سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۰۲:۰۰
«چرا خدا هرگز نمی‌میرد» از دریچه علم بررسی شد

کتاب «چرا خدا هرگز نمی‌میرد» از سری کتاب‌های حوزه علوم شگفت‌انگیز، تلاش دارد با بهره‌گیری از تجربه‌های شخصی و بررسی علمی فعالیت‌های مغز، به ارتباط انسان و خداوند بپردازد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نخستین چاپ کتاب «چرا خدا هرگز نمی‌میرد (دانش مغز و بیولوژی باور)» به قلم مشترک اندرو نیوبرگ و دکتر اوگن داکوئیلی و ترجمه فرناز کامیار در 9 فصل به همت انتشارات هورمزد راهی قفسه‌های کتاب‌فروشی‌ها شده است.

درباره این اثر از سوی دانشمندان و اندیشمندان بزرگ جهان، تمجیدهای بسیاری ذکر شده که از آن‌جمله می‌توان به پیام دکتر دیوید بی. لارسون، رییس انستیتوی ملی تحقیقات سلامتی، اشاره کرد: «این کتاب مهم، افراد عادی، محققان و پزشکان را با اکتشاف‌های جدید علوم عصبی،‌ تاثیر تجربه‌های معنوی بر مغز، ‌سلامتی و بیماری،‌ آشنا می‌سازد.»  

این اثر در 9 فصل با عنوان‌های «تصویری از خداوند»، «مکانیزم مغزی»، «معماری مغز»، «اسطوره‌سازی»، «مناسک»، «تصوف»، «ریشه‌های مذهب»، «واقعی‌تر از واقعیت» و «چرا خداوند نمی‌میرد» تدوین شده است. 

مولفان در فصل نخست در مبحث «مقدمه‌ای بر بیولوژی باور» بعد از طرح یک داستان کوتاه درباره تجربه معنوی یک محقق آزمایشگاه به نام رابرت، به مقایسه دیدگاه علمی و این تجربه پرداخته است: «علم با چیزی که قابل اندازه‌گیری،‌ شمارش، محاسبه و سنجش باشد، درگیر است و هر آنچه که با مشاهده‌‌های عینی ثابت نشود، نمی‌تواند علم نامیده شود.» 

علم درک، آن‌چه ما را بشر می‌سازد، کورتکس مغزی، خود توصیفی، جایگاه اراده، بخش کانونی ادراکی کلامی و مغز چگونه ذهن خود را می‌سازد برخی از مهم‌ترین موضوعات مطرح شده در این فصل کتاب است. نویسندگان در این فصل به تشریح بخش‌های مختلف مغز که به ادراک مربوط می‌شوند، پرداخته‌اند. 

در فصل دوم در توضیح مبحث «کورتکس مغزی» آمده که کورتکس مغزی، مرکز مهم حسی و کنترل موتور به‌شمار می‌آید؛ جایی است که فکر و بدن با هم درآمیخته می‌شوند و دید شخصی و بینش ما نسبت به دنیا را می‌سازند.  

فصل سوم کتاب با عنوان «معماری مغز» به مباحثی همچون سیستم‌های غیرفعال و فعال شما، مغز احساسی، ناظر ارشد، سگ نگهبان، دیپلمات، ذهن ریاضیاتی، دیدن جنگل در میان درختان و دیدن درختان در میان جنگل و دیدن مغز طی عملکرد اشاره دارد.

در فصل چهارم که حول محور «اسطوره‌سازی» می‌چرخد، دو موضوع سرآغاز (پیدایش) اسطوره و وسوسه‌ای که داستان‌ها و عقاید را خلق می‌کند بررسی شده‌اند. فصل پنجم نیز که «مناسک» عنوان گرفته به طرح مباحثی در ارتباط با تجسم فیزیکی معنا، نوروبیولوژی آیینی، ارتباط آیین و اسطوره و چرایی آفرینش اسطوره اختصاص دارد.

فصل‌های ششم و هفتم کتاب «چرا خدا هرگز نمی‌میرد (دانش مغز و بیولوژی باور)» نیز بیولوژی تعالی، نورولوژی تجربه عرفانی، تصوف و سلامت ذهن و پنجره‌های به سوی خداوند را در قالب موضوعات محوری تشریح کرده‌اند.

فصل هشتم با عنوان «واقعی‌تر از واقعیت» به این موضوع اشاره دارد که اصل سازنده علم ادعا دارد که هر واقعیتی، قابل قیاس است و روش‌های علمی، تنها سنجش‌هایی هستند که آن‌را محاسبه می‌کنند. پس هر آنچه قابل سنجش، وزن کردن، شمارش، ‌اسکن و یا به‌صورت تحلیلی، با روش‌های علمی قابل درک نباشد، به یقین واقعیت نامیده می‌شود.  

فصل پایانی کتاب حاضر نیز به موضوع استعاره خداوند و اسطوره‌شناسی علم اشاره دارد. در پایان این اثر در بخش سخن پایانی به این نکته تاکید شده که تلاش کتاب حاضر بر این بوده به مخاطب برساند که علم و مذهب نباید در تضاد باشند؛ درستی یکی لزوما نیازمند دروغ بودن دیگری نیست. 
  
نخستین چاپ کتاب «چرا خدا هرگز نمی‌میرد (دانش مغز و بیولوژی باور)» با شمارگان یک‌هزار نسخه در 211 صفحه، به بهای 10 هزار تومان به همت انتشارات هورمزد به بازار نشر عرضه شده است.-

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها