جمعه ۱۳ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۸:۲۷
از پرونده «مذاکرات و مکاتبات صلح ایران و عراق » تا پیشنهادهایی برای گردآوری خاطرات جنگ

این هفته در کنار گزارش‌هایی که از حوزه دفاع مقدس داشتیم تعدادی مصاحبه با نویسندگان و پژوهشگران حوزه جنگ انجام دادیم. به‌علاوه در این هفته پرونده «مذاکرات و مکاتبات صلح ایران و عراق » را آغاز کردیم.

در هفته‌ای که گذشت، سرویس فرهنگ مقاومت خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در حوزه‌های مختلفی پوشش خبری و رسانه‌ای داشت که گزارش آن به اختصار بیان می‌شود. این هفته در کنار گزارش‌هایی که از حوزه دفاع مقدس داشتیم تعدادی مصاحبه با نویسندگان و پژوهشگران حوزه جنگ انجام دادیم. علاوه بر این مروری بر «مذاکرات و مکاتبات صلح ایران و عراق» را آغاز کردیم.

در ادامه اتفاقات این هفته را به اختصار می‌خوانیم:

مجمع ناشران دفاع مقدس به کارکنان طاقچه توصیه کرد کتاب «من زنده‌ام را بخوانند»

مجمع ناشران دفاع مقدس به قانون‌گریزان طاقچه توصیه می‌کند؛ کتاب «من زنده‌ام» را از روی طاقچه بردارند و مطالعه کنند و قدر و قیمت حیا و عفت را دریابند. عواملی که سال‌ها از راه کتاب نان خورده‌اند، پیداست با این یار مهربان، نامهربانی کرده و از بهره معرفتی آن بی‌بهره مانده‌اند؛ لذا بهترین تنبیه برای این قبیله بی‌فرهنگ، کتاب خواندن است.‌
 

مرتضی قاضی در گفت‌وگو با ایبنا گفت: سال‌های پیش‌رو برای گردآوری خاطرات جنگ، کلیدی است


فوت راویان دفاع مقدس، یک آفت است. ما نهایتا ده پانزده سال آینده بتوانیم معدن وجود راویان را استخراج کنیم و بکاویم. بعد از آن نیز اگر در قید حیات باشند، یا حافظه‌شان همراهی نمی‌کند، یا همکاری نمی‌کنند و نمی‌شود از آنها حرف کشید. به همین دلیل، به نظر من جمهوری اسلامی در فضای ادبیات پایداری، باید به سمت روایت‌ موضوعات دیگر، مانند فتوحات انقلاب اسلامی، پیشرفت، روایت‌ دستاوردهای جمهوری اسلامی، حتی فضای روایت‌های زندگی دانشمندان کشور حرکت کند. یعنی مواردی که من جوان، من مخاطب، من شهروند و هم‌وطن ایرانی به آن افتخار کنم و برایم انگیزه‌بخش و امیدبخش باشد و بتوانم از آن الگو بگیرم، بیاموزم و لذت ببرم.

 

نویسنده کتاب«ماهرخ» در گفت‌وگو با ایبنا گفت: زنان، قهرمانان اصلی جنگ‌ها هستند

 زنان، قهرمانان اصلی جنگ‌ها هستند چون خیلی از مردها به دلیل تشویق آنها به جنگ رفته‌اند و علاوه بر آن، نقش‌های مهمی مثل پرستاری را اکثرا زنان در دوران جنگ ایفا می‌کردند.

اسماعیلی می‌گوید: درباره جنگ سوریه کتاب‌های زیادی داریم ولی تقریبا در اکثر آن‌ها جنگ را از دیدگاه مردان می‌بینیم ولی در «ماهرخ» جامعه دوران جنگ را از نگاه یک مادر با ترس‌های مخصوص به خود مشاهده می‌کنیم. در این کتاب دغدغه‌های راوی را به عنوان یک مادر و یک زن ایرانی مشاهده می‌کنیم که وارد یک فرهنگ متفاوت شده و این باعث می‌شود موضوع ماهرخ موضوع بکر و تازه‌ای باشد.
 
مدیرکل دفتر معاضدت حقوقی و نظارت بر قراردادهای بین‌المللی معاونت حقوقی ریاست جمهوری گفت: مستندسازی وضعیت مصدومان شیمیایی و ترور پیگیری شود

 
مدیرکل دفتر معاضدت حقوقی و نظارت بر قراردادهای بین‌المللی معاونت حقوقی ریاست جمهوری بر نقش بنیاد شهید و امور ایثارگران برای مستندسازی وضعیت مصدومان شیمیایی و ترور برای پیگیری پرونده‌های حقوقی بین‌المللی تأکید کرد.
 

شیراز برای پنجمین بار میزبان  بیست وپنجمین جشنواره شعر دفاع مقدس شد

بیست و پنجمین جشنواره شعر دفاع مقدس استان فارس، هنرمندان این حوزه را برای ارسال آثار در حوزه دفاع مقدس و مقاومت و در بخش‌های مختلف و تحت عنوان «حماسه سپیداران» فراخواند.

 
جواد کلاته عربی، مسئول دبیرخانه دائمی جایزه شهید همدانی گفت: ابعاد مختلف حضور ایران در سوریه بررسی شود

 
مسئول دبیرخانه دائمی جایزه شهید همدانی مطرح کرد: یک اتفاق عظیمی مثل حضور نظامی ما در سوریه ابعاد گوناگون و گسترده‌ای دارد که خیلی به آن پرداخته نشده است. اینکه فقط تمرکز روی زندگی‌نامه شهدا بوده است و  کل شهدای ما حدود پانصد نفر هستند بالاخره این موضوع تمام می‌شود.
 

در روزشمار جنگ به والفجر ۳ رسیدیم؛  روزشمار جنگ؛ عملیات والفجر ۳ را روایت می‌کند

کتاب «والفجر ۲ و ۳؛ تغییر تاکتیکی سرزمین نبرد» از مجموعه روزشمار جنگ ایران و عراق به قلم علیرضا لطف‌الله زادگان از سوی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در کنار باقی عملیات‌ها به چاپ رسیده است. عملیات آفندی والفجر در اوایل ماه مرداد سال ۱۳۶۲ در استان ایلام صورت گرفت. هدف آن، پاکسازی محور ارتباطی ایلام مهران دهلران و تصرف ارتفاعات مرزی آن بود که با موفقیت به پایان رسید.

 

دهم مرداد سالروز عملیات نصر۶؛ به میمک برمی‌گردیم

 

ارتفاعات میمک در استان ایلام، یکی از کانون‌های درگیری ما و دشمن در سال‌های جنگ تحمیلی بود. یکی از مهم‌ترین نبردهایی که برای تسلط بر این بلندی‌ها روی داد، نبرد نصر ۶ در دهمین روز مرداد ماه ۱۳۶۶بود.

کتاب «اسکورت نفتکش‌ها»، پنجاهمین جلد از مجموعه کتاب‌های روزشمار جنگ ایران و عراق (مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس) است. در این کتاب، ضمن بازخوانی روند آغاز عملیات نصر ۶ در دهمین روز مرداد ۱۳۶۶، به یکی از گزارش‌های داخلی سپاه از جریان نبرد نیز اشاره می‌شود و با این جملات ادامه می‌یابد: در جریان عملیات نصر ۶ در منطقه میمک، نیروهای خودی نیمی از مناطق تصرف‌شده توسط دشمن را آزاد کردند ولی ارتفاعات غربی میمک همچنان در کنترل دشمن است. فرماندهان نظامی علت پیشروی دشمن در منطقه را استفاده از نیروهای بسیار زیاد و مجهز و نیز پشتیبانی بی‌وقفه نیروی هوایی و هلی‌کوپترهای دشمن می‌دانند.

قیمت جنگ را ادبیات مشخص می‌کند

مرتضی سرهنگی با اشاره به اینکه جنگ دو روایت دارد؛ عنوان کرد: یک روایت واقعه است که اصل جنگ را بیان می‌کند و مراکز نظامی عهده‌دار آن هستند و طراحی‌ها، نقشه‌ها و وقایعی که رخ داده را روایت می‌کنند. کاری که در حال حاضر مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس دارد انجام می‌دهد از این نوع است. روایت دوم، روایت انسانی جنگ است خارج از دایره نظامی و این را مراکزی که کارشان ادبیات است انجام می‌دهند.

مرتضی سرهنگی با اظهار اینکه قیمت جنگ با نوشتن درباره آن مشخص می‌شود، گفت: با نوشتن در مورد جنگ، تمام سختی‌هایی را که سربازان جنگی دیده‌اند، مشخص می‌شود و درنتیجه یک قیمتی را برای جنگ به دست می‌آورند؛ اما متأسفانه قیمت تمام‌شده جنگ برای ما درنیامده است و این قیمت را ادبیات درمی‌آورد.

در این هفته مروری بر «مذاکرات و مکاتبات صلح ایران و عراق » را آغاز کردیم:

از اولین مکاتبات تا ارسال چهارمین نامه صدام با هواپیمای اختصاصی
در  این گزارش چهارنامه صدام در خصوص مذاکرات صلح بررسی شده است.

بعد از قبول قطعنامه ۵۹۸ توسط ایران و عراق و برگزاری جلسات مربوط به مذاکرات صلح دو کشور تحت نظارت سازمان ملل متحد که تقریباً دو سال به طول انجامیده بود، از اوایل اردیبهشت سال ۱۳۶۹، صدام با ارسال نامه‌های متعددی تمایل خود را برای برگزاری مذاکرات دوجانبه دو کشور خارج از مسیر نظارت سازمان ملل متحد ابراز داشت.

صدام در این نامه، ضمن تأکید بر پیشنهاد انجام ملاقات فوری بین سران دو کشور، آمادگی عراق برای عقب‌نشینی از اراضی ایران و آزادی اسرا را اعلام کرده بود.

در دومین گزارش این پرونده، حمله به کویت و عقب‌نشینی در برابر ایران را می‌خوانیم.

رژیم زیاده‌خواه صدام که در راستای تمایلات جنگ‌طلبانه و متجاوزانه خود قصد حمله به کشور کویت و اشغال آن را داشت؛ بیش از هر چیز باید از جانب همسایه قدرتمند مرزهای شرقی خود یعنی جمهوری اسلامی ایران آسوده‌خاطر می‌شد و حتی با اعطای امتیازاتی که جزء حقوق قانونی این کشور بود که در چارچوب ۸ سال جنگ تضییع‌شده بود، با فراق بال به جنگ با کویت می‌رفت.

صدام معتقد بود که چون او به نمایندگی از عرب‌ها با ایران جنگیده است، دولت‌های عربی بایستی بدهی‌های عراق را ببخشند و چون کویت تمکین نکرد، تشنج با این کشور به تهدید بدل شد.

سرانجام پس از گذشت دو سال از پایان جنگ ارتش بعثی با ایران، عراق در روز ۱۱ مردادماه ۱۳۶۹ به کویت حمله کرد و این کشور را به اشغال خود درآورد. ارتش عراق مقداری هم در خاک عربستان پیشروی کرد و شهر الخفجی سعودی را نیز به اشغال خود درآورد.

جواد کامور بخشایش، نویسنده و پژوهشگر جنگ گفت:  برای جهانی کردن ادبیات دفاع مقدس باید وارد حیطه رمان شویم

در حال حاضر تکیه اصلی ادبیات دفاع مقدس بر روایت است. و این خیلی خوب است. اما به نظر من روایت بخش اندکی از ادبیات دفاع مقدس است. روایت در دنیا آن جایگاه ادبی را در مقابل رمان ندارد. ما شاید نتوانیم با روایت، ادبیات دفاع مقدس را در دنیا معرفی کنیم، اما با داستان می‌توانیم. چون جهان داستان، جهان متفاوتی دارد.

در این هفته انتشارات راه یار دو کتاب «بوی خوش اسفند» و «شهادت در وقت اضافه» را منتشر کرد.

کتاب «بوی خوش اسفند»؛ خاطرات شفاهی اکرم خان‌محمدی، از مربیان پرورشی دهه شصت به قلم فاطمه تیلونتن و کتاب «شهادت در وقت اضافه»؛ روایتی از زندگی شهید مدافع حرم علی اکبر زوار به نویسندگی محمدعلی ستوده است.

نشر سرو هم «آدم نژاد» را منتشر کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها