در ابتدای این نشست هومان حسنپور، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران طی گزارشی عملکرد هیات مدیره را از بهمن ماه سال گذشته تشریح کرد و گفت: نخستین جلسه هیات مدیره ۱۷ بهمن ماه برپا و تاکنون ۲۳ جلسه شامل ۹۳ ساعت توسط اعضای هیات مدیره بهصورت رسمی برگزار شده است.
وی افزود: شروع فعالیتهای ما برخورد با قاچاقچیان کتاب بود و این کار را با همکاری کمیسیونها و کارگروههای فعال در اتحادیه دنبال کردیم و در این زمینه از اعضای کمیسیونها و کارگروههای قبلی خواستیم که کار خود را ادامه دهند تا اعضای جدید انتخاب شوند.
حسنپور با بیان اینکه رسیدگی به مسائل و مشکلات دستفروشهای کتاب از دیگر موضوعاتی بود که در هیات مدیره دنبال کردیم، عنوان کرد: در این زمینه برای ساماندهی برخورد با قاچاقچیان و دستفروشان کتاب جلساتی با اعضای شورای شهر، شهرداری تهران و نیروی انتظامی داشتیم.
وی تاکید کرد: در کنار این موضوعات بحث نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را دنبال میکردیم و تلاش ما بر این بود که فقط کارهای نمایشگاه را دنبال نکنیم؛ بلکه دیگر اقدامات اتحادیه را نیز پیگیری کنیم.
حسنپور با اشاره به تغییر اولویت کاغذ از کالای درجه یک به کالای درجه دو گفت: این موضوع لطمه بزرگی به حوزه نشر و کتاب وارد کرد و قیمت کاغذ افزایش زیادی یافت و از آنجایی که این حوزه شامل سه ضلع ناشر، موزع و کتابفروش است، فشار بر ناشران به دیگر اضلاع این هرم نیز فشار وارد میکند.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با بیان اینکه در نمایشگاه بینالمللی تهران موضوع گرانی کاغذ را بهطور جدی دنبال کردیم، عنوان کرد: طی جلساتی که با حضور اعضای شورای عالی اقتصاد در نمایشگاه برگزار شد اتحادیه عنوان کاغذ فرهنگی را تعریف کرد که با استقبال روبهرو شد و قرار بر این شد که در این زمینه کاغذ با ارز دولتی به حوزه فرهنگ و نشر اختصاص پیدا کند.
وی تاکید کرد: در این زمینه یک میزان کاغذ فرهنگی برای حوزه نشر مشخص شد و دولت اعلام کرد در صورتی که صنف در کنار کار باشد این اقدام را دنبال میکند و ما قبول کردیم تا در مرحله تخصیص کاغذ بهصورت کامل مشارکت داشته باشیم. در مرحله توزیع کاغذ شرکت آشنا فعالیت دارد و در مرحله نظارت نیز اتحادیه کارها را پیگیری میکند.
حسنپور با اشاره به ورود سازمان تعزیرات و سازمان حمایت از مصرفکنندگان به این حوزه گفت: ما قبل از اینکه این دو سازمان به مساله کاغذ ورود پیدا کنند بهسراغ آنها رفتیم و گفتیم که در اتحادیه سازوکاری وجود دارد که میتوانیم مشخص کنیم قیمتگذاری کتابها مناسب است یا نه، زیرا کتاب همانند یک کالای صنایع دستی خاص و ویژه است و هر اثری قیمت خاص خود را دارد.
اقدامات کارگروهها را دنبال ميکنیم
حسنپور در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به برخی از اقدامات انجام شده در کارگروههای اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران گفت: در کارگروه دانشگاهی اقداماتی انجام شده است تا از تکثیر و کپی کتابها در مراکز کپی دانشگاهها جلوگیری شود و اقداماتی در این زمینه با مشارکت وزارتخانههای فعال در این حوزه انجام شده است.
وی افزود: در کارگروه شهرداری نیز طرح پهنه فرهنگی خیابان فخررازی مطرح شده و اتحادیه نظرات و دیدگاههای خود را با اولویت منافع و مصالح کتابفروشان و ناشران به شورای شهر اعلام کرده است.
حسنپور با اشاره به پیگیری بحث تخفیفهای غیرمتعارف در اتحادیه عنوان کرد: ما بعد از سال نو نامهای به اتاق اصناف و وزارت صنعت، معدن و تجارت نوشتیم و خواستار رسیدگی به این موضوع شدیم تا درصد و قانونی برای تخفیفها در نظر گرفته شود تا به ناشران و کتابفروشان کمترین آسیب وارد شود و امیدواریم بهزودی اقداماتی در این زمینه انجام شود.
وی همچنین درباره راهاندازی کافهکتابها گفت: راهاندازی کافه کتابها از دهه ۸۰ مطرح شد و در این زمینه ما در اتحادیه رستهای برای پیگیری کارهای این گروه در نظر گرفتیم تا قواعد و ضوابط مجوز را برای علاقهمندان این حوزه تعریف کند و بتوانیم این بخش را فعال کنیم.
نگاهی به فعالیت کمیسیونهای تخصصی
بخش دیگر این نشست به ارائه گزارش اعضای کمیسیونهای تخصصی اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران اختصاص داشت. در ابتدای این بخش امیر علیبیک، عضو کمیسیون آموزش اتحادیه در سخنانی گفت: یکی از برنامههای ما در این کمیسیون ایجاد کانال تخصصی برای آموزش از راه دور به اعضا است، در این زمینه بهزودی در تلگرام کانالی راهاندازی خواهد شد که بر اساس آن موضوعات مختلف حوزه نشر و دغدغههای همکاران در قالب موضوعات آموزشی ارائه خواهد شد.
وی با بیان اینکه در این دورهها به نکتههای کاربردی اشاره خواهد شد، افزود: موضوعات مختلفی برای این دورهها در نظر گرفته شده است که شامل ۲۴ موضوع است و طراحی و تولید فنی، بازاریابی دیجیتال، ویراستاری، کپیرایت، قاچاق کتاب، چگونگی حضور در نمایشگاههای بینالمللی و استانی، صادرات کتاب و قراردادهای نشر را دربرمیگیرد.
همچنین عباس غمگسار، نماینده کمیسیون بازرسی اتحادیه در سخنانی گفت: ما در این کمیسیون هفت جلسه داشتیم و ۷۱ پرونده در جلسات بازرسی شد که البته بهدلیل پراکندگی زیاد ناشران و کتابفروشان اجرایی شدن کارها سخت است.
وی ادامه داد: ما در کمیسیون بازرسی به عنوان بازوی هیات مدیره تلاش داریم تا صنف و اعضا را شناسایی کنیم اما اجرایی شدن این کار به امکاناتی نیاز دارد که از این پراکندگی جلوگیری شود.
در بخش دیگر این بخش جمال خداپناهی، عضو کمیسیون فنی اتحادیه نیز گفت: ما تاکنون در کمیسیون ۱۱ جلسه برگزار و به کار ۷۱ نفر از درخواستکنندگان پروانه نشر با انجام مصاحبه حضوری و فنی رسیدگی کردیم.
به گفته وی، در این زمینه ۲۵ نفر به واحد آموزش معرفی شدند، ۴۳ نفر توانستند پروانه نشر دریافت کنند و سه نفر هم برای مصاحبه مجدد دعوت شدهاند.
خداپناهی درباره رسیدگی به بحث تخفیفهای غیرمتعارف در این کمیسیون گفت: در این زمینه رئیس اتحادیه از کمیسیون فنی درخواست کرد نظر کارشناسی خود را اعلام کند و ما نیز در مشورت با همکاران کارگروههای مختلف این موضوع را بررسی کردهایم و بهزودی نتایج آن اعلام میشود تا شرایط معقول عرضه کتاب فراهم شود.
زهره حسینزادگان، عضو کمیسیون شکایات اتحادیه نیز در سخنانی با اشاره به فعالیت کمیسیون توضیح داد: تاکنون هشت جلسه در کمیسیون داشتیم و ۵۸ پرونده بررسی کردهایم و تلاش ما بر این بوده است تا شکایات و اختلافاتی که در میان اعضای صنف مطرح است درون صنف حل و فصل کنیم که ۹ مورد از پروندهها حل شده است.
محمدرضا ناجیان، عضو کمیسیون حل اختلاف اتحادیه نیز درباره فعالیتهای این کمیسیون گفت: حل اختلاف ناشران با نویسندگان و مترجمان اولویت نخست ما به شمار میآید و در این زمینه شش جلسه از تیر ماه برگزار شده است که بر اساس آن پنج برنامه با موضوعات مختلف را پیگیری کردهایم.
وی با اشاره به این مباحث توضیح داد: رسیدگی به تقاضای سازمان تعزیرات برای اعلام نظر کارشناسی برای تعیین ماهیت اثر انتشار یافته، اعلام نظر درباره ادعای ناشر مبنی بر کپی بودن اثر مولف از اثر انتشار یافته، اعلام نظر درباره ادعای چاپ و انتشار غیرمجاز آثار توسط سایر افراد حقیقی و حقوقی، اعلام نظر درباره ادعای عدم پرداخت حقوق مادی مولف و مترجم توسط ناشر و اعلام نظر درباره اختلاف بین وراث ناشر متوفی درباره حقوق ناشر از جمله این مباحث به شمار میآید.
بخش سوم این نشست به ارائه گزارش برخی از کارگروههای فعال اتحادیه اختصاص داشت. در این بخش محمد یراقچی به نمایندگی از کارگروه کتابفروشان در سخنانی گفت: در این حوزه ما الزامهایی را برای کتابفروشان در نظر گرفتیم که بر اساس آن تلاش داریم بازار موازی فروش کتاب را ساماندهی کنیم؛ یعنی شرایطی ایجاد شود که فروش کتاب در قالب نظام قانونی اتحادیه و صنف قرار گیرد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر التزام علمی و فنی موضوع دیگری است که آن را دنبال میکنیم، در این بخش از آنجایی که برخی کتابفروشان در بسیاری از مسائل آموزش ندیدهاند یا از مسائل روز عقب هستند، طرحهایی برای بهروزرسانی آنها داریم.
مریم رونق، به نمایندگی از کارگروه بینالملل نیز در سخنانی گفت: دو موضوع در این کارگروه اولویت دارد؛ نخست توسعه صادرات کتاب است که در این زمینه از تجربیات همکاران مختلف برای این موضوع بهره گرفته شد و قرار است مراکزی که آموزش زبان فارسی را انجام میدهند، شناسایی شوند تا کتابهای مورد نیاز آنها را تامین کنیم.
وی یادآور شد: اقدام دیگر ما این است که کارها و اقدامات پیوستن به اتحادیه جهانی ناشران را دنبال کنیم و در این زمینه ترجمه مفاد اصلی و شرایط عضویت در این اتحادیه را تاکنون دنبال کردهایم.
در بخش دیگر این نشست عبدالناصر ناظمبکایی، از کارگروه شهرداری و بیمه تامین اجتماعی در سخنانی گفت: رفع معضل حضور دستفروشان کتاب در خیابان انقلاب در دستور کار ما قرار دارد و در این زمینه اقدامات مثبت و موثری با شهرداری و شورای شهر انجام شده است، همچنین برای استفاده و بهرهبرداری ناشران از ساختمانهای مسکونی بدون معارض نیز اقداماتی را دنبال میکنیم.
وی افزود: در حوزه بیمه نیز اقدامی انجام شده است تا بر اساس آن مشکل عدم حضور همکاران در واحد صنفی در زمان حضور بازرس تامین اجتماعی برطرف شود.
منصور اردهالی، به نمایندگی از کارگروه نشر عمومی نیز درباره اقدامات و برنامههای این کارگروه توضیح داد: یکی از اقداماتی که دنبال میکنیم این است که بتوانیم در حوزه کتابسازی و کتابهای قاچاق تکنولوژیای داشته باشیم تا بتوانیم کتابهای دزدی را به راحتی شناسایی کنیم و این کار بهزودی اجرایی میشود.
وی افزود: همچنین بررسی شرایط نمایشگاههای استانی و راهکارهای جلوگیری از ورود کتابهای قاچاق و کپی به این نمایشگاه را نیز در این کارگروه دنبال میکنیم.
همچنین در پایان ارشد عیناللهی، به نمایندگی از کارگروه دارایی اتحادیه نکاتی را درباره معافیت مالیاتی و پیگیریهای این کارگروه برای برخورداری ناشران و کتابفروشان از این معافیت و راهها و شیوههای این موضوع بیان کرد.
بخش پایانی این نشست عمومی به پرسش اعضا و پاسخگویی هیات مدیره اتحادیه درباره مشکلات و مسائل ناشران اختصاص داشت.
نظر شما