مدير كل كتابخانههاي عمومي استان فارس با اعلام اين خبر به خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) گفت: كل اعتبار مورد نياز اين اداره كل براي تكميل كتابخانه قطبآباد پنج ميليارد و 200 ميليون ريال است.
صغري بابايي به اختصاص بخشي از زمين بوستان جنگلي جهرم به ساخت كتابخانه مركزي شهرستان اشاره كرد و افزود: ساخت كتابخانه مركزي شهرستان جهرم در سفر سوم هيات دولت به استان فارس تصويب شده است.
وي گفت: اميدواريم امسال اعتبار مورد نياز براي راهاندازي كتابخانه نابينايان جهرم و بخش تخصصي كودك و نوجوان در كتابخانههاي اين شهرستان اختصاص يابد.
بابايي همچنين از ساخت كتابخانه تخصصي با همكاري آموزش و پرورش جهرم در آينده نزديك خبر داد.
وي گفت: تا پايان برنامه پنجم توسعه، اهالي روستاهاي «عليآباد»، «جزه»، «برايجان»، «بهجان»، «ارجويه»، «دهزير» و «نظامآباد جديد» از توابع جهرم صاحب كتابخانه 120 متر مربعي ميشوند. اين روستاها حدود 2000 نفر سكنه دارند.
برگزیده
-
کارنامه ادبی صادق چوبک، در گفتوگوی ایبنا با حسن میرعابدینی؛
صادق چوبک؛ ناتورالیستِ تندرو یا راوی رنجهای فراموششدگان؟
نویسنده کتاب «همهچیز فرو میپاشد: زندگی و آثار صادق چوبک» گفت: از منظر مضمونی، چوبک معمولاً به بخشهایی از جامعه میپردازد که کمتر دیده شدهاند؛ او از لایههای پایین و فراموششده جامعه مینویسد و آنچنان به این طبقات نزدیک میشود که گاه تصمیمات و رفتار شخصیتهایش حیرتانگیز و گاه هولناک به نظر میرسد.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با محمد حسینی؛
پشت سر مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند
محمد حسینی، نویسنده، گفت: در پشت سر اسمهایی چون مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند و میتوان گفت اگر کسی در عالم نویسندگی دارای توانمندی زیادی باشد و به شهرت برسد میتواند عایدی خوبی نیز برای تأمین یک زندگی مرفه داشته باشد؛ ولی همه هری پاتر نویس نیستند.
-
تخریب منزل پدر علم حقوق ایران در حملات اخیر؛
در سوگ خانهای که چراغ عدالت در آن روشن بود…
این خانه، صرفاً چهاردیواریای ساده نیست؛ بلکه آستانهای است که هزاران جوان ایرانی در آن تربیت شدند، حق آموختند، اخلاق ورزیدند و افتخار آفریدند.
-
نوشتن تجربه جنگ به مثابه تراپی؛
ناب، نایاب و داغ و زنده
ثبت مکتوب تجربیات جنگ در همان زمان وقوع یا لااقل در زمانی نزدیک به آن، ضمن آنکه روایتی دست اول از آن رویداد و از منظری متفاوت از گزارشهای رسمی ارائه میکند، همچنین میتواند حال و هوای انسانی را منتقل کند که آن واقعه را از نزدیک و به صورت زنده تجربه کرده و هنوز به اصطلاح داغ است و حس و احساساتی زنده دارد.
-
بازخوانی گفتوگو با کاوه فرخ پژوهشگر تاریخ جنگ؛
تاریخ ثابت کرده ایرانی به هر نحوی از خاک دفاع میکند
کاوه فرخ: ایرانی خواه نیروی نظامی داشته باشد و یا نداشته باشد، از زمان اسکندر تا به امروز از خاک خودش دفاع میکند به هر نحوی.بحث ژنتیک نیست اما به لحاظ فرهنگی شاهد یک نوع ایراندوستی در ایرانیان هستیم که به سادگی از بین نمیرود.
-
فواد نظیری در گفتوگو با ایبنا:
هیچ عقل سلیمی جنگافروزی را نمیپذیرد / ادبیات، بازتاب احوال انسانها در التهاب جنگ است
فواد نظیری، شاعر و مترجم ایرانی، گفت: ادبیات در مقطع تاریخی وقوع یک جنگ، عصاره این رخداد را میپروراند و تأثیر آن را بر عواطف انسانی و مسائل درونی بازگو میکند.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با آذردخت بهرامی؛
سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد
آذردخت بهرامی، داستاننویس، گفت: سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد و شاید فقط بتوان فیلمنامه را سفارشی نوشت که آن هم میتوان گفت جزو ادبیات نیست.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با منیرالدین بیروتی:
حرفهای نوشتن بدون دانش ادبی، بازار کتاب را مبتذل میکند
منیرالدین بیروتی، داستاننویس ایرانی، گفت: حتی اگر یک نویسنده حرفهای باشد و تماموقت بنویسد اما دانش ادبی کافی نداشته باشد، نه تنها سودی برای فرهنگ و ادبیات ندارد بلکه بازار کتاب را مبتذل میکند و سطح سلیقه جامعه را نیز پایین میآورد.
-
نگاهی به رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو؛
هیچ فاجعهای در کار نیست، اما همهچیز آرامآرام فرو میپاشد
مجله نیشن در مقالهای به تحلیل و بررسی رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو نویسنده معاصر کشور ایتالیا با موضوع فرهنگ مصرف گرایی در دنیای مدرن میپردازد که امسال توانسته به فهرست نهایی جایزه بوکر راه یابد.
-
مصاحبه با نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025؛
نویسنده باید جرأت پرتاب سنگ به دریاچههای راکد داشته باشد
محمد سمیر ندا، نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025 در گفتوگویی صمیمانه از تجربه زیسته، زخمهای تاریخ و مسئولیت نوشتن در برابر حافظه جمعی سخن میگوید
-
هوش مصنوعی، بحران هویت نقد ادبی و آینده آموزش ادبیات
اگر هوش مصنوعی بتواند به اندازهی دانشجویان کارشناسی ارشد آثار ادبی مانند هملت را تحلیل کند، آیا هنوز نیاز به نقد ادبی انسانی و آموزش آن وجود دارد؟
-
میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها»-۱
فلوشیپ نشر تهران اردوی تدارکاتی بود/آمادگی برای ورود به بازار جهانی
کارشناسان، میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها» درباره محدودیتها، مباحث اجرایی، چالشهای زیرساختی نشر کتاب کودک و نابلدی و بیتوجهی ناشران به کسب آمادگی برای حضور در بازارهای جهانی با توجه به قابلیتهای ادبیات کودک و نوجوان گفتند.
-
به همت خردسرای فردوسی مشهد؛
دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» منتشر شد
خراسانرضوی - دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» به همت خردسرای فردوسی مشهد و با نظارت محمدجعفر یاحقی منتشر شد.
-
مروری بر کتاب «هایدگر و نازیسم» نوشته ویکتور فاریاس؛
فیلسوف نازی
برخلاف روایتهای رسمی که پیوند هایدگر با نازیسم را امری گذرا، سیاسی و بیارتباط با تفکر فلسفی او معرفی میکنند، فاریاس با تکیه بر اسناد تاریخی و شواهد مکتوب، نشان میدهد که این ارتباط نهتنها عمیق و ایدئولوژیک، بلکه تا پایان عمر هایدگر نیز استمرار داشته است.
-
راهاندازی ایستگاه دیجیتال نسخ خطی گنجینه رضوی در کتابخانه ملی ازبکستان
خراسان رضوی - نخستین ایستگاه دیجیتال دسترسی به نسخ خطی و دریافت منابع چاپی گنجینه رضوی در محل کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند راهاندازی شد.
