یکشنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۷
بهره‌برداری از نرم‌افزار «مدیریت کتابداری نابینایان» تا پایان امسال

امین متولیان، معاون برنامه‌ریزی و پژوهشی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، در نخستین نشست تخصصی کتابداران بخش نابینایان، از بهره‌برداری نرم‌افزار «مدیریت کتابداری نابینایان» تا پایان سال خبر داد و گفت: این سامانه از سال 95 به عنوان اصلی‌ترین و کاربردی‌ترین نرم‌افزار ویژه نابینایان در کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور به کار گرفته خواهدشد.

گزارش صوتی این نشست را اینجا بشنوید.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نخستین نشست تخصصی کتابداران بخش نابینایان یکشنبه (19 مهر 1394) با حضور علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کل کتابخانه‌های عمومی کشور، جمعی از مدیران و معاونان این نهاد، علی جمالی، مدیرعامل انجمن عصای سفید و نابینایان ایران، علی صابری، عضو روشندل شورای شهر تهران و جمعی از کتابداران بخش نابینایان سراسر کشور به میزبانی استان تهران در کتابخانه عمومی پارک شهر برگزار شد.
 
امین متولیان، معاون برنامه‌ریزی و پژوهشی نهاد کتابخانه عمومی کشور در این مراسم طی سخنانی گفت: نیاز شدید جامعه نابینا و کم‌بینای کشور به مطالعه، نهاد کتابخانه‌های عمومی را بر آن داشت تا در جهت نیازسنجی و تولید نرم‌افزاری جدید برای مدیریت و ارایه خدمات کتابخانه‌ای به آن‌ها اقدام کند.
 
وی از طراحی نرم‌افزاری جدید در بخش نابینایان خبر داد و گفت: نرم‌افزار مدیریت کتابداری نابینایان، نرم‌افزار جدیدی است که برای ارایه خدمات بهتر به نابینایان طراحی شده و این وعده را می‌دهم که با اجرایی شدن مرحله آزمایشی آن، این سامانه تا پایان سال به بهره‌برداری برسد.
 
معاون برنامه‌ریزی و پژوهشی نهاد کتابخانه عمومی کشور درباره فرایندهای موجود در این سامانه گفت: اولین فرایند این سامانه گویاسازی منابع است که امکان درخواست تولید منابع گویا توسط اعضای سایت را فراهم می‌آورد. در  این نرم‌افزار، پس از ارزیابی و اولویت‌بندی بر روی منابع مورد درخواست، فرایند گویاسازی توسط گویندگان افتخاری انجام می‌گیرد و پس از آماده سازی، فایل کتب گویای جدید به همراه اطلاعات کتابشناختی این منابع، از طریق سامانه به اعضای اطلاع‌رسانی می‌شود.
 
متولیان تولید منابع بریل را دومین فرایند این سامانه معرفی کرد و گفت: این فرایند امکان درخواست تولید منابع بریل توسط اعضای سایت را فراهم می‌آورد که پس از ارزیابی و اولویت‌بندی بر روی منابع مورد درخواست و شناسایی مراکز دارای ظرفیت بریل‌سازی، جهت تولید به صورت بریل به مراکز مربوطه ارسال می‌شود.
 
معاون برنامه‌ریزی و پژوهشی نهاد، فرایند تولید e-book سومین فرایند این سامانه عنوان کرد که طی آن منابع مورد درخواست توسط اعضا جهت تولید کتاب الکترونیک پس از بررسی و اولویت‌بندی به مراکز مربوطه ارسال می‌شود و اطلاعات کتابشناسی منابع در حال تولید توسط کتابداران از طریق سامانه در اختیار نابینایان قرار می‌گیرد.
 
در ادامه این مراسم محمد الهیاری، معاون توسعه کتابخوانی و نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به ارایه گزارشی از وضعیت بخش نابینایان در کتابخانه‌های سراسر کشور پرداخت و گفت: از مجموع 2هزار و 200 کتابخانه نهادی کشور، 51 کتابخانه دارای بخش نابینایان بوده و ارایه خدمات به اقشار کم‌بینا و نابینا در 31 استان کشور در قالب کتابخانه مستقل نابینایان، بخش مستقل و یا به صورت کنار مجموعه با تجهیزات نابینایی مورد توجه قرار گرفته شده است.
 
وی استان خوزستان را با 4 بخش نابینایی در مقایسه با دیگر استان‌های کشور به لحاظ فراوانی بخش‌ها پیشتاز کتابخانه‌های عمومی عنوان کرد و گفت: مناسب‌سازی فضای کتابخانه‌های عمومی در بخش‌ نابینایان به منظور شنیدن کتاب‌های صوتی و خواندن کتاب‌هایی با متن درشت با استفاده از دستگاه بهدید و دیگر ابزار کمکی انجام شده است.
 
الهیاری در ادامه درباره کتابداران بخش نابینایان گفت: کتابخانه‌های عمومی دارای 40 نیروی کتابدار (23 خانم و 17 مرد) بوده که در 51 بخش نابینایی در 24 استان کشور مشغول فعالیت هستند و از این 40 نفر کتابدار فعال 18 نفر کم‌بینا، 14 نفر نابینا و 8 نفر بینا هستند. همچنین متاسفانه در 7 استان کشور نیروی متخصص برای ارایه خدمات به این اقشار وجود ندارند.
 
معاون توسعه کتابخوانی و نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با بیان اینکه جذب کتابداران نابینا به صورت متمرکز و در ستاد مرکزی انجام می‌شود ادامه داد: از ابتدای امسال تعداد 13 مصاحبه تخصصی در اداره کل امور کتابخانه‌ها به منظور جذب نیروی کتابدار نابینای توانمند انجام شده است. اکثریت کتابداران بخش‌های نابینایان فارغ‌التحصیل رشته‌های گروه علوم انسانی در تمامی مقاطع، از کاردانی تا دکترا هستند.
 
وی همچنین با اشاره به منابع بخش نابینایان گفت: حدود 5هزار و 700 عنوان کتاب گویاسازی‌شده در قالب یک عدد هارد سخت‌افزاری 2 ترابایتی به بخش‌های نابینایان کتابخانه‌های عمومی کشور ارسال شده، اما حدود 22هزار نسخه کتاب بریل در بخش‌های نابینایان کتابخانه‌های عمومی وجود دارد که به دلیل منسوخ شدن اطلاعات برخی آثار بریل، مورد استفاده قرار نمی‌گیرند.
 
الهیاری افزود: تا نیمه سال 1393 ماهنامه علم و فرهنگ به خط بریل از سوی این نهاد به مدت 2 سال به بخش‌های نابینایی ارسال شده است اما خرید اشتراک روزنامه و نشریه نابینایی در حال حاضر برای بخش‌های نابینایی انجام نشده است.
 
معاون توسعه کتابخوانی و نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با بیان اینکه عضویت اقشار کم‌بینا و نابینا در کتابخانه‌های عمومی کشور به صورت رایگان انجام می‌شود، گفت: طبق آمار رسمی مرکز آمار ایران، بیش از 500هزار نفر کم‌بینا و نابینا در کشور وجود دارد که در این میان حدود 5هزار نفر در بخش نابینایان کتابخانه‌های عمومی کشور عضو فعال هستند.

در پایان این مراسم نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور از علی صابری و جمعی از کتابداران نمونه بخش نابینایان کتابخانه‌های کشور قدردانی کرد.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها