در اتاق فکر «کنگره فرهنگ حماسه» مطرح شد
کاراندیش: تک روی در ترویج فرهنگ ایثار و حماسه نتیجهبخش نیست/ گلشنی: دایرهالمعارف حماسه تدوین میشود
علیاصغر کاراندیش، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد گفت: ترویج فرهنگ ایثار و حماسه، وظیفه یک سازمان و وزارتخانه نیست و به صلاح هم نیست که چنین باشد زیرا تکروی در این زمینه به نتایج قابل قبول و درخشان نمیرسد.
حماسه فرهنگ مشترک جهانی
کاراندیش، فرهنگ حماسه را مقولهای جهانی دانست و گفت: همه کشورها از دیرباز بر این فرهنگ متمرکز بودهاند. شرایط فعلی کشور ما در ابعاد فرهنگی، سیاسی و اقتصادی نیازمند فرهنگ مشترک ملی و پویا است.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سخنانش بر همکاری تمام نهادهای کشور برای ترویج فرهنگ حماسه تاکید کرد و افزود: ترویج فرهنگ ایثار و حماسه، وظیفه یک سازمان و وزارتخانه نیست و به صلاح هم نیست که چنین باشد زیرا تکروی در این زمینه به نتایج قابل قبول و درخشان نمیرسد. از سویی، تجربه کشورهای دیگر نشان میدهد که باید به صورت جمعی و با استراتژی معین در این زمینه پیش برویم.
کاراندیش یادآور شد: هدف ما صرفا برگزاری یک کنگره نیست و در پی انجام کاری بلند مدت هستیم. باید با انجام کارهای عمیق و زیربنایی زمینه را برای انجام اهداف این کنگره در سالهای آتی که ممکن است هیچ یک از ما بر مسند مدیریت نباشیم، فراهم کنیم تا فرهنگ حماسه و ایثار در جامعه نهادینه شود. بنابراین، مشارکت تمام سازمانها و نهادها در این زمینه ضروری است.
حماسههای پرشمار، کار فرهنگی اندک
ایرج گلشنی، نیز در این جلسه ترویج فرهنگ ایثار را نیازمند برنامهای علمی، فرهنگی، هنری و ادبی با محوریت تکریم فرهنگ ایثار دانست و تصریح کرد: متاسفانه با آنکه حماسههای فراوانی در طول تاریخ سرزمینمان داشتهایم اما کارهای فرهنگی چندانی برای ترویج این فرهنگ صورت نگرفته است.
مدیر خانه فرهنگ ایثار و مقاومت تاکید کرد: تعصبی نسبت به کلمه «حماسه» نداریم و اگر واژه بهتری دریابیم، آن را جایگزین این واژه خواهیم کرد. منظور ما از به کار بردن کلمه «حماسه»، تلقی عموم جامعه از این مفهوم و مفهومِ عام آن است. هدف ما آسیبزدایی از فرهنگ است و هدف ما از برپایی کنگره «فرهنگ حماسه» در واقع ایجاد گفتمان در این زمینه است.
گلشنی ادامه داد: این کنگره باید بر مبنای «علمی» انجام شود و حدود 90 درصد فعالیتهای ما مبتنی بر انجام کارهای علمی است تا هر آن چه در زمینه در ذهن اندیشمندان وجود دارد، مکتوب کنیم. ما دو ماه در پی اسنادی درباره «حماسه» بودیم اما متاسفانه چیزی نیافتیم. باید اسنادی در این زمینه تولید کنیم.
وی با اشاره به کارگروههایی که برای اجرای نخستین کنگره «فرهنگ حماسه» تشکیل شده است، افزود: گستره این کنگره در مرحله نخست «ملی» است. در زمینه تولید علم، نیاز است که معلوماتی با همکاری پژوهشگاه های علمی فراهم شود و ابعاد حماسه از دیدگاه پژوهشگران درجه نخست علوم مختلف از جمله علوم اجتماعی، جامعهشناسی، علوم اقتصادی و ... بررسی و مکتوب شود.
مدیر خانه فرهنگ ایثار و مقاومت از توجه به موضوع «حماسهنوازی» و «حماسه سرایی» در پیشبینیهای این کنگره خبر داد و گفت: شعر حماسی و متن حماسی در بخش حماسهسرایی و توجه به «نشاط و حماسه» با تمرکز بر اشعار، متنها و خاطره و سخنرانیهای حماسی در این کنگره محقق میشود. همچنین قرار است دایرهالمعارفی از اندوختههای علمی کنگره در زمینه حماسه تدوین شود.
حماسه و تقویت فرهنگ عمومی
سعید الفتی، معاون امور ایثارگران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این برنامه، توسعه فرهنگ عمومی را از وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دانست و گفت: ما در پی ترویج مفاهیمی هستیم که این فرهنگ را تقویت کند و احساس کردیم که مفهوم حماسه با در نظر گرفتن مفهوم عام آن، میتواند نشاط سیاسی، اجتمعی و فرهنگی را در جامعه تقویت کند.
وی تاکید کرد: با تفکر جمعی و همکاری دستگاههای فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی میتوانیم به اهداف خود برسیم. معتقدیم که در فرهنگ عمومی، مفهوم حماسه متحول شده است و با آنکه در فرهنگ ملی و دینی ما «نشاط» نهادینه شده است، این امر در جامعه ما کمرنگ است. لذا از تمامی دستگاههای فرهنگی کشور میخواهیم که در راستای ترویج فرهنگ حماسه و برپایی نخستین «گنگره ملی حماسه» ما را همراهی کنند
نظر شما