مدیرمسئول انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی از تشکیل کارگروه فضای مجازی در این انجمن خبر داد و گفت: در این کارگروه که با هدف شناسایی فرصتها و تهدیدهای فضای مجازی پیشبینی شده است، از متخصصان فنی این حوزه همچنین برنامهنویسان خبره بهره خواهیم برد تا با برنامهای مدون از این فضا استفاده کنیم.
وی افزود: البته برخی از آسیبها و مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد مخصوص نشر دانشگاهی است و برای این مساله هیات مدیره دوره هشتم انجمن ناشران دانشگاهی همانند سالهای گذشته رویکرد تخصصی برای این حوزه در نظر گرفته و تلاش میکنیم که مسائل مربوط به حوزه نشر دانشگاهی را آسیبشناسی کرده و با ارائه راهکار تلاش کنیم این مشکلات حل شود یا گامی رو به جلو برداشته شود.
حسینينیک با اشاره به آئیننامهای شامل حدود شرح وظایف و اختیار کارگروههای تخصصی در انجمن، توضیح داد: در این زمینه بر اساس اساسنامه مواردی که ممکن است اعضای انجمن بتوانند در این حوزهها با هیات مدیره همکاری داشته باشند اعلام کردهایم تا اعضا برای حضور در کارگروهها مشارکت و همراهی داشته باشند.
وی با بیان اینکه استفاده از ظرفیت و توانمندی ناشران دانشگاهی از دلایل اصلی این موضوع به شمار میآید، گفت: هر یک از اعضای ما در حوزههای مختلف نشر تجربه دارند و پتانسیل خوبی در این زمینه وجود دارد که میتوانیم در فعالیتها و برنامههای انجمن از این ظرفیتها به خوبی استفاده کنیم.
کارگروههای تخصصی
حسینینیک با اشاره به کارگروههای انجمن، گفت: کارگروه آموزش، پژوهش و توسعه یکی از کارگروههای مهم این انجمن به شمار میآید و در صدر دیگر کارگروهها قرار دارد تا همکارانی که تخصص ویژهای در حوزه مسایل علمی نشر دانشگاهی دارند در کارگروه حضور داشته باشند تا به اعضای انجمن آموزش داده شود تا مقدمات توسعه علمی نشر دانشگاهی در این کارگروه پیشبینی کردهایم.
وی با اشاره به کارگروه بینالملل انجمن ناشران دانشگاهی و فعالیتهای آن، افزود: نشر دانشگاهی ارتباط وسیعی با نشر بینالملل و ناشران خارجی دارد و موضوع ناشران خارجی برای فعالان این حوزه اهمیت دارد زیرا بسیاری از منابع و کتابهای موجود در برخی حوزههای دانشگاهی مثل پزشکی کتابهای ارجینال هستند یا ترجمه حوزههای علمی است.
حسینینیک تاکید کرد: کارگروه بینالملل برای نظمبخشی و وحدت رویه و معرفی دانشگاهها، موسسات انتشاراتی دانشگاهی و پدیدآورندگان کتابهای دانشگاهی در نمایشگاههای بینالمللی یا نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برنامههایی مثل دعوت از نویسندگان و ناشران خارجی اقداماتی را از سالهای قبل دنبال کرده است.
وی با بیان اینکه اولین گام این کارگروه برای امسال حضور در نمایشگاه کتاب فرانکفورت است، توضیح داد: تلاش داریم اقدامات ویژهای در این زمینه داشته باشیم و به همین دلیل توافقی با موسسه نمایشگاههای فرهنگی داریم تا همانند سالهای گذشته آثار دانشگاهی که قابلیت عرضه در نمایشگاههای بینالمللی دارند به صورت ويژه در این نمایشگاه عرضه شوند و در این زمینه خلاصهنویسی از آثار برگزیده آغاز شده است.
حسینی نیک یادآور شد: همچنین ملاقاتهایی با ناشران خارجی پیشبینی شده است و راهکارهایی برای وضعیت کپیرایت و راههایی برای اتصال کپیرایت داخلی و بینالمللی پیشبینی کردهایم و در این زمینه در حال تهیه کتابچهای هستیم تا موضوعات مطروحه درباره عدم درک درستی که از کپیرایت داخلی و ارتباط آن با کپیرایت بینالمللی وجود دارد را در قالب یک کتابچه به زبان انگلیسی بیان کنیم زیرا معتقدیم این اقدامات میتواند به نفع صنعت نشر ایران و برای افزایش شان نشر ایران در عرصه بینالمللی باشد.
وی با بیان اینکه کمیته بینالملل در زمینه اهمیت و روشنسازی موضوع کپیرایت نقش موثری دارد، گفت: این کمیته میتواند در اصلاح این دیدگاه و رویهای که در حوزه نشر بینالملل وجود دارد برخی اتهامات زشت و موهن که شان و اعتبار ایران را ناخواسته یا ناآگاهانه و بعضی مغرضانه تحت تاثیر قرار میدهند برطرف شود.
