بیگیحبیبآبادی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره آسیبهای حوزه کتابهای شعر انتظار توضیح داد: چنین آسیبهایی متوجه هر نوع شعر آیینی و از جمله شعر انتظار است و بنابراین اگر به آسیبشناسی این موضوع میپردازیم باید بهطور کلی شعر آیینی را بررسی کنیم.
وی ادامه داد: نکته مثبت درباره شعر انتظار به روز بودن این نوع شعر در آثار شاعران و فراوانی آن است. اغلب شاعران و بهویژه شاعران آیینیسرا چندین نمونه شعر در این زمینه نیز دارند و این روند هم در شعر کلاسیک و هم در شعر سپید دیده میشود.
این شاعر با تاکید بر ارایه شعرهای انتظار در قالب یک کتاب مستقل یا مجموعههای گردآوری اظهار کرد: بهطور کلی در میان اشعار آیینی مجموعههایی که به شعر علوی، شعر عاشورایی، شعر رضوی و شعر انتظار اختصاص دارند بیشتر از دیگر اشعار مذهبی هستند.
وی در ادامه و در پاسخ به پرسشی مبنی بر ارزیابیاش از جایگاه و سطح شعر انتظار در میان آثار شاعران معاصر گفت: سطح شعر انتظار و توانمندیهای این نوع شعر به سطح کار شاعر و توانایی کلی او در عرصه شعر بستگی دارد. بنابراین در آثار شاعران برتر، شعر انتظار از جایگاه بالاتری برخوردار است و انتظارهای مخاطبان را بیشتر برآورده میکند.
بیگیحبیبآبادی افزود: اگر این موضوع در شعر شاعران تازهکار یا مداحانی که وارد عرصه شعر و سرایش شعر شدهاند، بررسی میکنیم، به شیوه دیگری خود را نشان میدهد. به بیان دیگر بیشتر با آثار سطحی روبهرو هستیم و انتظار و فلسفه انتظار آنگونه که باید در این آثار پرداخته نمیشود و تنها در ظاهر شعر باقی میماند.
وی در پایان یادآور شد: از سوی دیگر فراموش نکنیم که شاعران با استعداد و توانا در هر حوزهای و از جمله شعر آیینی و زیرمجموعه آن یعنی شعر انتظار میتوانند خوش بدرخشند.
برگزیده
-
رئیس بنیاد ایرانشناسی در روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی:
شاهنامه کاخ بلند فرهنگ ایرانی است
علی اکبر صالحی: «حکیم ابوالقاسم فردوسی تنها یک شاعر نبود، بلکه معمار زبان فارسی و پاسدار هویت ملی ایران بود. شاهنامه او نه فقط یک اثر ادبی، بلکه شناسنامه فرهنگی ملت ایران است.»
-
گفتوگو با مهدی خسروانی، مترجم «شناسایی پروپاگاندای رسانهای»؛
رسانه و حقیقت
رسانه حتی اگر عزم بیطرفی داشته باشد «نمیتواند» بیطرف باشد، هم به دلیل محدودیتهای نگرش خودش، هم به دلیل جبر مخاطب که مجال بیطرفی را از رسانهها سلب میکند.
-
نامهایی که زندهاند؛
آیا ادبیات هنوز میتواند نامهایی بسازد که زنده بمانند؟
چرا دیگر نامی مثل «اِما بوواری» یا «آنا کارنینا» در ذهنها نمیماند؟ در دورانی که نامها بیشتر در شبکههای اجتماعی و سیاست شنیده میشوند تا در رمانها، جای شخصیتهای ماندگار ادبی کجاست؟ نگاهی دوباره به سخنان اینگبورگ باخمن ما را به این پرسش مهم میرساند: آیا ادبیات هنوز میتواند نامهایی بسازد که زنده بمانند؟
-
به مناسبت گرامیداشت روز جهانی موزه و میراث فرهنگی؛
کتاب، موزههای تاریخی و میراث مستند ایران
مراجعه به کتاب راهنمایی که برپایهی اطلاعات دست اول و نقشههای بهکارآمدنی نوشته شده باشد نه تنها برای گردشگران و بازدیدکنندگان میراث تاریخی و فرهنگی ضرورت دارد، بلکه برای متخصصان و کارشناسان نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.
