دوشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۵:۱۹
«به خاطره اعتمادی نیست» راوی اندیشه‌ورزی پیش‌گویانه گبرت است

کتاب «به خاطره اعتمادی نیست» نوشته الیزا گبرت بر اساس تحقیقات جسورانه و گسترده‌‌ وی نوشته شده و منتقدان اتکای نویسنده به این پژوهش‌های گسترده و اندیشه‌ورزیِ پیش‌گویانه‌ را مهم‌ترین ویژگی‌ این اثر می‌دانند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «به خاطره اعتمادی نیست»؛ مجموعه‌ای از جستارهای الیزا گبرت، شاعر، نویسنده و جستارنویس آمریکایی است که در سال 2020 منتشر شد.

گبرت که در رشته‌های زبان‌شناسی، علوم شناختی و نگارش خلاق تحصیل کرده، این کتاب را بر اساس تحقیقات جسورانه و گسترده‌‌اش نوشته و منتقدان اتکای او به این پژوهش‌های گسترده و اندیشه‌ورزی پیش‌گویانه‌ را مهم‌ترین ویژگی‌ جستارهای کتابش می‌دانند.

در این کتاب که چهارمین جلد از مجموعه‌ دوم جستار روایی نشر اطراف است، الیزا گبرت نقش حافظه و خاطره را در خام کردن ما می‌کاود، درباره‌ واقعی پنداشتن خاطره‌‌های ساختگی حرف می‌زند و پاسخ‌های چند سؤال مهم را جست‌وجو می‌کند. 

چرا و چگونه برخی تهدیدها و فاجعه‌ها در ذهن ما پررنگ‌تر از بقیه ثبت و احساس می‌شوند؟ همدلی ما با قربانیان مصائب جهانی تا کجا ادامه می‌یابد؟ چه زمانی خسته می‌شویم و به شرهای اخلاقی رضایت می‌دهیم؟ چرا  نمی‌توانیم از خیال‌پردازی درباره‌ی پایان جهان دست بکشیم؟ آیا آدمی می‌تواند مانع تکرار تاریخ شود؟ می‌تواند لحظه‌ای را که می‌زیَد از دل همان لحظه درک کند؟ در زمانه‌ای که رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی حکمرانی می‌کنند؛‌ واقعیت‌ را به شکل‌های مختلف و گاه کاملاً متضاد تعریف می‌کنند؛ عشق، نفرت، باور و اندوه می‌‌آفرینند؛ و گاه در بزنگاه‌های تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بی‌‌رحمانه، پنهانی و بی‌اعتنا قربانی می‌گیرند، آیا انسان می‌تواند روش‌هایی نو برای بودن در دنیای جدید و کنار آمدن با آن بیابد؟ آیا می‌تواند در بحبوحه‌ی فاجعه‌های عظیم و کمابیش فهم‌ناپذیر به وظیفه‌ی شناختی، اخلاقی و عملی خود پی ببرد و به آن‌ عمل کند؟ گبرت با استادی تمام می‌کوشد پاسخی به این دست پرسش‌ها بیابد.

گبرت به رغم پرداختن به موضوع‌های مختلف،‌ هوشمندانه انسجام کلی مطالب را حفظ کرده و مخاطب را به تفکر درباره‌ پایان محتمل جهان دعوت می‌کند و گاه شاعرانه و گاه فلسفی، درباره‌ی فاجعه‌های گوناگون حرف می‌زند.

منتقدان جستارهای کتاب را به کارت‌ پستالی از آینده تشبیه کرده‌اند؛ تصویری که انگار به دست ما رسیده تا تناقض‌هایمان را در زندگی پیشا‌‌آخرالزمانی عریان کند. 

جستارهای کتاب به خاطره اعتمادی نیست از زندگی ما زیر سایه‌ ترسی همیشگی حرف می‌زنند؛ از نیاز عجیب ما به بدتر شدن اوضاع. باورکنیم یا نکنیم، ما به مشاهده‌ مصائب، فاجعه‌‌ها و کاستی‌های جهان معتاد شده‌ایم.

کتاب از سه بخش اصلی تشکیل شده است. در بخش اول، جستارهای «ویران باشکوه»، «الگوی آخرالزمان»، «تهدیدها»، «بزرگ و آهسته» و «مرگ‌ومیر عظیم» را می‌خوانید. بخش دوم «اتاق کوچک»، «پروژه‌ خودبینی» و «ساحره‌ها و شلاق» را در بر می‌گیرد و جستارهای «جنایت حقیقی»، «خیلی خسته‌ام»، «در میانه‌ ما» و «حرف آخر، به خاطره اعتمادی نیست» هم بخش سوم را تشکیل می‌دهند.

 انتشارات اطراف این کتاب را در 248 صفحه و قیمت 110 هزار تومان منتشر و روانه بازار نشر کرد.
 
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها