به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، فصل نخست کتاب «توریسم ترکیه» به منظور ارایه تصویر مناسبی از این کشور بهطور جامع وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی ترکیه را معرفی میکند، فصل دوم نیز به بررسی جغرافیای طبیعی، فرهنگی و گردشگری مناطق و شهرهای توریستی این کشور در پنج بخش، حاشیه دریای مرمره، اژه، مدیترانه، سیاه و آناتولی اختصاص یافته است.
کشور پهناور ترکیه، واقع در محل تلاقی قارههای آسیا و اروپا از لحاظ استراتژیک در موقعیت مطلوبی قرار دارد. از سویی تاریخ کهن این سرزمین و بقایا و ویرانههایی که به خوبی تاریخ آن را به نمایش میگذارد، همواره مورد توجه علاقهمندان به تاریخ و باستانشناسی بوده است. فرهنگ این کشور که بخشی از آن در قاره آسیا و بخشی دیگر در قاره اروپا واقع شده، آمیزهای از فرهنگ و آداب و سنن کشورهای خاورمیانه، نواحی حاشیه دریای اژه، بالکان و قفقاز است.
نویسندگان کتاب در فصل نخست به صورت اجمالی به تاریخ کشور ترکیه پرداختهاند چرا که این سرزمین از دیرباز رزمگاه امپراتوران عثمانی و صحنه رویدادهای تاریخی مهمی چون نبرد آشیل با تروجانها بوده و بقایای برجای مانده از این امپراتوریها گواهی روشن بر این رویدادها است. امروزه جاذبههای بیشمار طبیعی، فرهنگی و تاریخی، هنر و صنایعدستی بینظیر و عادات غذایی متنوع، بازدیدکنندگان را در شگفتی فرو میبرد.
سواحل زیبای اژه، مدیترانه و دریای سیاه، آب و هوای معتدل و تسهیلات ویژهای که برای شنا و ورزشهای آبی و تفرجگاههای ساحلی ارایه میشود، دوستداران گردشگری ساحلی را به این کشور میکشاند؛ همچنین دولت ترکیه با ارایه خدمات درمانی کمهزینه و مراکز درمانی مجهز، گامی مهم در توسعه توریسم سلامت کشور برداشته است.
در حال حاضر کشور ترکیه در میان کشورهای پربازدیدکننده جهان، جایگاه ششم را دارد و همچنان به روند ترقی خود در این زمینه ادامه میدهد. از آنجاییکه بخش قابل توجهی از گردشگران این کشور از کشورهای خاورمیانه بهویژه ایران و روسیه است، سیاستهای کنونی توسعه گردشگری آن مبتنی بر توجه به تشابهات فرهنگی و جغرافیایی میان کشورهای مبدا و مقصد، پایهریزی میشود.
از جمله اقداماتی که در سالهای اخیر برای توسعه گردشگری صورت گرفته، میتوان به کاهش هزینههای درمانی و افزایش مراکز آبدرمانی و توسعه چشمههای آب گرم اشاره کرد. این اثر ضمن ارزیابی ویژگیها و مختصات بارز مناطق پنجگانه ترکیه به صورت جداگانه به بررسی ویژگیها و جاذبههای طبیعی و گردشگری آن میپردازد.
در بخشی از کتاب آمده است: «منطقه حاشیه دریای مرمره (موسوم به مارمارا)، گذرگاهی میان آناتولی و جزایر بالکان است که اروپا و آسیا توسط آن به هم مرتبط میشود. این منطقه، مهمترین ناحیه صنعتی ترکیه و پیشرفتهترین بخش ناحیه مثلثی شکل استانبول ـ بورسا ـ ازمیت است و ساکنان آن از راه فعالیتهای صنعتی، تجاری، گردشگری و کشاورزی امرار معاش میکنند. استانبول واقع در مسیر حمل و نقل بین قارهای، از دوره باستان مهمترین مرکز تجاری بوده و همواره مهمترین ناحیه کشور محسوب میشود.»
شهر استانبول که سابقا کنستانتینوپل و در دوره باستان بیزانتیوم نام داشت، بزرگترین شهر و بندر ترکیه به شمار میرود، زمانی نیز پایتخت امپراتوری بیزانس و پس از آن امپراتوری عثمانی و تا سال 1923 پایتخت جمهوری ترکیه بوده است.
تاسیسات صنعتی مهم منطقه، کارخانجات تولید فولاد و آهن در شهر قرهبوک و اِرِئلی، نیروگاه حرارتی چاتالآغزی، معادن زغالسنگ در حومه زُنگولداغ، کارخانه تولید مس در شهرستان مورگول و کارخانجات تولید شکر، کاغذ، اسید سولفوریک، روغن گیاهی، چای، فندق و سیگار را شامل میشوند.
منطقه آناتولی مرکزی واقع در مرکز ترکیه که پس از ناحیه آناتولی شرقی، دومین منطقه بزرگ کشور محسوب میشود، سرزمینی به مساحت 151000 کیلومترمربع (19 درصد از این کشور) را دربرمیگیرد، کشاورزی و دامپروری از منابع مهم کسب درآمد این منطقه است.
آنکارا، پایتخت ترکیه واقع در شمال غربی کشور و در فاصله 200 کیلومتری از جنوب دریای سیاه و در نزدیکی محل تلاقی سه رود خطیب، اینجه سو و چوبک قرار دارد. اگرچه قدمت این شهر کاملا مشخص نیست، ولی باستانشناسان با استناد به یافتهها دریافتهاند که از عصر آهن مردمانی در آن سکونت داشتهاند و یکی از شهرهای پررونق فریقیه در اواخر هزاره دوم قبل از میلاد در این منطقه قرار داشته است. با وجود این که شهر آنکارا، مرکز حکومتی است، ولی به لحاظ فعالیت صنعتی پس از شهر استانبول در جایگاه دوم قرار دارد.
در فصل دوم، مهمترین و شناخته شدهترین مکانها و جاذبههای گردشگری ترکیه براساس مناطق معرفی شدهاند و برای هریک از آنها تصاویر و عکسهای زیبا و منحصربهفردی انتخاب شده که بیشتر آنها حاصل کار محققان این کتاب بوده است.
کتاب «توریسم ترکیه» تالیف دکتر رامین اسدی و دکتر محمود دریایی، در 160 صفحه با شمارگان سههزار نسخه و بهای 20 هزار تومان از سوی انتشارات فروزش و آزیا و با پشتیبانی فنی ـ تحقیقاتی شرکت مطالعات و توسعه کشاورزی و صنعت آذربایجان در اختیار علاقهمندان به تاریخ، فرهنگ، هنر و طبیعت قرار گرفته است.
سهشنبه ۱۲ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۰
نظر شما