-
گفتوگوی ربکا سولنیت با ایندیپندنت؛
راههایی که مستقیم نیستند/ در ستایش ناداستان بهمثابه ادبیات مقاومت
ربکا سولنیت نویسنده، مورخ و فعال اجتماعی آمریکایی است که به دلیل آثارش در زمینههای فمینیسم، محیطزیست، تاریخ فرهنگی و عدالت اجتماعی در کتاب جدیدش مثل سایر کتابهایش اعتقاد دارد که داستان قله ادبیات نیست بلکه مستندنویسی هم راهی تدریجی به سوی موفقیت محسوب میشود.
-
پرفروشهای جامی در سیوششمین نمایشگاه کتاب تهران ؛
استقبال کتابخوانهای ایرانی از نیچه و یونگ
نشر جامی در آخرین روز از برگزاری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، فهرست پرفروشترین آثار خود را اعلام کرد؛ فهرستی که در آن نام فیلسوفان و متفکرانی همچون فردریش نیچه و کارل گوستاو یونگ بیش از دیگران به چشم میخورد.
-
گفتوگو با هایده مشایخ در نمایشگاه کتاب؛
جشنها به جای جنگها
هایده مشایخ: در کتابهای تاریخی بین ایران و روم رسم است که تاریخ جنگها بیشتر دیده میشود اما این کتاب به مناسبات خارج از دوره جنگها میپردازد و با جشنهای همدیگر آشنا میشدند
-
رونمایی کتاب در دانشگاه ادیان و مذاهب با حضور دکتر محسن جوادی؛
«صفات الهی از منظر فیلسوفان دین غربی»
از کتاب «صفات الهی از منظر فیلسوفان دین غربی» نوشته رضا الهیمنش جمعه ۲۶ اردیبهشتماه با حضور دکتر محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در غرفه انتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب رونمایی شد
-
عباس عراقچی در بازدید از نمایشگاه بینالمللی کتاب:
«قدرت مذاکره» حاصل چهل سال تجربه در وزارت امور خارجه است
وزیر امور خارجه: کتاب «قدرت مذاکره» حاصل چهل سال تجربه در وزارت امور خارجه است و هدف از نگارش آن، انتقال این تجربهها به نسل جوان و دانشجویان روابط بینالملل بوده است.
-
پیشنهاد کتابهای روزبه زرینکوب در نمایشگاه سی و ششم؛
از «فیسبیلالله» تا «موسی و گرشاسب، اردشیر و هرود»
روزبه زرینکوب، استاد گروه تاریخ دانشگاه تهران به چند کتاب تاریخی اشاره کرد که در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران مورد پسندش واقع شده بود.
-
قاجارها در نمایشگاه کتاب سی و ششم؛
«حظ کردیم و افسوس خوردیم»
در گشتوگذاری که میان غرفههای سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران داشتیم، از موسسات نشر در رابطه با آثار پرفروش با موضوع تاریخ قاجار پرسوجو کردیم.
-
موسسه فرهنگی اکو در نمایشگاه کتاب رونمایی کرد؛
نامههای شخصی علامه اقبال به همکلاسیاش
این اثر دفتر خاطراتی از علامه اقبال است و نویسنده آن خاطرات، نخستین دختر مسلمان از شبه قاره هند است که جهت تحصیل در مقطع دکتری به اروپا رفته بود و آن دختر خانم عطیهبیگمفیضی دوست و همکلاسی اقبال بود.
-
سید حسن امین در نمایشگاه کتاب؛
شاهنامه را انتخاب کنیم
سید حسن امین: بررسی ویژگیهای نظیرهگویی در شاهنامه امین براساس شاهنامه فردوسی است. زیرا این نظیره علاوه بر مشابهتهایی که با شاهنامه فردوسی دارد، مطالبی را در تکمیل بخشهای تاریخی شاهنامه فردوسی آوردهام.
-
حسین ابوالحسن تنهایی با گفتوگو با ایبنا در نمایشگاه کتاب؛
خوانش مکتب شیکاگو دچار کجفهمی شده
متأسفانه کمشدن فرصتهای زندگی که نتیجه خرابی دستگاههای اقتصادی مملکت است، انگیزههای هزینه کردن در کار کتاب را هم برای ناشران از بین برده و هم برای خوانندگان.
-
انتشارات هیرُمبا در نمایشگاه کتاب منتشر کرد؛
شاهنامه شایانترین بُنآگاهی فرهنگی ما ایرانیان
شاهنامه برجستهترین و شایانترین بُنآگاهی فرهنگی ما ایرانیان به شمار میرود و نمیتواند تنها برآمده از پندار فردوسی و سرودگویی باشد.
-
گفتگوی اختصاصی ایبنا با مصطفی ملکیان
نباید کتاب را مانند روزنامه خواند
ملکیان: باید هنگام مطالعه، نکات مهم را علامتگذاری کرد یا در دفتر جداگانه نوشت. یک کتابخوان خوب کسی است که وقتی کتابش را باز میکنید، بتوانید بفهمید تا کجا مطالعه کرده و چه نکاتی برایش مهم بوده است.
-
پیشنهاد کتاب وزیر علوم در گفتوگو با ایبنا در حاشیه نمایشگاه؛
«انسان و ایمان»، «دیروز دانش» و «روانشناسی باور»
سیمایی صراف: افزایش قیمتها باعث شده که خانوادهها، در تنظیم سبد هزینههای خود، اگر مجبور به حذف کالایی شوند، متأسفانه کتاب را کنار میگذارند، و این مسأله بسیار تأسفبرانگیز است.
-
چیستی ایرانشناسی؛ ایرانشناسی دیروز و امروز؛
مفهوم فرهنگی «جهان ایرانی»
عسکر بهرامی به نقش کلیدی «زبان ایرانی» به عنوان یکی از بهترین مؤلفهها در تعریف مفهوم فرهنگی «جهان ایرانی» که در طول هزاران سال و در گستره جغرافیایی وسیعی از چین تا سوریه استمرار داشته، اشاره کرد.
-
بنیاد ملی پاکستان ««عمر خیام؛ حیات، فلسفه، و شعر» منتشر کرد؛
از هواشناسی و نجوم تا جبر و تعیین چگالی
خیام با فهم ویژگیهای انسان، رسالت جهانی خود را به زبانی که همه انسانها در گذشته، حال و فردا میشناسند، به بیان آورد. از کودکی، محصلی کوشا بود و حافظهای فوقالعاده داشت
-
بنیاد ملی پاکستان «معنویت اسلامی و صوفیسم» منتشر کرد؛
اسرار معنوی و مکاشفه دریا
«معنویت اسلامی و صوفیسم» به قلم محمد طاهر نویسنده پاکستانی و دانشآموخته ادبیات انگلیسی از دانشگاه پنجاب است که به همت بنیاد ملی پاکستان منتشر شده است.
تازهها
-
در رونمایی؛
تنها بخش کوچکی از اسناد برای بانوی چریک قابل استفاده بود
شیرین زارع پورُ نویسنده «بانوی چریک»به تلاش برای گردآوری اسناد اشاره کرد و گفت: به تمام اسناد موجود از مرضیه دباغ و رضوانه خانم که همراه زندان مادر بودند، دست یافتیم، هرچند تنها بخش کوچکی از آن برای کتاب قابل استفاده بود.
-
نمایشگاه کتاب در جزیره قشم برپا شد
هرمزگان - نمایشگاه کتاب در جزیره قشم در راستای آشنایی با تازهترین منابع علمی و ادبی برپا شد.
-
در نشست «شرح مثنوی» اراک مطرح شد؛
ماهیت و تعریف عشق در مثنوی با اصول «نی»/ عقل در شرح «عشق» ناتوان است
مرکزی- مدرس «شرح مثنوی معنوی مولوی» در اراک گفت: در نگاه مولوی و دیگر بزرگان، عشق به عنوان کهنترین، همگانیترین و دشوارترین مفهوم بشری قابل تعریف نیست، یعنی عقل در شرح آن ناتوان است.
-
به همت کانون ادبی مستقل آیینه؛
نخستین جایزه شعر ساعد باقری برگزار میشود
کانون ادبی مستقل آیینه نخستین جایزه شعر ساعد باقری را برگزارمیکند.
-
رئیس اداره کتابخانههای عمومی ملایر خبر داد؛
اهدای ۲۰۳ جلد کتاب به کتابخانه عمومی ولایت ملایر
همدان - رئیس اداره کتابخانههای عمومی ملایر از اهدای ۲۰۳ جلد کتاب از کتابخانه حجتالاسلام مصباحی مقدم به کتابخانه عمومی ولایت ملایر خبر داد.
-
در سیصد و شصت و هشتمین «شب خاطره»؛
کتاب قاسم معرفی میشود
سیصد و شصت و هشتمین «شب خاطره» یکم خرداد ماه در سالن سوره حوزه هنری برگزار میشود.
-
در نشست بررسی کتاب «تابان، مرز آسمان» مطرح شد؛
تلاش برای بررسی پیوند ادبی میان استان فارس و خراسان
فارس- مجتبی فیلی منتقد ادبی گفت: سالهاست که در پی ایجاد فرصتی برای بررسی پیوند ادبی میان استان فارس و خراسان هستیم.
-
شهرام جلیلیان، مولف «نام خلیج فارس در تفاسیر قرآن»:
تغییر نام خلیج فارس توطئه بریتانیا بود
شهرام جلیلیان: تاریخ تحریف خلیح فارس به دهه ۱۹۳۰ و تلاش برای تغییر نام خلیج فارس توسط انگلیسیها انجام میگیرد و با توطئهای که به کار میبرند کوشیدند نام جعلی را وارد اسناد، مدارک تاریخی، جغرافیایی و مکاتبات سیاسی کنند با توطئه بریتانیایی تغییر نام خلیج فارس صورت گرفت
-
یادداشتی بر اقتباس سینمایی رمان ایشیگورو؛
از ناگازاکی تا کن: روایتی که فراموش نمیشود
کازوئو ایشیگورو نویسنده مشهور ژاپنی میگوید رمان نخستش، چشماندازی رنگپریده از تپهها، فرصتی بود برای عبور از سکوت مادرش و شنیدن روایت ناگفته ناگازاکی. اکنون، پس از چهار دهه، نسخه سینمایی این اثر نه تنها روایتی تازه از گذشته است، بلکه یادآور آن است که چگونه داستانهای خانوادگی، در ترجمه و تکرار، زنده میمانند.
-
کادیلاکی زیبا بدون موتور؛
استیون کینگ و نارضایتی از اقتباسهای سینمایی کتابهایش
با وجود تحسین جهانی فیلم «درخشش» ساخته استنلی کوبریک، استیفن کینگ، خالق داستان اصلی، هیچگاه نتوانست با این اقتباس کنار بیاید و آن را کادیلاکی بدون موتور خطاب کرد.
-
حسین نصیری، کارگردان نمایش در گفتوگو با «ایبنا»:
«مغازه خودکشی» را برای محتوای امیدوارکنندهاش انتخاب کردم
حسین نصیری گفت: اخیراً همزمان با اجرای ما چند کار اقتباسی دیگر روی صحنه بود که نشان میدهد که نسبت به سالهای گذشته این مورد رو به افزایش است. اقتباس هم سختیهای خودش را دارد. مخصوصاً اقتباس از آثار مشهور و پرطرفداری مثل «مغازه خودکشی».