حسینینیک افزود: در این زمینه کمیته بینالملل در گام نخست در نمایشگاه فرانکفورت و پس از آن در نمایشگاههای بینالمللی دیگر تلاش میکند حضور اثرگذاری داشته باشد و با جمعآوری منابع و کتابچهای که تدوین میشود برای بازگرداندن اعتبار ملی ایران در حوزه کتاب و نشر و کپیرایت نقش داشته باشد.
وی با بیان اینکه برخی همکاران ناشر با عدم اطلاع از راهکاری دفاع از شان و اعتبار ایران به خودشان تهمت میزنند، عنوان کرد: گاهی این اظهارنظرها برای یک ناشر ایرانی مناسب نیست و نباید تهمت دزدی شرافتمنتدانه بزند.
حسینينیک همچنین با اشاره به کارگروه نمایشگاه کتاب، گفت: به نظر من یکی از مسائلی که به اشتباه در حوزه نشر مهم شده، موضوع نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و نمایشگاههای استانی است در حالی که از نظر ما موضوع نمایشگاهها موضوعی کماهمیتتر از موضوعات دیگری است که در حوزه نشر مطرح میشود.
وی ادامه داد: ما هر سال برای نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با چالشهای زیادی در صنف روبهرو هستیم در حالی که به نظر من اصلا چنین اهمیتی ندارد و این موضوع برای بعضی اشخاص اهمیت دارد که در طول سال در حوزه نشر کتاب فعالیت ندارند و فقط در روزهای نمایشگاه فعال میشوند و منافع اقتصادی دارند که ما ناشران در طول سال به دنبال آن هستیم.
حسینینیک با بیان اینکه البته نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برای ما مهم است، عنوان کرد: این نمایشگاه برای ما اهمیت دارد ولی در ردههای سوم و چهارم قرار دارد.
رسیدگی به مسائل حقوقی
وی درباره کارگروه حقوقی به عنوان یکی دیگر از کارگروههای انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی نیز توضیح داد: در این کارگروه تلاش داریم از حقوقدانان برای بررسی موضوعاتی مثل کپیرایت و مبانی حقوق مالکیت فکری و مسایل تکثیرهای غیرقانونی که در کشور رخ میدهد و همان نقض کپیرایت داخلی است بهره بگیریم.
حسینینیک افزود: در تلاشیم بحث کپیرایت داخلی را در کشور اجرا کنیم و منافع ناشران و به دنبال آن منافع پدیدآورندگان را حفظ کرده و از تکثیرهای غیرقانونی در فضای مجازی و واقعی جلوگیری کنیم.
وی درباره کارگروه رفاه، مالیات و بیمه نیز توضیح داد: ما این کارگروه را با توجه به مسئولیتهای اجتماعی را برای اینکه ناشران مانند گروههای دیگر اجتماعی داشته باشند گذاشتهایم تا به کارهای خیرخواهانه و عامالمنفعه که ناشران میتوانند مشارکت داشته باشند یا برخی از اقدامات رفاهی برای ناشران دانشگاهی کمک کند.
حسینینیک ادامه داد: همچنین وضوعاتی چون مالیات و بیمه و کاربری فرهنگی نیز از موضوعاتی است که در این کارگروه بحث و بررسی میشود، همچنین در بازههای زمانی درباره مسایل مالیاتی و بیمه را با استفاده از کارشناسان خبره مشکلات و دغدغههای آنها را برطرف کنیم.
وی همچنین با اشاره به آغاز فعالیت کارگروه فضای در انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی، گفت: فضای مجازی امروز یک رقیب جدی برای نشر کاغذی است و خیلی از مسائل مربوط به انتقال اطلاعات و تصمیمات در این فضا گرفته میشود همچنین بسیاری از تخلفات حوزه نشر و اطلاعرسانیهای قانونی در این فضا رخ میدهد.
حسینینیک با بیان اینکه میتوان از این ظرفیت برای بحث آموزش به ناشران استفاده کرد، یادآور شد: میتوان با استفاده از این فضا مجموعهای از دورههای آموزش مجازی را به شکل گسترده در حوزه نشر برای ناشران اجرا کنیم، همچنین میتوانیم بدون اینکه در یک مکان حضور داشته باشیم از این فضا برای نشست و بحث و تبادل نظر استفاده کنیم.
به گفته وی، همچنین میتوان از این فضا برای برگزاری نمایشگاه کتاب به صورت مجازی برای ناشران استفاده کنیم، امروز که فضای مجازی بسیار با اهمیت است سعی میکنیم در این کارگروه از متخصصان فنی این حوزه همچنین برنامهنویسان خبره استفاده کنیم تا با برنامهای مدون بتوانیم از این فضا در میان ناشران نوعی تعامل ایجاد کنیم.
نظر شما