سه‌شنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۰
«کتابخانه خصوصی هیتلر» و جاه‌طلبی‌های متعصبانه‌اش/ رایش سوم، شکسپیر را برتر از گوته می‌دانست

هیتلر تا زمان مرگش در سن پنجاه و شش سالگی، صاحب شانزده هزار جلد کتاب بود. برای او، کتابخانه نمایانگر یک سرچشمه هنری، آن منبع استعاری دانش و الهام بود. او عمیقا به طرف آن جذب شد و ناامنی‌های فکری خود را فرو نشاند و جاه‌طلبی‌های متعصبانه‌اش را تغذیه کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، انتشارات علوم نوین «کتابخانه خصوصی هیتلر؛ کتاب‌هایی که زندگی او را شکل دادند» نوشته تیموتی ریبک با برگردان فارسی کامیاب شهریاری را منتشر کرد. 

البته او مردی بود که بیشتر به سوزاندن کتاب‌ها شهرت داشت تا جمع‌آوری آنها، با این حال تا زمان مرگش در سن پنجاه و شش سالگی، صاحب شانزده هزار جلد کتاب بود. برای او، کتابخانه نمایانگر یک سرچشمه هنری، آن منبع استعاری دانش و الهام بود. او عمیقا به طرف آن جذب شد و ناامنی‌های فکری خود را فرو نشاند و جاه‌طلبی‌های متعصبانه‌اش را تغذیه کرد. آن‌طور که ادعا می‌کرد او با حرص و ولع، حداقل یک کتاب در هر شب، گاهی اوقات بیشتر می‌خواند. او زمانی گفت: وقتی کسی می‌دهد، باید بگیرد و من آنچه را که نیاز دارم از کتاب می‌گیرم.

به عقیده او «دون کیشوت»، «رابینسون کرزوئه»، «کلبه عمو تام» و «سفرهای گالیور» در زمره آثار بزرگ ادبیات جهان هستند. او معتقد بود: هر یک از آنها برای خود یک ایده بزرگ است. در رابینسون کروزوئه او «پیشرفت کل تاریخ بشر را درک کرد. دون کیشوت «پایان هوشمندانه یک دوران را به تصویر کشید.» او صاحب نسخه‌های مصور هر دو کتاب بود و به ویژه تحت تاثیر شرح شاعرانه از گوستاو دوره قهرمان متوهم سروانتس قرار گرفت.

او همچنین مجموعه آثار ویلیام شکسپیر را در اختیار داشت که در سال 1925 توسط گئورگ مولر مترجم آلمانی به عنوان بخشی از مجموعه‌ای منتشر شد که قصد داشت آثار بزرگ ادبی را در اختیار عموم قرار دهد. جلد ششم شامل «هر طوری که دوست داری»، «شب دوازدهم»، «هملت» و «ترویلوس و کرسیدا» است. کل مجموعه با چرم مراکشی دست‌دوز با یک عقاب طلایی که با حروف اول نامش بر پشت جلد قرار گرفته، چاپ شده است.   

او شکسپیر را از هر نظر برتر از گوته و شیلر می‌دانست. به عقیده او در حالی که شکسپیر اندیشه خود را روی نیروهای پروتئایی، امپراتور نوظهور بریتانیا، متمرکز کرده بود. این دو نمایشنامه‌نویس، شاعر تویتونی(ژرمنی) استعداد خود را در داستان‌های بحران‌های میانسالی و رقابت‌های خواهر و برادری هدر دادند. او یک بار با تعجب گفت که چرا جریان روشنفکری آلمان ناتان حکیم را تولید کرد، داستان خاخامی که مسیحیان، مسلمانان و یهودیان را با هم آشتی داد، در حالی که شکسپیر تاجر ونیز و یک شایلاک را به جهان عرضه می‌کند.