-
کتاب «چرخ گِمو» رونمایی شد
مراسم رونمایی از کتاب «چرخ گِمو»؛ روایت زندگی و شهادت سعید طوقانی، با حضور جمعی از قهرمانان، مسئولان فرهنگی، خانواده معظم شهدا و اصحاب رسانه برگزار شد.
-
با حضور علاقهمندان به داستانهای کردی؛
کتاب «مهتهلهیل مهردم ئیلام» رونمایی شد
ایلام- آئین رونمایی و نشست نقد و بررسی کتاب «مهتهلهیل مهردم ئیلام» (قصههای مردم ایلام) برگزار شد.
-
گفتوگوی ایبنا با حسام نقرهچی درباره کتاب «میراث ناممکن»؛
پرسش من فارسیزبان با رولان بارت یکی نیست
پرسش من فارسیزبان با رولان بارت یکی نیست. ما با یک چیز واحد سر و کار نداریم که یک پرسش داشته باشیم. ولی از سویی آشنایی با رولان بارت برای من بیحاصل نیست. این فرصت را مییابم که پرسشگری را از او یاد بگیرم، به جای اینکه بخواهم همان پرسش را دوباره تکرار کنم.
-
به بهانه زادروز جان استوارت میل؛
مهمترین فیلسوف انگلیسیزبان سده نوزدهم
«نظام منطق» اثری فلسفی-منطقی از جان استوارت میل است که برای اولینبار در سال 1843 منتشر شد. این کتاب از تأثیرگذارترین متون در تاریخ منطق محسوب میشود که تأثیر قابل توجهی بر منطق جدید داشته است.
-
نگاهی به کتاب «درمان اندوه: در جستجوی پایان فقدان»:
آیا اندوه «درمان» دارد؟
کتاب «درمان اندوه» اثر کدی دلیستراتی، ضمن کاوش در روشهای نوین تسکین درد فقدان، به تحول مهمی در حوزه سلامت روان میپردازد. نتیجه نهایی این جستجو، آنطور که نویسنده اذعان دارد، یافتن یک «درمان کامل» نیست، بلکه رسیدن به درک تازهای از معنای واقعی زندگی با اندوه است.
-
طی مراسمی؛
کتاب «شائولین تا شام» در سمنان رونمایی شد
سمنان- آیین رونمایی کتاب «شائولین تا شام» روایت زندگی محمد قنبریان شهید مدافع حرم، با حضور نماینده ولی فقیه در استان سمنان و جمعی از مسئولان و خانواده شهدا برگزار شد.
-
گزارش تصویری
سیاست جنایی تقنینی ایران در خصوص بانوان
دومین نشست تخصصی موسسه مطالعاتی بشیریه و دفتر بررسیهای امور حقوقی معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده با عنوان سیاست جنایی تقنینی ایران در خصوص بانوان عصر (دوشنبه ۲۹ اردیبهشت) برگزار شد. /عکاس:زهرا پازکی
-
در مراسم بزرگداشت غلامعلی مکتبی مطرح شد:
هنرمندی که مفهوم کودکی را از پند و شعار نجات داد
آیین بدرقه و نکوداشت غلامعلی مکتبی، از پیشگامان تصویرگری کتاب کودک و نوجوان با عنوان «جاودانگی رنگین است» با حضور هنرمندان و شاگردانش در خانه هنرمندان ایران برگزار شد؛ مراسمی که در آن از زندگی، آثار و تأثیر عمیق او بر تصویرگری کودک سخن گفته شد؛ هنرمندی که تصویر را از قید آموزش رهانید و مفهوم کودکی را با رنگ و خیال زنده کرد.
-
سرپرست سازمان فرهنگی و هنری شهرداری زنجان:
خاطرات آتشنشانان زنجانی کتاب میشود
زنجان- سرپرست سازمان فرهنگی و هنری شهرداری زنجان گفت: در راستای معرفی سختیهای شغل آتشنشانان، خاطرات این قشر در زنجان کتاب میشود.
نظر شما