-
مروری بر «شر در اندیشه مدرن؛ تاریخ فلسفه از چشماندازی متفاوت»؛
زمینلرزه در ارکان آگاهی بشر
«نیمن» دست به نگارش تاریخ فلسفه، با محوریت موضوع «شر»،پرداخته است. او در مطالعه خود نشان میدهد تغییرات دیدگان انسان، بهخصوص انسان غربی، در رابطه با مفهوم شر، منجر به تحولاتی بنیادین شده که در عموم تاریخنگاریهای فلسفه، نادیده گرفته شدهاست
-
بازار داغ کتابهای فلسفی در گفتوگو با حسین شیخرضایی؛
فلسفهخوانی در زمانه بحران معنا
حسین شیخ رضایی معتقد است: توجه روزافزون مردم به فلسفه، نشانگر جستجوی آنها برای معنا و راهکارهای عملی در زندگی است، نه صرفاً مباحث انتزاعی. او تأکید میکند که «فلسفههایی برای زندگی» به دلیل پرداختن به همین دغدغههای انضمامی و نیاز به معنایابی در جامعه، با استقبال چشمگیر مواجه شده و به پناهگاهی فکری بدل گشتهاند.
-
درباره کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی»؛
برای پیشگیری از «انحطاط تمدن»
مطالعه دیستوپیا در اندیشه کلیز در کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی» از مرزهای نقد ادبی فراتر رفته و به یک ابزار مفهومی در علوم انسانی، تاریخ اندیشه، و تحلیل ایدئولوژی بدل میشود. این یادداشت در پی آن است که ظرفیت دیستوپیا را برای بازاندیشی در باب تمدن، سیاست، و انسانِ معاصر، از رهگذر بازخوانی پروژه کلیز، بهمثابه یک امکان نظری جدید برجسته سازد.
-
گفتوگو با علیرضا بهشتی به مناسبت درگذشت السدیر مکاینتایر ؛
فضیلتگرای ارسطویی
به نظر میرسد تفسیری که مکاینتایر از نظریه بحران معرفتشناختی ارائه میدهد، ما را در فهم تحولات فکری تاریخ ایران بسیار کمک میکند.
-
رئیس بنیاد ایرانشناسی در روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی:
شاهنامه کاخ بلند فرهنگ ایرانی است
علی اکبر صالحی: «حکیم ابوالقاسم فردوسی تنها یک شاعر نبود، بلکه معمار زبان فارسی و پاسدار هویت ملی ایران بود. شاهنامه او نه فقط یک اثر ادبی، بلکه شناسنامه فرهنگی ملت ایران است.»
تازهها
-
مدلی متفاوت از هوش مصنوعی؛
از گتسبی بزرگ تا ۱۹۸۴ در حافظه هوش مصنوعی متا
تحقیقات جدید نشان میدهد که برخی مدلهای هوش مصنوعی، از جمله مدلهای شرکت متا، بخشهای قابلتوجهی از کتابهای کپیرایتشده را بهصورت عیناً حفظ کردهاند.
-
در همایش «قلم را از زمین بردار» مطرح شد؛
قلم متعهد عدالتجو است
خراسان رضوی - مدیر انجمن نویسندگان اهلقلم خراسان گفت: قلم متعهد، ظلمستیز، عدالتجو و به دنبال تغییر است.
-
ترمین سختترین روابط والیدن با کودک؛
راهگشای فرزندپروری زیر آتش
در کتاب «فرزندپروری زیر آتش» یک اصل کلیدی را یادآوری میشود. اینکه چگونه والدین میتوانند با پذیرش مسئولیت و استفاده از کلمات درست، سختترین روابط را ترمیم کنند.
-
نگاهی به کتاب «همراهی با والدین در بحران»؛
والدگری در خط مقدم بحران
والدین امروزه بیش از هر زمان دیگری در خط مقدم بحرانهایی ایستادهاند که خود نقشی در ایجادشان نداشتهاند. مارگارته بولتن در کتاب «همراهی با والدین در بحران» (۲۰۲۴)، با نگاهی عمیق به تأثیر جنگ، طلاق و حتی پدیدههایی مانند اعتیاد به موبایل، نشان میدهد که چگونه والدین میتوانند سپری امن برای سلامت روان فرزندانشان باشند و امید را در دل طوفان زنده نگه دارند.
-
نگاهی به کتاب «اطلس روابط رژیم صهیونیستی»؛
رمزگشایی از نفوذ اسرائیل در مناطق پیرامونی ایران
در نگاه کلی «اطلس روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای منطقه و جهان»، رژیم صهیونیستی به عنوان دشمن راهبردی ایران و محور مقاومت معرفی میشود. مولفان تلاش کردهاند تا نشان دهند اسرائیل، با حمایت قدرتهای غربی و در رأس آنها آمریکا، به دنبال تثبیت و گسترش نفوذ خود در مناطق پیرامونی ایران و جهان اسلام است.
-
نشر ثالث «میراث فرهنگی سغدیان در جاده ابریشم» را منتشر کرد؛
تمدنی باستانی در فرارود
گریگوری زمنوف در این کتاب با زبانی ساده و روان جستارهایی درباره فرهنگ سغد در پنجیکنت و پیکند نوشته است و مضامین قابل توجهی، از جمله تاریخچه بازی نرد و شطرنج و تاثیرپذیری از داستانهای هندی و یونانی و افسانههای ازوپی در نقاشیهای دیواری سغدی را به تفصیل بررسی کرده است.
-
کتاب و مدیریت شهری استانها- ۵
ضعف شورای شهر اراک در سیاستگذاری فرهنگی کتابمحور/ روشهای سنتی ترویج کتابخوانی جواب نمیدهد
مرکزی- شورای شهر و شهرداری به عنوان نهادهای مدنی وظایف و مسئولیتهایی در حوزه کتاب و کتابخوانی دارند اما از آنجا که ضرورت کتابخوانی برای توسعه فرهنگی هنوز به درستی درک نشده، این وظایف در اراک به صورت حداقلی به انجام میرسد.
-
در جستوجوی قتل و معما؛
پنج رمان جنایی تحسینشده در صحنه جهانی
در دنیای رمانهای جنایی و معمایی، هر اثر موفق فراتر از صرفاً بازسازی یک قتل یا رمزگشاییِ معمایی تازه است. این پنج رمان تحسینشده جهانی با استفاده از روایتهای بدیع و شخصیتپردازی غیرکلیشهای نگاهی نو به ژانر جنایت و هیجان ارائه میکنند و با شخصیتپردازیهای ماندگار و فضاهای بیهمتا تجربهای جدید از دنیای تریلر را به نمایش میگذارند.
-
با ترجمه محمود گودرزی؛
مجموعه داستانهایی هراسآمیز از نویسنده «شبح اپرا»
کتاب «ضیافت سردیسها و داستانهای دیگر» نوشته گاستون لورو با ترجمه محمود گودرزی وارد بازار شد.
-
ایبنا گزارش میدهد؛
شاخصهای آمار نشر اردیبهشت و خرداد چه پیامی دارند؟
نگاهی به آمار نشر کتاب در اردیبهشت و خرداد ۱۴۰۴ از رشد ۵ درصدی تولید در دومینماه سال و رشد ۲۶ درصدی میانگین قیمت کتاب در خردادماه حکایت دارد.
-
از سوی شورای کتاب کودک:
«دشمن» در جلسه «با هم کتاب میخوانیم و از هم میشنویم»
چهل و هشتمین جلسه «با هم کتاب میخوانیم و از هم میشنویم» با محوریت کتاب کودک «دشمن» بهصورت آنلاین برگزار میشود.
-
سرپرست کتابخانههای عمومی همدان خبر داد؛
جمعآوری قصههای کوتاه در همدان
همدان - سرپرست کتابخانههای عمومی استان همدان از اجرای پویش استانی جمعآوری قصههای کوتاه برای آرامش کودکان در همدان خبر داد.
-
منتخبی از عکسهای دهه ۴۰؛
به «تماشای ایران» بنشینید!
اصفهان – نشر «اقنوم» کتاب «تماشای ایران» را که شامل منتخب عکسهای مرتضی بخردی از سرتاسر ایران است، به انتخاب حامد قصری منتشر کرد.
-
گفتوگو با هاشم قادری در باب فراگیری «روانشناسی زرد»؛
روانشناسی عامهپسند برای همه یک درمان جمعی پیشنهاد میکند
دکتر قادری: «مردم برای فرار از سردرگمی و بحران، به راهکارهای سریع پناه میبرند؛ اما روانشناسی علمی مسیر تدریجی و ریشهدار است».
-
گودرز رشتیانی استاد تاریخ دانشگاه تهران:
وطن به مثابه جغرافیای پیوند
گودرز رشتیانی: وطن رابطهای است که در دل مکان واقعی شکل میگیرد. این مکان، همان خاکی است که زیستگاه انسان، حافظ خاطره و زمینه پایداری فرهنگی و تاریخی اوست. وطن پیوندی است که در جغرافیا شکل میگیرد؛ پیوندی که بنیاد و حافظ فرهنگ، سنن، تاریخ و حیات ایرانیان است.
-
به میزبانی الیگودرز؛
هشتمین کنگره سراسری «حنجرههای سرخ» برگزار میشود
لرستان - مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان گفت: هشتمین کنگره سراسری شعر عاشورا «حنجرههای سرخ»، به میزبانی شهرستان الیگودرز مرداد ماه امسال برگزار میشود.
-
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان بوشهر:
نویسندگان پیونددهنده مخاطب با کتاب و پژوهش هستند
بوشهر- مدیرکل کتابخانههای عمومی استان بوشهر با بیان اینکه نویسندگان نقش بیبدیلی را در پیوند مخاطبان با کتاب، کتابخانه و پژوهش ایفا میکنند، تاکید کرد: نویسندگان و پژوهشگران، با آثار خود و حضور در فعالیتهای کتابمحور کتابخانههای عمومی در پیشبرد اهداف این مراکز تاثیرگذار هستند.
-
ادبیات کودک؛ سرگرمی یا آموزش، در گفتوگو با فرمهر منجزی؛
ادبیات برای لذتبردن است
فرمهر منجزی، مترجم ادبیات کودک و نوجوان، در گفتوگو با ایبنا، درباره ضرورت سرگمکننده یا آموزشیبودن ادبیات کودک و نوجوان، گفت: شاید نتوان بین آموزش و سرگرمی خط کشید یا به کتابها تکبعدی نگاه کرد. گاهی در آثار داستانی هم میشود آموزشهایی را مشاهده کرد. هر داستان، یک زندگی است. پس میشود از آن نکاتی را یاد گرفت. ولی در کل ادبیات، غیرآموزشی است و بیشتر برای لذت بردن و شریک شدن در تجربه نویسندهای است، که تجربهاش را به شکل داستان کوتاه یا بلند، همراه با تصویر یا بدون تصویر، بیان میکند.
-
نگاهی به رمان «بنده خدا» اثر کورمک مککارتی؛
کاوشی در تاریکیهای روح انسان
رمان «بنده خدا» یکی از آثار اولیه کورمک مککارتی و نمونهای برجسته از توانایی این نویسنده صاحبسبک امریکایی در به تصویر کشیدن تاریکیهای روح انسان و انزوای اجتماعی است.
-
روانشناسی زرد یا عامهپسند؟
روانشناسی از پرطرفدارترین حوزههای مطالعاتی در میان سایر رشتهها و شاخههای علوم انسانی است. علت شاید آن باشد که همه انسانها به طریقی با موضوعات روانشناسانه درگیر هستند و میخواهند علت یا علل رفتارها و کنشهای خود و دیگران را دریابند و در جهت بهبود مشکلات و سختیها بکوشند. یک نتیجه این امر پدید آمدن شمار کثیری کتاب با محتوای روانشناختی است که از نظر متخصصین علمی و آکادمیک نیستند و بعضا آنها را «زرد» یا «عامهپسند» خطاب میکنند و گاهی آنها را مضر تلقی میکنند. اما آیا به راستی اینچنین است؟
نظر شما