وزیر فرهنگ در نشست گرامیداشت روز «حافظ» عنوان کرد:
«حافظ شیرازی» بخشی از حافظه تاریخی ما ایرانیان است
محمدمهدی اسماعیلی در مراسم بزرگداشت حافظ گفت: وقتی در مورد حافظ صحبت میکنیم تنها از یک شخصیت ادبی و یک شاعر چیره دست سخن نمیگوییم؛ بلکه از بخشی از هویت ملیمان سخن به میان میآوریم.
در این برنامه که سهشنبه (20 مهرماه) برگزار شد، محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حسن بلخاری، رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، کاووس حسنلی، استاد ادبیات دانشگاه شیراز، حسن انوری، چهره ماندگار زبان و ادبیات فارسی، بهاءالدین خرمشاهی، مترجم و حافظپژوه، محمد بقاییماکان، نویسنده، مترجم و استاد ادبیات فارسی و سیدنجمی حسنزیدی، دانشیار دانشکده دولتی آموزشی کراچیِ پاکستان سخنرانی کردند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ابتدای این برنامه طی سخنانی گفت: بیستم مهر ماه هر سال به نام حافظ شیرازی نامگذاری شده است. حافظ در شعر و ادبیات فارسی یکی از قلههای فتح ناشدنی و از جمله بزرگترین مفاخر تاریخی کشورماست. وقتی در مورد حافظ صحبت میکنیم تنها از یک شخصیت ادبی و یک شاعر چیره دست سخن نمیگوییم؛ بلکه از بخشی از هویت ملیمان سخن به میان میآوریم.
وی افزود: دیوان حافظ امروز در کنار قرآنکریم و دیگر کتب ادعیه، جای ثابتی را در تمام منازل ایرانیان به خود اختصاص داده است. مردم به حافظ بهعنوان لسان الغیب نگاه میکنند. او شخصیتی است که مردم در حل مشکلات و مسائلشان و زمانی که دچار تردید هستند به به دیوانش تفأل میزنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: هر خانواده و فرد ایرانی حکایتهای زیادی را از تعاملاتش با دیوان حافظ دارد. این نشان میدهد که امروز حافظ تبدیل به بخشی از حافظه تاریخی ما ایرانیان شده است. وقتی از حافظ صحبت میکنیم، همانطور که اشاره کردم در حقیقت به او به عنوان نمادی از نمادهای هویت ملی ایرانی توجه میکنیم.
اسماعیلی با اشاره به علاقهمندان حافظ گفت: به همه علاقهمندان حافظ، این روز را تبریک میگویم و امیدوارم پروژهها و تحقیقات حافظشناسی در دانشگاهها و محافل علمی ما بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد. هنوز هم «حافظ» ابعاد ناشناختهای دارد که نیازمند پژوهش و تحقیق است. بزرگان ادب این سرزمین تا امروز تلاشهای زیادی را در این حوزه داشتهاند.
وی ادامه داد: شایسته است که ادبا، بزرگان و حافظشناسان ما تلاش کنند تا ابعاد جدیدی از این هنر ماندگار حافظ که در قالب اشعاری زیبا برای همیشه در تاریخ ادبیات ما ثبت و ضبط شده است، رمزگشایی و بازنمایی کنند و امیدواریم محافل علمی و ادبی ما همچون گذشته مشحون از برکات این شاعر و غزلسرای گرانقدر باشد. این روز را به همه علاقهمندان شعر و ادب فارسی، بهخصوص مردم عزیز شیراز که این توفیق را دارند که در کنار حافظ باشند و هنگام دلتنگیها به حافظیه بروند، همچنین به همه ملت شریف ایران تبریک میگویم؛ به مردمی که با تفأل به دیوان حافظ به دنبال مشکل گشایی از کارشان هستند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان سخنان خود گفت: امیدوارم این توفیق دست دهد تا به زودی در جلسهای با حضور حافظپژوهان عزیز کشورمان در حافظیه بتوانیم بیشتر و بهتر به بررسی جایگاه و اهمیت این شاعر گرانقدر ایرانی بپردازیم.
نظر شما