گزارش ایبنا از جشن انتشار ماهنامه طنز «سه نقطه»
اسماعیل امینی: خط قرمزها را بشکنیم و پاسدار حریمها باشیم/نقش خرزوخانها در جلوگیری از انتشار کتابها و نشریات
اسماعیل امینی در جشن انتشار ماهنامه طنز «سه نقطه» گفت که خط قرمز یک مقوله جعلی است که از طرف سیاستمدارها ساخته شده و به فرهنگ ما بسیار ضربه زده است، ما باید پاسدار حریمها باشیم و خط قرمزها را بشکنیم. وی همچنین اشاره کرد که معمولا در برخی ادارههای فرهنگی دولتی کسانی هستند که به صورت ناشناس از انتشار کتابها و نشریات جلوگیری میکنند. امینی از این اشخاص با عنوان خرزوخان» یاد کرد.
خط قرمزها حریمها را شکستهاند
اسماعیل امینی، شاعر، طنزپرداز و یکی از مشاوران نشریه «سه نقطه» در این مراسم گفت: افتخار ما این است که امت پیامبری هستیم که به اخلاق نیکش شهره بود و خُلقی عظیم داشت. یکی از مهمترین دلایل رواج دین اسلام از سالهای ابتدایی بعثت پیامبر(ص) نه معجزه بلکه رفتار و اخلاق نیک پیامبر بود. با این اوصاف کسانی که معمولا در کشور پست دولتی دارند، اخمو و عبوس هستند و از روش رسولالله به دورند.
وی افزود: «خط قرمز»ها معمولا جعلی و برساخته اهل سیاست است، من به مقوله مهمتری قائل هستم که هم در نظریههای ادبی مطرح شده و هم در دین ما رواج کامل دارد و آن «حریم» است. حریمها در همه تاریخ و در همه جوامع معتبرند و البته فرهنگ ما را ساختهاند. بهعنوان مثال حرمت بین پدر و فرزند همه جا معتبر است، اما زمانی که میگویند درباره فلان وزیر یا فلان مسئول مطلبی ننویسید، این خط قرمز است و باید آن را شکست.
امینی در ادامه با اشاره به این نکته که باید خط قرمزها را شکست، اما پاسدار حریمها بود، گفت: «خط قرمز»ها را هیبتهای پوشالی ساختهاند و معمولا نگهبانان بسیاری از آن حراست میکنند. همین خط قرمزها بسیار به فرهنگ ما ضربه زدهاند، اما حریمها هیچ نگهبانی ندارند و امروزه 80 درصد طنزی که در رادیو و تلویزیون طرح میشود، چیزی جز شکستن حریمها نیست. اصولا همین درست کردن خط قرمزها باعث شد تا همه به سمت شکستن حریمها بروند.
داستان خرزوخانها در فرهنگ
این شاعر و مدرس ادبیات در بخش دیگری از سخنرانی خود گفت: امروزه وقتی بخواهند از انتشار یک کتاب یا نشریهای جلوگیری کنند، میگویند که «گفتهاند پخش نشود.» و در این میان اگر از آنها بپرسی که چه کسی این ممنوعیت را اعلام کرده همه میگویند نمیدانیم. یعنی تمام ادارههای دولتی و خصوصی در کشور امروزه یک «خرزوخان» دارند که از انتشار کتابها و نشریات جلوگیری میکند.
وی افزود: پیامی برای این اشخاص دارم؛ ای خرزوخانهایی که مدام غایب هستید، حال که نظر همه اندیشمندان، منتقدان و ادیبان و دلسوزان را رد و نفی میکنید، حداقل جرات داشته باشید و بیایید برای کار خود دلیل بیاورید.
امینی همچنین اظهار کرد: کار این خرزوخانها باعث شد که در دورهای هرکسی که خط قرمزها را میشکست، اما پاسدار حریمها بود، خانهنشین شود و بهترین موقعیت کاری و قراردادهای فرهنگی با مفسدانی چون شاهکار بینش پژوه، محسن نامجو و شاهین نجفی بسته میشد.
یارانه طنز را پرداخت کنیم
ابوالفضل زرویی نصرآباد نیز در این جشن سخنرانی خود را با اشاره به توصیه کتیبههای هخامنشی به شادی، گفت: در سه هزار سال پیش و در دوران هخامنشیان از اهورامزدا به دلیل آفریدن خوشی و خرمی ستایش کردهاند. این مسئله در کتیبههای به جای مانده از دوران هخامنشی وجود دارد.
وی افزود: طنزنویسان طیف مظلوم خبرنگاران و روزنامهنگاران هستند و باید مورد حمایت قرار بگیرند. در اکثر متون تاریخی درج شده است که پادشاهان و امرا در دربار خود طلخک و دلقک داشتهاند. این مسئله را به این صورت میتوان تاویل کرد که خندیدن و شادی یک تجمل شاهانه بوده و یا حداقل کسانی میتوانستند آن را داشته باشند که هزینههای آن را پرداخت کنند.
این شاعر و طنزپرداز در ادامه با اشاره به این نکته که از قدیم الایام تا به امروز همه هزینههای مادی شادی را پرداخت میکردند گفت: برای حمایت از طنزپردازان باید کار آنها را جدی گرفت و به حرفهای شدنشان کمک کرد. این مسئله مستلزم آن است که «یارانه طنز» پرداخت شود.
طنز و تمدن
مرتضی سرهنگی، نویسنده و پژوهشگر حوزه ادبیات پایداری و فعال فرهنگی و هنری نیز در این مراسم گفت: طناز بودن انسانها به فرهنگ و تمدنشان بستگی دارد. طنز مولود و محصول بحرانهاست و هیچگاه خود به خود به وجود نیامده است.
وی افزود: ایرانیها نیز در طول تاریخ معمولا پس از هر بحرانی به سمت طنز میرفتند و این خود نشانگر روحیه بالا و والای ایرانیان است.
شوخ طبعی دستور دینی است
شهرام شکیبا، شاعر و طنزپرداز و مجری این مراسم نیز دقایقی را برای حاضران سخنرانی کرد. وی در بخشی از سخنان خود گفت: طنز برای ما بسیار جدی است. معمولا در شب 15 ماه رمضان هرسال که شعرا در محضر مقام معظم رهبری حضرت آیتالله خامنهای جمع شده و با ایشان دیدار دارند، حتما یک شعر طنز هم خوانده میشود و واکنش حضرت آقا نسبت به اینگونه از اشعار بسیار متفاوتتر از دیگران است.
وی افزود: پیامبر اسلام حضرت محمد مصطفی (ص) انسانی شوخ طبع و اهل شوخی بود. اصولا شوخ طبعی، یک دستور دینی است. برخی دشمنان حضرت امیرالمومنین امام علی (ع) نیز در جریان سقیفه، به عنوان [نعوذبالله] یک خصلت منفی حضرت به گشادهرویی و شوخ طبعی او اشاره میکردند، که البته همه ما میدانیم این یک خصلت نیک ایشان بوده است.
محسن مومنی شریف، مرتضی گودرزی (دیباج)، فاضل نظری، علیرضا قزوه، محمد حمزه زاده و جواد محقق نیز در این جشن حضور داشتند. حجتالاسلام زائری در ابتدای سخنرانی خود در این مراسم از خبرنگاران حاضر درخواست کرد تا سخنرانیاش را پوشش خبری ندهند.
نظر شما