نگاهی به کتاب «فلسطین و کنوانسیونهای چهارگانه ژنو»
ساکنان مناطق اشغالی از حداقل حقوق انسانی محرومند/ نقض حقوق بشردوستانه در فلسطین
کتاب «فلسطین و کنوانسیونهای چهارگانه ژنو» به بررسی اجرای کنوانسیونهای چهارگانه ژنو و نقض حقوق بشردوستانه در فلسطین اختصاص دارد. مسئله اشغال نظامی از پیامدهای مهم جنگ است. منابع حقوق بینالمللی اشغال شامل منابع قراردادی عبارت از مقررات لاهه 1899 و 1907، کنوانسیون چهارم ژنو و پروتکل الحاقی 1977 همچنین حقوق بینالمللی عرفی، قطعنامه شورای امنیت و آراء محاکم بینالمللی است.
موضوع این کتاب بررسی اجرای کنوانسیونهای چهارگانه ژنو و نقض حقوق بشردوستانه در فلسطین است. مسئله اشغال نظامی از پیامدهای مهم جنگ است. منابع حقوق بینالمللی اشغال شامل منابع قراردادی عبارت از مقررات لاهه 1899 و 1907، کنوانسیون چهارم ژنو و پروتکل الحاقی 1977 همچنین حقوق بینالمللی عرفی، قطعنامه شورای امنیت و آراء محاکم بینالمللی است.
اسرائیل از ابتدای اعلام موجودیت همواره حقوق بینالملل را در مناطق اشغالی فلسطین نقض کرده است. نحوه برخورد اسرائیل با ساکنان مناطق اشغالی مصداق بارز نقض حقوق بشردوستانه و کنوانسیونهای ژنو است. نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد در طی این شش دهه به صورت فعال درگیر این مناقشه بودهاند، علیرغم تلاش نهادهای بینالمللی اشغال تداوم داشته و ساکنان مناطق اشغالی از حداقل حقوق انسانی محروم بودهاند. مقررات حقوق بینالملل بشردوستانه اعم از مقررههای قراردادی و عرفی بسیار جامع و کارساز هستند، آنچه موجب نقض جدی این حقوق در مناطق اشغالی فلسطین میشود دلایل سیاسی دارد.
علاوه بر آن پیچیدگی ذاتی حقوق جنگ به طور مثال تفسیر اصول ضرروت و تناسب نیز از عوامل قابل بحث این حقوق است. لذا اعمال و اجرای کنوانسیونهای ژنو در زمینه حمایت از غیرنظامیان و نیز جلوگیری از نقض حقوق بشردوستانه بینالمللی در سرزمینهای اشغالی فلسطین از کارایی مطلوب برخوردار نیست. پیرو تصویب اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی و سلب مصونیت از اشخاص در دیوان بینالمللی کیفری، نقض این حقوق در پرتو اساسنامه دیوان با عنوان جنایت علیه بشریت قابل پیگیری است.
انتشارات دافوس کتاب «فلسطین و کنوانسیونهای چهارگانه ژنو» نوشته مشترک میلاد مرادی و خسرو کشتمند در 258 صفحه، شمارگان یکهزار نسخه به بهای 75 هزار تومان را به چاپ رساند.
نظر شما