ریبک در جریان تحقیقاتش درباره‌ کتاب‌های هیتلر جالب‌ترین نکته را نوشته‌های حاشیه‌ای روی یک دو جین از کتاب‌های موجود عنوان می‌کند. او می‌نویسد: «با نگاه کردن به این کتاب‌ها و جملات مشاهیر علمی و ادبی جهان، می‌توان به نوع شخصیت نویسنده‌ی جملات غیر چاپی در حاشیه و حتی پشت کتاب‌ها پی برد. از گذاشتن علامت تعجب و سوال در مقابل جمله یا پاراگرافی در کتاب‌های علمی و ادبی گرفته تا مشخص کردن بعضی از جملات قصار و شاهکار با قلمی به رنگ دیگر به سادگی به دیکتاتور مابی وی می‌توان پی برد.»




آدولف هیتلر تنها یک کتابخوان نبود بلکه‌ یک مجموعه‌دار بزرگ کتاب نیزبه شمارمی‌رفت. یـانت فـلامـر نویـسنده و روزنامه‌نگارآمریکایـی(۱۹۸۷ـ‌ ۱۸۹۲) درسال ۱۹۳۵ در نشریه نیویورکر چنین نوشت: این دیکتاتور کتابخانه‌ای مشتمل بر۶ هزارجلد کتاب داشت که چند سال بعد موجودی آن به ۱۶ هزار و ۳۰۰ جلد افزایش یافت.

اشتیاق هیتلر به کتاب خواندن مثال زدنی بوده است، چنان‌که می‌گویند‌ عطش وی به مطالعه به حدی بود که طی جنگ جهانی اول ترجیح می‌داد با چند مارک حقوق خود به عنوان یک سرباز به جای خرید سیگار و یا پرداختن به دیگر تفریحات ، کتاب بخرد.

وی بیشتر اوقات در سنگر می‌نشست و برای مثال رساله یک منتقد معماری را که از خود باختگی فرهنگی برلین ــ‌ به خاطر ساختمان‌های غیر آلمانی ــ‌ شکایت کرده بود، مطالعه می‌کرد. اما این‌که این منتقد معماری اهل آلمان یک یهودی بوده است؛ هیتلر یا نمی‌دانست و یا از این موضوع هرگز احساس ناراحتی نمی‌کرد.

ولع خواندن در هیتلر روند منحصر به فرد و روشمندانه‌ای داشت؛ به این ترتیب که او کتاب‌هایش را موشکافانه و در کمال دقت مورد مطالعه قرار می‌داد؛ این کار بیشتر تا نیمه‌های شب و بعضی وقت‌ها حتی تا ساعات اولیه صبح نیز به طول می‌انجامید، وی این سبک زندگی نامتعارف را حتی در سال‌های طولانی حاکمیت خود به عنوان دیکتاتور رایش آلمان نیز همچنان ادامه می‌داد.

کتابخانه شخصی این دیکتاتور در مقر حکومتی وی در شهرهای مختلف نظیر مونیخ، برلین و برشتسگادن تقسیم شده بود. امروزه تنها ۱۲۰۰ جلد کتاب از این مجموعه باقی مانده است. در میان این کتاب‌ها آثاری از کارل می (نویسنده آلمانی ۱۹۱۲ـ‌ ۱۸۴۲)، ویلهلم بوش (شاعر و نقاش آلمانی ۱۹۰۸ـ‌ ۱۸۳۲) و کارل مارکس فیلسوف و روزنامه نگار آلمانی (۱۸۸۳ـ‌ ۱۸۱۸) نیز دیده می‌شود. کتاب‌های باقیمانده هیتلر هم اکنون در قفسه‌های ساده و فولادی کتابخانه مجلس در شهر واشنگتن آمریکا قرار دارند.

انتشارات علوم نوین «کتابخانه خصوصی هیتلر؛ کتاب‌هایی که زندگی او را شکل دادند» نوشته تیموتی ریبک با برگردان فارسی کامیاب شهریاری در 294 صفحه به بهای 150 هزار تومان منتشر کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها