سه‌شنبه ۲۰ تیر ۱۳۹۱ - ۱۶:۴۲
شرح لايه‌هاي زيرين اسارت در خاطرات «رباط جزيي»

كامور بخشايش از نگارش كتاب خاطرات يك اسير جنگ تحمیلی عراق علیه ایران به نام «علي‌اصغر رباط جزيي» خبر داد كه در آن لايه‌هاي زيرين زندگي اسرا را به تصوير مي‌كشد. متن كتاب بين ادبيات و تاريخ در حركت است تا مخاطب در فضايي آميخته با احساسات با گزارشي خشك روبه‌رو نباشد.-

جواد كامور بخشايش در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، درباره جديدترين اثرش توضيح داد: اين اثر روايتي از خاطرات آزاده «علي اصغر رباط جزيي» است. وي 10 سال از دوران اسارت خود را در اردوگاه‌هاي موصل یک و دو و تكريت گذراند و در اين مدت اقدامات مختلفي از نظر فرهنگي، سياسي و عقيدتي براي تقويت روحيه اسرا و نيز اتحاد ميان آن‌ها انجام داد.

وي ادامه داد: سابقه مبارزاتي اين آزاده به سال‌هاي قبل از انقلاب باز مي‌گردد كه به عنوان يك مبارز سياسي با گروه‌هاي مختلف پيش از انقلاب همكاري داشت. در اوج مبارزات انقلاب در آخرين روزهاي سقوط حكومت پهلوي تيري به سينه وی اصابت و ايام پيروزي انقلاب را در بيمارستان سپري كرد.

اين نویسنده خاطرات رباط جزيي را داراي افت و خيزهاي بسيار خواند و در معرفي بيشتر شخصيت‌اصلي كتابش افزود: او قبل از انقلاب كلاس‌هاي آموزش قرآن و نهج‌البلاغه را برگزار مي‌كرد. اين روند فكري و فرهنگي او به اردوگاه‌های اسیران ایرانی در عراق هم نفوذ كرد و در آنجا هم به انجام همين امور مشغول شد كه داراي جزیيات بسياری است و شرح كامل آن‌ها در كتاب بيان مي‌شود. 

بخشايش با تاكيد بر اين كه كتاب حاصل 30 ساعت مصاحبه با راوي است ادامه داد: هنوز نگارش بخش‌هايي از خاطرات که درباره چهره‌هایی است كه از آنان در اين كتاب نام برده مي‌شود . البته وقتي با يك فرد كه خاطرات او تكميل‌كننده ماجراهاست گفت‌وگو مي‌شود از زاويه ديد او ماجرا را شرح مي‌دهم هرچند ممكن است اين مطلب در حاشيه يا پي‌نوشت اثر براي غني بخشيدن به محتواي كتاب و تكميل شدن جنبه تاريخي به آن افزوده شود.

اين نويسنده درباره تفاوت كتاب خاطرات علي‌اصغر رباط جزيي با ساير آثاري كه در ارتباط با اسرا نوشته مي‌شود اظهار كرد: تفاوت اين اثر در خاطرات رواي و سبك نگارش است. مخاطب در خاطرات راوي با لايه‌هاي زيرين زندگي اسرا آشنا مي‌شود زيرا رباط جزيي سنگ صبور بچه‌هاي اردوگاه بود، اما در ارتباط با ويژگي دوم سعي كرده‌ام اين كتاب را بدون فصل‌بندي و تيتر به نگارش درآورم تا آنجا كه از ابتدا تا انتهاي اثر بدون فصل است. هدفم از انتخاب اين روش خارج شدن از نگارش كليشه‌اي كتاب‌هاي خاطره و كسب تجربه جديد در اين رابطه بود تا به واسطه آن ذائقه مخاطب را دريابم.
وي ادامه داد: وقايع اين كتاب بين ادبيات و تاريخ در حركتند. در اين اثر از روایت ادبي بهره گرفته‌ام اما سنديت تاريخي‌ آن را حفظ كرده‌ام تا گزارشي خشك نباشد.

كامور بخشايش با تأكيد بر اين مطلب كه مولف زماني مي‌تواند درباره اسارت و حوادث و جزیيات آن كتابي قابل بحث بنويسد كه با آن همذات پنداري داشته باشد گفت: من آقاي رباط جزيي را بر اساس سوژه‌هاي خوشه‌اي يافتم. يعني در ارتباط با ديگر دوستان آزاده به اين شخصيت رسيدم. جنس خاطرات او به گونه‌اي است كه توانستم براي نگارش با وی ارتباط برقرار کنم. 

وي در پاسخ به اين سوال كه خاطرات نقل شده چه تفاوتي با ديگر كتاب‌هاي منتشر شده در ارتباط با اسرا دارد، زيرا آنان در آن دوران در فضاي مشابه روزهاي خود را سپري كرده‌اند گفت: در اين كتاب به جزیيات خاطرات اين اسير پرداخته مي‌شود تا بر اساس جوشش ذهني راوي، تأثيرگذاري افكار اين فرد در فضاي پر خفقان اردوگاه‌ها به تصوير كشيده شود. جزیياتي كه با آميختگي احساسات فضاي خاطرات را پيش مي‌برد اما نه به آن صورت كه به شرح ايستادگي و مقاومت آزادگان ضربه بزند.

كامور بخشايش در پايان گفت: نگارش کتاب خاطرات علي‌اصغر رباط جزيي تا سه ماه آينده به پايان مي‌رسد. تاكنون 400 صفحه آن را نوشته‌ام و هنوز عنواني براي اثر انتخاب نكرده‌ام. اين کتاب را براي چاپ به انتشارات سوره مهر سپرده خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط