گام به گام با نوروز و کتابهای جاذبههای گردشگری ایران
سوغات سرزمین باستانی مادها را به خانههای خود ببرید/گشتی در دیار آذربایجان غربی
سفر به آذربايجان غربی، سفر به طبيعت بکر و اعجابانگيز، اعماق تاريخ، سير در فرهنگ و تمدن کهن ايران و سرزمین رنگینکمان ادیان مختلف از زرتشت تا مسیحیت و اسلام است.
در کتاب «آذربایجان غربی» (دومین شماره از مجموعه کتابهای گردشگری استانها) درباره این سرزمین میخوانیم: «این استان بخشی از سرزمین باستانی ماد بوده و وجه تسمیه آن مشابه استان آذربایجان شرقی است. گویش کنونی مردم با گویش ترکی ترکیب شده و با نفوذ تدریجی ترکان سلجوقی در سال 431 هجری قمری در این منطقه رایج شده است.» (صفحه 2)
اقوام مختلف در آذربایجان غربی؛ نمایشگاه زندهای از جاذبههای اجتماعی
«وجود عشایر و قومهای آذری، کرد و ارمنی ین استان را به نمایشگاه زندهای از جاذبههای اجتماعی تبدیل کرده است. عشایر آذربایجان غربی، که نزدیک به یک سوم کل استان را به خود اختصاص دادهاند، معمولا در ییلاق سیاهچادرهایی از موی بز و به رنگ سیاه و قهوهای برپا میکنند.»
«کوسا گلین مراسمی است که آذریهای استان برای طلب آذوقه انجام میدهند و معتقدند که از زمان حضرت ابراهیم به جای مانده است. عید حیدر نبی (خضر نبی) نیز از جشنهایی است که در شب اول اسفندماه همراه با شادمانی و پایکوبی، خواندن اشعار موزون و امید به آینده بهتر انجام میشود. تمام اقلیتها در این استان آزادانه و به راحتی مراسم و جشنهای خود را برگزار میکنند و از آداب و رسوم رایج استان نیز بهره میبرند.» (صفحه 14)
«موسیقی سنتی آذربایجان بازتاب جوانب مختلف زندگی مردم از جمله وصال، هجران، موفقیت، شکست، قهرمانی، شادی و غم است. این غم و اندوه در رقص معروف و تند آذریها به نام لزگی نیز نهفته است. برخی دیگر از ویژگیهای موسیقی آذربایجان در استان آذربایجان شرقی معروف شدهاند.»
یادگاریهای دستان هنرمند مردم آذربایجان غربی
«کباب ترکی، آش دوغ و کوفته کارون جزو غذاهای سنتی و رایج بر سر سفرههای مردم این استان هستند. برخی دیگر از غذاها و شیرینیهای محلی استان با استان آذربایجان شرقی مشترک هستند. مرغوبیت محصولات کشاورزی و لبنی منطقه آذربایجان نیز شهرت بسیار دارد. دستان هنرمند مردم آذربایجان غربی نیز سالهاست به صنایع چرم، سرمهدوزی، ورنیبافی، گیوهبافی، جاجیمبافی و بارشبافی (پوششی بافتهشده از پشم که از مچ پا تا زانو را میپوشاند و بندی هم در زیر کف پا دارد) اشتغال دارند و زیبایی میآفرینند.»
گشتی در جاذبههای گردشگری استان آذربایجان غربی
برخی از مهمترین جاذبههای تاریخی و تفریحی این استان که در این کتاب به آنها اشاره شده، بدین قرارند:
سد بوکان
آبشار شلماش
بازار خوی
پل قطور
تخت سلیمان
پیست اسکی خوشاکو
تپه حسنلو
مسجد جامع بوکان
دخمه سنگی فرهاد
دریاچه ارومیه
دژ بسطام
غار سهولان
آرامگاه شمس تبریزی
غار فخریگاه
فقرگاه
قرهکلیسا
کاخ و موزه باغچهجوق
کتیبه کلهشین
کلیسای ننهمریم
گردشگاه بند
مسجد سردار
موزه ارومیه
مجموعه غارهای صخرهای بیبی کند شاهین دژ
امام زاده تاج الدین (ع) چهاربرج
منطقه طبیعی شامات چهاربرج
در این کتاب میتوانید با جاذبههای فرهنگی، تاریخی و طبیعی 17 شهرستان این استان همراه با تصاویر آنها آشنا شوید.
چاپ نخست کتاب «آذربایجان غربی» نوشته مژگان سبزیان در 20 صفحه، شمارگان دو هزار نسخه و بهای 12 هزار تومان از سوی انتشارات کامل چاپ و منتشر شده است.
نظر شما