سیامک محبوب، مدیرکل دفتر برنامهریزی نهاد از تدوین و ابلاغ سند استاندارد خدمات کتابخانههای عمومی برای نابینایان و کمبینایان، به کتابخانههای عمومی سراسر کشور خبر داد.
وی ادامه داد: در حوزه برنامهریزی یکی از ارکان مورد توجه برای ارائه خدمت به نابینایان، تدوین استانداردی برای این خدمات است. این موضوع از این نظر حائز اهمیت است که کتابخانههای عمومی وظیفه دارند به همه اقشار مردم خدمات دهند و ارائه خدمات به نابینایان، ضامن اجرای عدالت در این حوزه است؛ از آنجا که در طراحی خدمات در کتابخانههای عمومی، عامه مردم، جامعه هدف محسوب میشوند، گروههایی بهصورت ناخودآگاه در حاشیه قرار میگیرند؛ ما در قبال ورود این گروهها به متن کتابخانههای عمومی مسئول هستیم.
محبوب درباره روند تدوین این استاندارد اظهار کرد: در نهاد، کارگروهی به نام «کارگروه تدوین استانداردهای نهادی» وجود دارد که متشکل از سه گروه است. گروهی شامل نمایندگانی از هر استان، که عملاً در فضای واقعی کتابخانهها مشغول به کار هستند؛ گروهی متشکل از اعضای هیأت علمی دانشگاههای کشور، که مسئولیت نظارت بر بُعد علمی کار را بر عهده دارند و نیز کارشناسان تدوین استاندارد. ما معتقدیم که در تمامی امور مربوط به حوزه استاندارد، زمانی که این سه گروه در کنار یکدیگر قرار میگیرند، کاری با خطای کمتر، اما نه لزوماً بدون خطا، ارائه خواهد شد.
وی اضافه کرد: این استاندارد چندین مرحله را پشت سر گذاشت؛ از سال ۱۳۹۴ کار بررسی پیشنویسی در این حوزه آغاز شد؛ این پیشنویس محصول مطالعه متون مختلف حوزه استاندارد بود که پس از بررسی و اصلاح در کارگاهها، به سندی با قابلیت اجرا در نهاد تبدیل شد.
محبوب تصریح کرد: در واقع استاندارد نویسی ایجاب میکند که در تدوین سند، امکان و قابلیت اجرای آن لحاظ شود؛ بنابراین دستیابی به کیفیتی بسیار بالا و غیرقابل دسترس در این سند مورد انتظار نیست؛ در بخشی از کتابخانههای عمومی، این کیفیت با تلاشی اندک و در سایر بخشها با تلاش بیشتری میسر خواهد شد؛ پس از این نیز تلاش میشود که این استاندارد در بخشهای تازه تأسیس ویژه نابینایان و کمبینایان در کتابخانهها، از آغاز لحاظ شود.
مدیرکل دفتر برنامهریزی نهاد ادامه داد: همچنین، لازمه رعایت این استاندارد این است که سایر بخشهای نهاد همچون امور کتابخانهها، فناوری اطلاعات، فرهنگی و... خود را با این استاندارد تطبیق دهند؛ بنابراین بخشی از وظایف بر دوش کتابخانهها و بخشی نیز بر عهده سیاستگذاران ستادی است که سیاستهایی تدوین کنند تا دسترسی کتابخانهها را به استاندارد تسهیل کنند.
نظر شما