پنجشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۰
چت جی‌پی‌تی؛ نویسنده نوظهور یا پدیده ترسناک دنیای نشر

بیش از 200 عنوان کتاب در سایت آمازون وجود دارد که «هوش مصنوعی» رسما به‌عنوان یکی از نویسندگان آن معرفی شده است؛ درحالی که نویسندگان بسیاری از کتاب‌ها مجوز نویسندگی ندارند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) به نقل از رویترز و اینسایدهوک، به نظر می‌رسد پُرکارترین نویسندگان در آمازون افرادی هستند که مجوز نویسندگی ندارند و گاهی از اعتبار نویسندگان دیگر استفاده می‌کنند؛ این افراد از مدل زبان ChatGPT برای نوشتن استفاده می‌کنند. تاکنون بیش از 200 عنوان کتاب سایت آمازون وجود دارد که این برنامه هوش مصنوعی را در فهرست نویسندگان می‌داند.

خبرگزاری رویترز اخیرا مشخصات برت شیکلر، فروشنده‌ای در روچستر نیویورک را معرفی کرد که به ChatGPT دستور داده بود تا یک کتاب مصور 30 صفحه‌ای برای کودکان به نام «سنجاب کوچک خردمند» بنویسد؛ این داستان درباره پس‌انداز و سرمایه‌گذاری بود و جالب اینجا است که این فرد پیش از این هرگز کتابی ننوشته بود!

او تخمین می‌زند که از طریق فروش کتاب فقط ۱۰۰ دلار به دست آورده است و این در حالی‌ است که او ChatGPT را به‌عنوان دیگر نویسنده کتاب، نیاورده است.

شیکلر می‌گوید: «افرادی را می‌دیدم که از این طریق به صورت حرفه‌ای کار می‌کردند، در برنامه خودانتشاری سایت آمازون عناوین متعددی کتاب توسط ChatGPT منتشر شده است. در واقع بسیاری از آن‌ها از هوش مصنوعی برای نوشتن درباره هوش مصنوعی استفاده می‌کنند (مانند نحوه نوشتن و ایجاد محتوا با استفاده از ChatGPT). و حتی کتاب‌های کودکان، راهنما و حتی مجموعه اشعار می‌نویسند. کتاب «سنجاب کوچک خردمند» در حال حاضر دارای امتیاز 1.9 از 5 ستاره از سوی مخاطبان است.

در ظاهر قضیه، مشکل چندانی نیست. کتاب‌ها فروش زیادی ندارند و چت جی‌پی‌تی حداقل در برخی از کتاب‌ها به‌عنوان «نویسنده» مشخص شده است؛ بنابراین مردم اجازه دارند خودشان تصمیم بگیرند. این مسئله زمانی پیش می‌آید که خانه‌های ادبی بزرگ تصمیم بگیرند که هوش مصنوعی به نقطه‌ای برسد که جایگزین انسان‌ها شود.

مری راسنبرگر، مدیر اجرایی گروه نویسندگان انجمن نویسندگان امریکا معتقد است: «این موضوعی است که واقعا باید نگران آن باشیم، این کتاب‌ها بازار را پُر خواهند کرد و بسیاری از نویسندگان بیکار خواهند شد. باید از سوی نویسندگان و پلتفرم‌ها درباره نحوه خلق این کتاب‌ها شفافیت وجود داشته باشد، در غیر این صورت با کتاب‌های بی‌کیفیت زیادی روبه‌رو خواهیم شد.»

این روزها آموزش‌های استفاده از ChatGPT برای انتشار کتاب در سایت‌های YouTube، Reddit و TikTok پُر شده، حتی فردی به نام فرانک وایت اخیرا ویدیویی منتشر کرده که در آن درباره اینکه چگونه توانسته است از هوش مصنوعی برای نوشتن یک رمان استفاده کند، توضیح داده است. او این رمان به نام «پیمپ کهکشانی» را در سایت آمازون به قیمت 1 دلار آپلود کرده است.

بسیاری از نویسندگان، مانند وایت، ابایی از اعلام اینکه «رمان بزرگ آمریکایی»! آن‌ها توسط رایانه نوشته شده است، را ندارند؛ به این دلیل که سیاست‌های آمازون حساسیتی روی این موضوع ندارد.

از تصور تا انتشار کتاب فقط در چند ساعت
آمازون با اختلاف، بزرگترین فروشنده کتاب‌های فیزیکی و الکترونیکی است که بیش از نیمی از فروش را در ایالات متحده دارد. براساس برخی تخمین‌ها بیش از 80 درصد از بازار کتاب الکترونیکی دنیا را در اختیار دارد. در سرویس انتشار مستقیم آن به نام کیندل، بخشی برای انتشار مستقیم رمان وجود دارد.

آمازون، بخش Kindle Direct را سال 2007 ایجاد کرد تا به کاربران اجازه دهد، کتاب خود را بدون زحمت یا هزینه جستجوی عوامل ادبی یا موسسات انتشاراتی بفروشد و به بازار عرضه کند؛ به‌طور کلی، آمازون به نویسندگان این امکان را می‌دهد که بدون هیچ نظارتی کتاب‌های خود را منتشر کنند و درآمد خود را با سایت تقسیم کنند.

درحال حاضر، آمازون چندان نگران به نظر نمی‌رسد. لیندسی همیلتون، سخنگوی آمازون به رویترز گفت: «همه کتاب‌های موجود در فروشگاه باید از دستورالعمل‌های محتوای ما، ازجمله رعایت حقوق مالکیت معنوی و سایر قوانین قابل اجرا، پیروی کنند.»

تا زمانی که این کتاب‌ها به‌عنوان بخش خودانتشاری سایت آمازون برچسب‌گذاری می‌شوند، به نظر پدیده‌ای نوظهور می‌آید و چت جی پی تی را می‌توان به‌عنوان یک ابزار تایید کرد، اما با توجه به اینکه این برنامه هنوز پُر از اشتباهات و خطاهای عجیب و غریب است، هنوز ضرورت حضور نویسندگان و ویراستاران انسانی ماهر حس می‌شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها