در هفتهای که گذشت، سرویس فرهنگ مقاومت خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در حوزههای مختلفی پوشش خبری و رسانهای داشت که گزارش آن به اختصار بیان میشود.
نظر رضا امیرخانی درباره مستندنگاری؛
مستندات و خاطرات، سرچشمههای ادبیات پایداری
ماجرا به رضا امیرخانی، که یکی از نویسندگان خوب ماست برمیگردد. گفتند گفته است: «به نظر من مستندنگاری از زمره اشتباهات متولیان فرهنگ در کشور است. با انتشار کتاب «دا» عملاً ما یک قسمت از ادبیات را از دست دادیم. انتشار این کتاب یعنی رفتن به سمت مستندهای داستانی که امروزه شاهد آن هستیم. من فکر میکنم با انتشار این کتابها قسمت مهمی از ادبیات جنگ را به باد دادیم؛ یعنی جلوی پیشرفت ادبیات جنگ را که بالنده بود گرفتیم؛ مسیرهایی که احمد دهقان، محمدرضا بایرامی و مجید قیصری به دنبال باز کردن آنها بودند از بین رفتند. این مسیرها بسته شدند و به سمت مستند داستانی رفتند و من تصورم این است که مستندنگاری از زمره اشتباهات متولیان فرهنگ بود. به نظر من چنین آثاری در ساخت ادبیات نقشی ندارند اما در تخریب میتوانند نقش داشته باشند و به نظرم این نقش را خیلی خوب ایفا کردند. متأسفانه قسمت رسمی دستگاههای فرهنگی ما به سراغ مستندنگاری رفته است که به نظرم قاتل ادبیات است این درحالی است که داستاننویسی میتواند محل زایش ادبی باشد. در حال حاضر ما یک ادبیات کارخانهای به نام مستندنگاری درست کردهایم که بزرگترین ظلم را به ادبیات بالنده هویتگرا انجام داده است.»
بیشتر طراحان جلد، متن کتابها را نمیخوانند!
نشست باز معرفی کتاب «این پسر من است» با حضور ندا رسولی، نویسنده و سیدهادی قادری، طراح جلد و گرافیست و تعداد دیگری از اهالی کتاب و کلمه در کافهکتاب زیتون برگزار شد.
ندا رسولی نویسنده کتاب «این پسر من است» بیان کرد: انتشارات «خط مقدم» نظر نویسندگان درباره طرح جلد را میپذیرد اما برخی ناشران این تعامل را با نویسنده ندارند. برای یکی از کتابهایم چنان طرح بیربطی زده بودند که اصلاً قابل پذیرش نبود اما نظر من را هم نپسندیدند. من هنوز در فضای داستان هستم ولی فکر نمیکردم به این راحتی به فضای مستندنگاری بیایم. وقتی این سوژه به من پیشنهاد شد، احساس کردم در زندگیشان چقدر قصه وجود دارد. من برای شخصیتهای داستانم باید این ویژگیها را بسازم در حالی که خانواده جعفری این ظرفیت را داشتند.به نظرم هر جنگی که در دنیا اتفاق میافتد، برای نویسندگان خیلی مهم است و دربارهاش تولید اثر میکنند و برای من هم همیشه جنگ، مهم بوده است. همانطور که رمان من درباره جنگ جهانی دوم است. به نظرم خیلی از نویسندهها هنوز هم درباره جنگ جهانی دوم مینویسند.
نویسنده کتاب «خوش به حال میرزا» مطرح کرد:
شهدای معروف به حر انقلاب کم نداریم
شهید ابوالفضل صفایی از شهدای معروف به حر انقلاب است؛ یعنی روش و منشی را قبل از شهادت داشته است اما مسیرش را تغییر داده و در نهایت به جبهه میرود و شهید میشود. مثل شهید ضرغام در تهران یا علی ماشاءاللهی در قم. این ویژگی برای من جالب بود. بعد که با خانواده او صحبت کردم، جذابیت بیشتر شد و تصمیم گرفتم داستان زندگی این شهید را روایت کنم. با قصهای که در زمان حال روایت میشود و تلفیقی از زمان حال و گذشته است. شخصیت این شهید نکات جالب و ریزی دارد که در کنار لات بودند مخاطب را زده یا منزجر نمیکند و دوست داشتنی است. این قصه یک قصه سه خطی نوجوانی است که به اعتیاد مبتلا شده و به روانشناس مراجعه میکند و روانشناس این شهید را به او معرفی میکند.
کتاب گویای «طبیب زندان دولتو» منتشر شد
کتاب گویای تاریخ شفاهی دفاع مقدس، روایت سید مسعود خاتمی با عنوان «طبیب زندان دولتو» به کوشش محمدرضا باقری و به تهیهکنندگی محمد تن و صداپیشگی بابک مینایی، خانم معصومه نوازنی، حمید یعقوبی، مژگان افشار و علیرضا حائری در ۶۰۲ دقیقه تهیه و بر روی پایگاه کتاب گویای ایران صدا در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.
در نشست نقد و بررسی کتاب «راز پایداری سوریه به روایت اسناد محرمانه»:
هدف آمریکا تأمین منافع اسرائیل در منطقه به هر قیمتی است
کارشناس مسائل خاورمیانه عنوان کرد: از طریق کتاب «راز پایداری سوریه» میتوان فهمید که دولت آمریکا چگونه مسائل منطقه را مدیریت میکند و با رهبران آن منطقه چگونه رفتار میکند؟ در نتیجه دولت آمریکا به جای خدمات ارائه شده ار طرف منطقه هیچ چیزی ارائه نمیدهد. هدف آمریکا، اول منافع اسرائیل به قیمت تمام شده برای دیگران و منطقه است. نویسنده در مورد کتاب، توضیح قانعکنندهای ارائه میکند و از طریق اسنادی از جمله، سخنرانیها، نشستها و بازدیدهای مخفیانه به زبان عربی و سایر زبانها ثابت میکند که آنچه در سوریه اتفاق افتاد، برنامهریزی شده بود. مشخص است که او زمان زیادی را صرف جمعآوری و ترجمه این اسناد کرده است. شاید مهمترین سند ارائه شده در این کتاب، صورت جلسه دیدار بشار اسد، رئیسجمهور سوریه و کالین پاول، وزیر امور خارجه آمریکا در سوم می میلادی ۲۰۰۳ باشد.
رسانههای انگلیسی؛ عاملی مهم در ایجاد تصویر جهانی از جنگ علیه ایران
یکی از ترفندها و روشهایی که دنیای غرب برای پیشبرد اهداف خود در نظام بینالملل و تحقق خواستهها و تصمیمات خویش در کشورهای هدف که عمدتاً کشورهایی با گرایش مستقل و آزادیخواه هستند؛ در پیش میگیرد، بهرهگیری از ظرفیت رسانههای ملی و بینالمللی همسو و وابسته به خود می باشدکه اصطلاحاً از آن به امپریالیزم رسانهای غرب نیز یاد میشود.
بدین معنا که این رسانههای وابسته به دنیای غرب موظفاند افکار عمومی دنیا و همچنین کشور هدف را با نیات و تصمیمات قدرتهای غربی همسو کنند. این رسانههای غربی برای انجام مأموریت خویش راهکارها و شگردهای مختلفی را در قالب جنگ روانی، شناختی و … به کار میبرند.
۱- ترسیم چهره منفی از ایران، ۲- تلاش برای تضعیف روحیه مردم و وجهه ارتش ایران، ۳- تلاش برای تحریک افکار عمومی عراق برای ورود به جنگ (ایران هراسی)، ۵- تحریف ماهیت جنگ، ۶- تلاش برای تحکیم قدرت صدام از اقدامات این رسانهها بود.
