وضعیت نشر دانشگاهی در گفتوگو با روسای انتشارات دانشگاهی/2
فریدزاده: منابع فارسی دانشگاه شهید بهشتی در مرکز توجه دانشگاههای دنیاست/ مجموعه 20 جلدی «گنجنامه» یک طرح ملی است
فریدزاده، رئیس کتابخانه مرکزی، مرکز نشر و اسناد دانشگاه شهید بهشتی ضمن اشاره به دستاوردها و برنامههای این دانشگاه در حوزه نشر طی سال تحصیلی گذشته همچنین انعقاد تفاهمنامه همکاری با دانشگاههای مطرح دنیا گفت: دسترسی به کتابها و پایاننامههای فارسی از جمله مهمترین درخواست طرفهای قرارداد علمی با دانشگاه شهید بهشتی است.
حضور ناشران بینالمللی در دانشگاه شهید یهشتی
وی با اشاره به حضور مسئولان دانشگاههای مختلف دنیا در دانشگاه شید بهشتی و انعقاد تفاهمنامههای مشترک افزود: بهعنوان مثال با حضور هیأتی از دانشگاه داکار سنگال در ماه اخیر و رایزن فرهنگی آلمان در هفته گذشته تفاهمنامههای مشترکی در زمینه تبادلات علمی بین مسئولان دانشگاه شهید بهشتی و این دو گروه به امضا رسید. علاوه بر این با کتابخانه دانشگاه علامه امینی در نجف اشرف و دانشگاه «اربیل» در اقلیم کردستان نیز برای همکاری علمی به تفاهم رسیدهایم. علاوه بر این در زمینه معماری و فناوری اطلاعات بهطور مشخص باید به حضور هیاتی از دانشگاه «لوزان» به دانشگاه شهید بهشتی اشاره کنم.
فریدزاده ادامه داد: با دانشگاههای آلمان نیز تفاهمنامه مشترکی منعقد شده است؛ علاوه بر این به تازگی مسئولان دانشگاه استرالیا نیز خواهان همکاری علمی مشترک با دانشگاه شهید بهشتی شدهاند. همکاری علمی با دانشگاههای این کشور با سفر هیات بلندپایه علمی این کشور در مهرماه بررسی خواهد شد.
رئیس کتابخانه مرکزی، مرکز نشر و اسناد دانشگاه شهید بهشتی با تاکید بر برخی مشکلات در حوزه نشر دانشگاهی و با وجود برخی گشایشها در زمینه تبادلات علمی گفت: با وجود گشایشهای برای دانشگاهها در زمینه از سرگیری تبادلات علمی همچنان مشکلاتی در زمینه دسترسی به بانکهای اطلاعاتی و مسائل دیگر وجود دارد که رهایی از آنها مستلزم خروج کامل از زیر بار تحریمهاست؛ بنابراین امیدواریم با همکاری مسئولان دو وزارتخانه امور خارجه و علوم، تحقیقات و فناوری این مهم نیز هرچه زودتر اتفاق بیفتد.
بهرهمندی از منابع مختلف درخواست ناشران دانشگاههای بینالمللی
فریدزاده در پاسخ به پرسشی درباره مهمترین درخواست ناشران دانشگاههای بینالمللی طرف قرارداد با دانشگاه شهید بهشتی اظهار کرد: مهمترین درخواست ناشران بینالمللی بهرهمندی از منابع مختلف بهویژه در حوزه علومانسانی شامل کتابها و پایاننامههای فارسی بهویژه برای دانشجویان حوزه ایرانشناسی و اسلامشناسی است. بررسی راهکارهای دسترسی دو طرف به منابع یکدیگر از دیگر محورهای رایزنی است. حجم دانشجویان ایرانی بهویژه در مقاطع تحصیلات تکمیلی نیز نظر هیاتهای علمی بینالمللی را به خود جلب میکند.
این فعال حوزه نشر دانشگاهی درباره فعالیتهای دانشگاه شهید بهشتی در سال آتی تحصیلی ضمن اعلام خبر حضور این دانشگاه در نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت 2016 افزود: دانشگاه شهید بهشتی در نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت 2016 شرکت میکند که بهعنوان نخستین تجربه مجموعه دانشگاهی کشور به حساب میآید. تکمیل «گنجنامه» با ظرفیت بینالمللی آن همچنین کتابهایی مانند «فرهنگ سهزبانه فارسی، پهلوی، انگلیسی» که مجلد نخست آن منتشر شده در بخش دانشگاهی نمایشگاه کتاب فرانکفورات سال 2016 عرضه خواهد شد. علاوه بر آثار چاپی سامانههای علمی زیر مجموعه سامانه «پند» دانشگاه در نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت 2016 معرفی میشوند.
فرصت نمایشگاه فرانکفورت و معرفی ظرفیتهای علمی ایران
فریدزاده درباره فرصت حضور دانشگاه شهید بهشتی در نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت ادامه داد: حضور دانشگاه شهید بهشتی در نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکوت 2016 بیتردید فرصتی برای ایجاد زمینه همکاریهای پژوهشی و انتشاراتی با دانشگاههای دیگر دنیا همچنین معرفی امکانات دانشگاه و البته تواناییهای پژوهشی کشور است.
رئیس کتابخانه مرکزی، مرکز نشر و اسناد دانشگاه شهید بهشتی درباره برنامههای دانشگاه برای استفاده از فرصت حضور در نمایشگاه فراکفورت 2016 گفت: گسترش ارتباطات بینالمللی از جمله مهمترین برنامههای دانشگاه شهید بهشتی در نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت 2016 است. نمایشگاه فرانکفورت فضایی برای عرضه محصولات و منشورات پژوهشی است.
حضور در عرصه نشر جهانی از مسیر نمایشگاه فرانکفورت
فریدزاده با تاکید بر استفاده از ظرفیتهای نمایشگاه کتاب فرانکفورت ادامه داد: این نمایشگاه کتاب مجالی برای گفتوگو با موسسات پژوهشی و دانشگاهی و ناشران سرآمد بینالمللی است؛ بنابراین نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت فرصتی برای رایزنی با این ناشران به حساب میآید تا بتوانیم مسیری را برای ورود به بازار جهانی بگشاییم و سهم خود را ادا و از سوی دیگر ارتباطی را ایجاد کنیم تا ناشران دانشگاهی کشور آثار خود را در عرصه جهانی عرضه کنند.
وی درباره راهبردهای دانشگاه شهید بهشتی در نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت برای دستیابی به اهداف تعیین شده اظهار کرد: همکارانم در مجموعه مرکز نشر و اسناد کتابخانه مرکزی دانشگاه شهید بهشتی در بخش اسناد معماری و در حوزه کتابخانه، نشریات علمی و انتشارات در حال تدوین برنامههایی برای حضور پُررنگ دانشگاه شهید بهشتی در نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت 2016 هستند.
استادیار فلسفه دانشگاه شهید بهشتی در تشریح دیگر برنامههای دانشگاه شهید بهشتی برای حضور در نمایشگاه بینالمللی فرانکفورت افزود: معرفی امکانات دانشگاه در حوزه نشر الکترونیک و کتابخانه مجازی از جمله برنامههای دانشگاه در دوران حضور در این نمایشگاه است. درج نام «دانشگاه شهید بهشتی» در بروشور معرفی شرکتکنندگان نمایشگاه بینالمللی فرانکفورت 2016 موجب شده حتی قبل از آغاز به کار این رویداد فرهنگی چند ناشر بینالمللی برای ملاقات با نمایندگان دانشگاه شهید بهشتی اعلام درخواست کنند.
مجموعه 20 جلدی «گنجنامه» یک طرح ملی است
فریدزاده درباره مهمترین اقدامات مرکز نشر دانشگاه در سال تحصیلی گذشته گفت: تکمیل مجموعه 20 جلدی «گنجنامه» و بهعبارت دیگر انتشار ویراست دوم مجلدهای یک تا پنج همچنین چاپ نخست جلدهای 19 و 20 و انتشار مجلدهای 15 و 16 این مجموعه طی هفته آتی ازجمله مهمترین اتفاقات حوزه نشر دانشگاه شهید بهشتی است. مجموعه 20 جلدی «گنجنامه» حاصل 30 سال تلاش مهندس کامبیز حاجی قاسمی، رئيس مركز اسناد و تحقيقات دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی و دیگر همکاران ایشان در عرصه معماری اسلامی - ایرانی است.
وی ادامه داد: این مجموعه از طرحهای کلان دانشگاه شهید بهشتی است؛ بهعبارت دیگر میتوان «گنجنامه» را بهعنوان یک طرح ملی معرفی کرد که مشابه داخلی و بینالمللی ندارد. نمایه این مجموعه در قالب جلد بیستویکم نیز در حال تدوین است.
مروری بر پرونده
رئیس انتشارات دانشگاه صنعتی شریف معتقد است با توجه به مباحث اقتصاد مقاومتی با رویکرد معیارهای دانشبنیان، دانشگاه صنعتی امیرکبیر در حوزه نشر به عرصه بینالمللی کرده است. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با حمیدرضا شهابی را اینجــــــــــا بخوانید.
نظر شما