یكى از این چهرهها كه طى سفرهاى متمادى به فحص در مخطوطات تركیه پرداخت، مرحوم سیدعبدالعزیز طباطبایى (1416ق) است. وی از سالهاى 1387 تا 1398 ق چندین بار در سفر به شهرهاى مختلف تركیه، از كتابخانههاى آنجا دیدن و نسخههاى بسیارى را شناسایى کرد.
با آنكه یادداشتهاى طباطبایی، با تأخیرى 30، 40 ساله منتشر مىشود؛ اما همچنان اهمیت خود را حفظ كرده است؛ از آن رو كه طباطبایی عمدتاً به بررسى نسخههاى حدیثى، تفسیرى، كلامى، تاریخ اسلام، تراجم و مخصوصاً تألیفات شیعیان و مناقب اهل بیت علیهمالسلام پرداخته است؛ کاری که تاكنون كسى از این منظر و با این وسعت، در مورد نسخههاى خطى تركیه انجام نداده است.
افزون بر این، فراوان بودن نسخههاى كهن، خط مؤلف، تصحیح شده، اجازه و بلاغدار و متنهاى منحصر در میان مخطوطات معرفىشده، از جهتى دیگر، بر اهمیت این یادداشتها مىافزاید.
محقق طباطبائی از پیشگامان بررسی و تحقیق در نسخ خطی ترکیه بود و در این کار سترگ با تلاش چشمگیر توانست نفایس ارزشمندی از گنجینههای خطی ترکیه را شناسایی کند. از وی حدود 10 دفتر كوچك و بزرگ حاوى یادداشتهاى نسخ خطى تركیه برجاى مانده که بر اساس آنها، این یادداشتها، توسط سیدمحمدحسین حکیم نسخهشناس و فهرستنگار نسخ خطی، تدوین و آماده نشر شده است؛ همچنین به همراه متن یادداشتها، نمایههای متعدد و تصاویر نسخههای نفیس معرفیشده در کتاب ارائه شده است.
یادآوری میشود، کتاب «مختارات من مخطوطات ترکیا» از سوی کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی و کتابخانه محقق طباطبایی منتشر شده و در بیستمین همایش کتاب سال حوزه، شایسته تقدیر شناخته شد.
نظر شما