«روشنای بدر» مستندی روایی از زندگی شهید اسماعیل دقایقی منتشر شد
«روشنای بدر» کتاب مستندی روایی از زندگی شهید اسماعیل دقایقی، فرمانده لشکر سرافراز بدر است. لشکر بدر از عراقیهای پناهنده به ایران یا اسرای تواب عراقی یا ایرانیانی که با اسماعیل دقایقی رفاقت داشتند و جنگیده بودند تشکیل شده بود.
کتاب «آرمان عزیز» به خانواده شهید آرمان علیوردی اهدا شد
کتاب «آرمان عزیز» در برگیرنده ۲۵ روایت از کودکی تا شهادت آرمان علیوردی یکی از شهدای اغتشاشات سال ۱۴۰۱ در تهران است. او روز چهارم آبان سال گذشته در شهرک اکباتان توسط برخی از اغتشاشگران ربوده و پس از شکنجه و ضربوشتم با ضربات سنگ و چاقو، کنار خیابان رها شد. پس از انتقال به بیمارستان بقیهالله بهدلیل شدت خونریزی در روز ۶ آبان در سن ۲۱ سالگی به شهادت رسید. روایت مستند زندگینامهاش توسط مجید محمدولی در اثری به نام «آرمان عزیز» قلم خورده و توسط نشر ۲۷ بعثت منتشر و در بازار نشر عرضه شد. در روز گذشته جمعی از کارکنان نشر ۲۷ بعثت و نویسنده کتاب، با خانواده شهید آرمان علیوردی دیدار کردند. در این دیدار کتاب «آرمان عزیز» به خانواده این شهید بزرگوار اهدا شد.
«عزرائیل» برای هشتمینبار به کتابفروشیها آمد
«عزارئیل؛ کهنه سرباز» از یک سو روایت حمیدرضا هدایتی سرگرد سازمان حفاظت اطلاعات ارتش جمهوری اسلامی ایران است و سویی دیگر روایت علی علیزاده، قاتلی مرموز که رد پایش همه جا دیده میشود اما هیچ راهی برای اثبات آن و یافتنش نیست. این دو بیآنکه بخواهند درگیر مبارزهای بزرگ میشوند که جغرافیایش تهران در شرق تا نیکوزیای قبرس در غرب است. داستان عزرائیل از ماجرای قتل یک گروه مواد مخدر در تهران و چند سرباز نیروی قدس سپاه در دوحه شروع میشود و با یک ماجرای هیجانی به ترکیه و شمال سوریه میرود.
در گفتوگو با نویسنده کتاب «جهادگر» مطرح شد:
غیرجهادیها با این کتاب جهادگر شدند
ذوالفقاری با بیان اینکه هدف من این بود که غیرجهادیها کتاب را بخوانند، گفت: من این کتاب را برای غیر جهادیها نوشتم و دوست ندارم جهادیها بخوانند. هدف اول من این بود که غیرجهادیها بخوانند تا تشویق و ترغیب شوند و به اردوهای جهادی بروند و ذهنیتشان عوض شود. تا الان هم وظیفهاش را خوب انجام داده است. هدف دیگرم این بود که گروههای جهادی خوب را معرفی کنیم و اسم آنها را هم در کتاب آوردهایم چون خودمان در آن گروهها بودیم و دیدیم که چقدر حرفهای و تخصصی کار انجام میدهند. قبلتر شناخت مردم نسبت به نیروهای جهادی کمتر بود و معمولاً به کارهای عمرانی ختم میشد. اما الان از هر کس و با توجه به تخصصی که دارد استفاده میکنند. یکی از دلایلی هم که رسانهای نمیشود، بحث ریاست است؛ چون بچههای جهادگر اعتقاد دارند، ناشناس بمانند. خود من به این دلیل مجاب شدم تا کتاب را بنویسم که مردم متوجه شوند اردوی جهادی چیست. ما باید جهادیها را نشان دهیم. مردم مت باید متوجه شوند که اردوی جهادی همه آنچیزی نیست که در صداوسیما میبینند.
نظر شما