این مراسم به اهمیت توجه به حقیقت شعر پرداخت و گفت: چیزی که یک شاعر و یک شعر را معروف میکند حقیقت شعر است و باید مورد توجه قرار گیرد. درباره اشعار کودکان باید فهم ادبی وجود داشته باشد. یعنی هم باید ادیب بود و هم با ظرفیتها و نازککاریهای ادبیات کودک آشنایی داشت.
وی در ادامه به کتاب شعر «هر گلابی یک چراغ» اشاره کرد و گفت: من این کتاب را از سه منظر مورد بررسی قرار دادم. نخستین نگاه من به زبان شعر است. زبان، در شعر کودک بسیار مهم است و شفیعی از شاعرانی است که در هم حوزه کودک و نوجوان کار کرده و هم بزرگسال، و با علم وارد این حوزه شده است و میداند زبان شعر باید به روز باشد. دومین منظر، مشاهده است. نگاه شاعر و جهانبینی او بسیار مهم است. بسیاری از موضوعات تکراری هستند اما این مشاهده و نوع نگاه شاعر است که آن را تازه و متفاوت میکند. مشاهده بسیار مهم است و تخیل و احساس از نظر اهمیت بعد از آن قرار میگیرند. نگاه شفیعی به موضوع خوب بوده است اما در بعضی اشعار تا حدودی میزان باورپذیری شعر کاهش مییابد.
پوروهاب، تقلید را سومین منظر نگاهش به کتاب «هر گلابی یک چراغ» عنوان کرد و گفت: شفیعی در اشعارش خودش است و تقلید نمیکند، و در اشعارش گاهی ابهام وجود دارد. البته وجود ابهام تا اندازهای در شعر لازم است تا مخاطب را به تفکر وادار کند. شعری که ابهام نداشته باشد یکبار مصرف است و مخاطب دیگر تمایلی به خواندن آن ندارد. شعر شفیعی یکبار مصرف نیست و مخاطب را به اندیشیدن وادار میکند.
ایرادات وارده به کتاب را میپذیرم
کمال شفیعی، شاعر کتاب «هر گلابی یک چراغ» نیز در این نشست اظهار کرد: هر مولفی بعد از مرگ اثرش دچار مرگ مولف میشود. چاپ این کتاب هفت سال طول کشید و از انتشار آن هم دو سال میگذرد. من ایرادات وارده به کتاب را میپذیرم اما بخشی از آن به من برنمیگردد. مسلما وقتی شعری را به ناشر تحویل میدهی و بعد از 7 سال خبر انتشارش را به تو میدهند بدون اینکه از تصویرگری و بقیه موارد چاپش اطلاع داشته باشی، مشکلاتی هم در آن ایجاد میشود.
این شاعر بیان کرد: از سویی دیگر این اشعار مربوط به حدود 10 سال پیش است و من سعی کردهام در این کتاب خودم باشم و از ظرفیت طنز هم استفاده کنم تا برای بچهها جذاب باشد. باید تلاش کنیم اشعاری برای کودکان بسراییم که با دنیای امروز و فضای ذهنی آنها نزدیک باشد.
نظر شما