یکشنبه ۸ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۰:۳۰
تک صدایی در یافته‌های باستان‌شناسی به بیراهه خواهد رفت/ پساکرونا و جشن نوروز باستان‌شناسی در موزه ملی ایران

مصیب امیری، رییس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری گفت: در روزگاری که علوم مختلف درک و شناخت ما را از یافته‌های باستان‌شناسی صد افزون کرده‌اند، تک صدایی و خود محوری ما را جز به بیراهه نخواهد برد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، مصیب امیری، رییس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری در نوزدهمین گردهمایی سالانه باستان‌شناسی ایران سخن می گفت با اشاره به اینکه این رویداد علمی در شرایطی سخت بالاخره با تلاش و پیگیری شبانه روزی همکاران و پژوهشگران به سر منزل مقصود رسیدگفت: متأسفانه امسال نیز همانند سال گذشته با توجه به شیوع بیماری کرونا، امکان برگزاری حضوری و تجدید دیدار با همکاران، میسر نشد ولی خوشبختانه سخنرانی‌های بسیار متنوعی از دوره‌های مختلف و مناطق جغرافیایی گوناگون و برای اولین بار مطالعه مواد فرهنگی انتخاب و ارائه خواهد شد.

امیری تصریح‌کرد: در سال پژوهشی گذشته (۱۳۹۹) تعداد 142 مجوز از سوی پژوهشکده باستان‌شناسی و پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، به منظور انجام فعالیت‌های میدانی شامل کاوش، گمانه‌زنی و بررسی‌های باستان‌شناسی صادر شده از که از میان مقاله‌های کوتاه ارسالی توسط همکاران و سرپرستان پروژه‌ها، چهل سخنرانی برای ارائه، انتخاب شده است.

رییس پژوهشگاه افزود: به دلیل ممنوعیت برگزاری همایش‌ها به صورت حضوری، امسال نیز گردهمایی سالانه باستان‌شناسی ایران به صورت آنلاین در بستر فضای مجازی و اسکای روم برگزار می‌شود و فیلم‌های ضبط شده دریافتی از سخنرانان بر اساس جدول زمانی منتشر شده، ارائه خواهد شد.

وی ابراز امیدواری‌کرد همه پژوهشگران و باستان‌شناسان داخلی و خارجی علاقه‌مند به فرهنگ، تاریخ و تمدن ایرانی با مشارکت هر چه بیشتر و سازنده‌تر بر غنای پژوهش‌های باستان‌شناسی و حوزه میراث‌فرهنگی ایران بیافزایند.

امیری افزود: پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری به عنوان متولی و هدایت کننده پژوهش‌های باستان‌شناسی در ایران آمادگی خود را برای تعامل هرچه بیشتر با مراکز دانشگاهی و پژوهشی داخلی و خارجی این حوزه اعلام کرد و بر این باور است جز در سایه تفاهم و تعامل و بهره گیری از ظرفیت‌های متقابل راهی به تحقق اهداف علمی و پژوهشی وجود ندارد.

او اظهار‌کرد: در روزگاری که علوم مختلف درک و شناخت ما را از یافته‌های باستان‌شناسی صد افزون کرده‌اند، تک صدایی و خود محوری ما را جز به بیراهه نخواهد برد.

وی در پایان با یادی از اساتید میر‌عابدین کابلی، صادق ملک شهمیرزادی، رضا مستوفی‌فرد و حمید خطیب شهیدی پیشکسوتان و اندیشمندانی که جامعه باستان‌شناسی و میراث‌فرهنگی داغدار از دست دادن آنهاست، از خداوند متعال غفران و مرحمت برای ایشان آرزو کرد.



جبرئیل نوکنده رییس کل موزه ملی ایران در نوزدهمین گردهمایی سالانه باستان‌شناسی ایران گفت: در پژوهش‌های باستان‌شناسی از جمله پژوهش‌های بنیادی، راهبردی و نقش پیشران فرهنگی دارد و نقش مهمی در بازشناسی هویت فرهنگی، بهره‌گیری از دانایی انسان و تجارب تاریخی، صیانت و حفاظت از یادگارهای کهن فرهنگی اشتغال‌زایی جامعه بومی دارد و تحرک دیگر فعالیت‌های حوزه میراث فرهنگی و رشته شغلی مرتبط مانند حفاظت و مرمت آثار، آزمایشگاه، گردشگری و ... به دنبال دارد، می‌تواند فصل نوینی در گردشگری فرهنگی کشور بوجود آورد، اشتغال‌زایی کند، جامعه محلی و هویت ملی را تقویت کند.

او با بیان ‌اینکه میراث باستان‌شناسی متعلق به کل بشریت است افزود: به همین دلیل وجود همکاری بین‌المللی در توسعه و حفظ استانداردهای مدیریت ضروری است. پژوهش‌های باستان‌شناسی نیاز مبرمی به ایجاد سازوکارهای بین‌المللی برای تبادل اطلاعات و تجربه میان صاحبان این حرفه دارد.

نوکنده اظهار کرد: امروز که همه درباره اقتصاد حرف می‌زنند، پژوهش‌های باستان‌شناسی می‌تواند مولد اقتصاد فرهنگی شود و به عنوان نقش پیشران در فعالیت‌های میراث‌فرهنگی و گردشگری عمل کند و به نوعی موتور محرک پژوهش‌های پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری است و شاید ضرورت داشته باشد در قرن و وزارتخانه جدید در قامت یک پژوهشگاه مستقل به نام پژوهشگاه باستان‌شناسی به آن پرداخته شود.

او خاطرنشان کرد: باید در قرن جدید باستان‌شناسان در جغرافیای ایران فرهنگی حضور داشته باشند و باید اعتراف کنیم که خوشبختانه توان علمی خوبی در جامعه باستان‌شناسی ایران وجود دارد.

رییس کل موزه ملی ایران با اشاره به اینکه نوزدهمین گردهمایی سالانه باستان‌شناسی در دوران کرونا برگزار می‌شود و طبق روال سال‌های گذشته پژوهشکده باستان‌شناسی گزارش عملکرد یکساله خود را در معرض دید و انتشار می‌گذارد تصریح‌کرد: باید از همه همکاران پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و پژوهشکده باستان‌شناسی که در شرایط سخت کرونا پژوهش‌های میدانی را تعطیل نکرده و با رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی فعالیت خود را همچون گذشته ادامه دادند سپاسگزاری کرد.

نوکنده افزود: نگاهی کوتاه به فهرست مقالات و سخنرانان حکایت از تلاش بی وفقه باستان‌شناسان ایرانی و برخی از همکاران ناایرانی در فعالیت‌های میدانی دارد؛ سال سختی را سپری کردیم، بزرگانی از جامعه باستان‌شناسی مانند رضا مستوفی، حمید خطیب‌شهیدی و میرعابدین کابلی را از دست دادیم  به روح بلند این اساتید ادای احترام می‌کنیم و خدا را سپاسگزاریم که شاگردانی را تربیت کردند که چراغ باستان‌شناسی را روشن نگه می‌دارند

رییس کل موزه ملی ایران گفت: در کنار این گردهم‌آیی معمولاً آخرین یافته‌های باستان‌شناسی در موزه ملی ایران به نمایش در می‌آمد؛ اما با توجه به شرایط خاص کرونایی آثار به موزه ملی ایران منتقل نشد و پژوهشکده باستان‌شناسی به صورت مجازی نمایشگاه یافته‌های سال 1399 را برگزار کرد.

او در پایان سخنانش بیان کرد: امیدوارم در سال آینده در دوران پسا کرونا باشیم و با حضور سبز همکاران باستان‌شناسی «نوروز باستان‌شناسی» را در موزه ملی ایران جشن بگیریم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها