مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در این مراسم با اشاره به شعار امسال هفته کودک با عنوان «آینده را باید ساخت» هدف از انتخاب این شعار را تشریح کرد و گفت: ما در مواجهه با مفهوم آینده میتوانیم سه مواجهه داشته باشیم. مواجهه اول به این صورت بوده که ما از آینده هیچ خبری نداریم و معلوم نیست که در آن چه اتفاقی رخ میدهد که رویکردی منفعل است و در آن برای آمدن آینده تنها باید منتظر اتفاقها بود. اما در مقابل رویکرد دیگری هم وجود دارد که فعال است و با توجه به گذشته میتوان آینده را پیشبینی کرد و خود را برای فرا رسیدن فردا آماده کرد.
فاضل نظری رویکرد سوم را فوق فعال نامید و گفت: در این رویکرد میتوان براساس بررسی گذشته و اینکه چه اتفاقهایی سبب وضعیت حال شده است، برای آینده هدفگذاری و پیشبینی کرد که بر چه اساسی میتوان به هدف مورد نظر رسید. بنابراین شعار امسال هفته ملی کودک بر این اساس است که آینده ساختنی است و برای این هدف نیازمند منابع و سرمایههای اطلاعاتی، مالی و انسانی هستیم.
به گفته نظری، مهمترین سرمایهای که برای ساخت آینده و اصلاح و بهبود جامعه در اختیار ماست، کودکان امروز هستند و سرمایهگذاری روی پرورش و تربیت کودکان و نوجوانان سرمایهگذاری برای آینده ایران و طرحی برای بهتر کردن جامعه است. زیرا جامعهای که برای کودکانش زمان میگذارد جامعهای بانشاط بوده که برای فردا برنامهریزی میکند.
وی با بیان اینکه جوامع موفق امروزشان را برای آیندهشان سرمایهگذاری میکنند، گفت: وقتی اهمیت نظام آموزش و پرورش ترسیم میشود باید توجه داشت بین شرایط موجود و شرایطی که قرار است ساخته شود، فاصلهای وجود دارد به نام «تغییر» که باید انجام شود. نظام آموزش و پرورش و سایر نظامهای موجود باید خودشان را با این نگاه هماهنگ کنند و به نظر میرسد نیازمند شتاب فزایندهای در این زمینه هستیم.
نظری با بیان اینکه هفته کودک نمیخواهد و نمیتواند که در یک هفته تغییر بنیادین انجام دهد، گفت: هفته کودک نماد رزمایشی بنیادین برای ایجاد تغییر در مسیر تعالی جامعه است و این اتفاق نیازمند توجه همگان ازجمله اصحاب رسانه است.
به گفته مدیرعامل کانون پرورش فکری، گاهی شناخت غلط اولویتها در جامعه باعث شده که ما نتوانیم برنامهریزی درستی برای آینده داشته باشیم. ما در جامعهای زندگی میکنیم که اولویتهای پژوهشی متناسب با نیازهای آینده ما نیست. باید این حق را برای کودکان قائل باشیم که چیزهای مورد نیاز و کاربردی برای آیندهشان را بیاموزند. ما به کودکان و نوجوانان ۱۲ سال آموزش رسمی میدهیم اما باید ببینیم چه چیز مفیدی در طول این سالها به آنها میدهیم و چه نفعی برای زندگیشان دارد. شاید بتوان همه این چیزها را در یک ترم ساده در دوران دانشگاه به آنها یاد داد، بنابراین محتوای آموزشی اهمیت خاصی دارد.
نظری گفت: موضوع بعدی روش آموزش است که اهمیت زیادی دارد، آیهای در قرآن است که میفرماید پناه میبرم از علمی که هیچ فایدهای ندارد. متاسفانه در حال حاضر روش آموزش ما نیز بر طبق الگوهای تکراری بوده که تاثیر چندانی ندارد. کودکان ما دوست دارند در بازی چیز یاد بگیرند و علاوه بر این موضوع آنها جدای از آموزش نیاز به کسب مهارت دارند.
وی در ادامه بیان کرد: نظام فرهنگی تربیتی جامعه ما باید تغییر کند و این تغییر قطعا هزینههایی خواهد داشت. متاسفانه از زمان گذشته تا به حال هیچ کدام از اولویتهای آموزشی ما تغییر نکرده است. سالهاست از برداشتن کنکور صحبت میشود ولی هر سال زمان کنکور دادن بچههای ما نزدیکتر میشود. کودکان ما هر سال با کنکورهای متعددی در جامعه مواجه میشوند که از طریق جامعه به آنها تحمیل میشود.
به گفته مدیر عامل کانون پرورش فکری، فرهنگ جامعه زمانی شکل میگیرد که آن را از کودکان آغاز کنیم. کودکان ما نیازمند آموختن موارد کاربردی مانند مهارتهای زندگی، اجتماعی، کنترل خشم، مهارت نه گفتن، رفتار ترافیکی صحیح، مهارت دوستیابی و مهارت انجام کارگروهی هستند.
برنامههای ویژه کانون در هفته ملی کودک
حامد رهنما، دبیر هفته ملی کودک نیز در این مراسم با بیان اینکه امسال از دو ماه قبل، جلسات برنامهریزی سیاستگذاری هفته کودک انجام شده است به شعار این دوره از هفته ملی کودک با عنوان «آینده را باید ساخت» و تفاوتهای فعالیتهای امسال کانون در این هفته اشاره کرد و گفت: هفته ملی کودک از ۱۴ تا ۲۰ مهرماه در تهران و تمام مراکز استانهای کانون برگزار میشود. در این دوره بعضی مراسمها خارج از مراکز کانون و در دانشگاههای مختلف تهران برگزار میشود. همچنین مشارکت با بنیاد سینمایی فارابی انجام شده و در این هفته فیلمهای سینمایی کودک در سینمای کانون در خیابان وزرا به نمایش گذاشته میشود.
رهنما درباره نامگذاری روزهای هفته ملی کودک گفت: از 14 مهرماه هر روز با یک عنوان نامگذاری شده است. براین اساس 14 مهرماه :«کودک، خانواده و سبک زندگی ایرانی اسلامی»، 15 مهرماه: «کودک، محیط زیست و میراث فرهنگی»، 16 مهرماه: «کودک، صلح، بازی و نشاط»، 17مهرماه: «کودک، رسانه و ارتباطات»، 18 مهرماه: «کودک، آموزش و سلامت و ایمنی، 19 مهرماه: «کودکان با نیازهای ویژه، فرصتهای برابر» و 20مهرماه: «کودک، کتاب و فرهنگ مطالعه» نامگذاری شده است.
شبی با سینمای کانون
به گفته دبیر هفته ملی کودک، شنبه ۱۴ مهرماه مراسم «شبی با سینمای کانون» برگزار میشود و در آن فیلمهایی از عباس کیارستمی، ناصر تقوایی و ... به نمایش گذاشته میشود. روز دوشنبه ۱۶ مهر نیز که مصادف با روز جهانی کودک است، ویژه برنامهای برای کودکان با حضور مسئولان در سالن شهید بهنام کانون برگزار میشود.
نظر شما