کتاب «هنگام نیایش چه میکنیم؟» اثری مهم از فیلسوف دین معاصر، ونسان برومر است که توسط مسعود رهبری وهمکارانش ترجمه شده و در همایش شانزدهم کتاب سال حوزه دربخش ترجمه به عنوان اثربرگزیده انتخاب شده است.
به عقیده او، نیایش کارکردهای مختلفی را در حراست از این عشق بر عهده میگیرد. گاه صرفاً مسألت، استدعا و حاجتخواهی است که نیایشگر در آن چیزی یا کاری را از معشوق (خدا) میخواهد؛ گاه شکایت بردن به دوست و غم دل با او گفتن است؛ گاه صرفاً سخنگفتن و نجوا و همنشینی با وی است، بدون اینکه هیچ خواست دیگری غیر از همنشینی در کار باشد (مناجات و ذکر)؛ گاه توبه و بازگشت به درگاه او است؛ پس از آنکه رابطۀ عاشقانۀ ما با او به علت خطای ما از بین رفت یا آسیب دید، گاه سپاس است؛ گاه ستایش و گاه پرستش و ابراز سرسپردگی و بندگی؛ گاه نیز شفاعت است؛ یعنی برای دیگران چیزی بخواهیم؛ نه برای خود.
اینها همه آن کاری است که ما هنگام نیایش انجام میدهیم و برومر در فصول مختلف کتاب، آنها را کالبدشکافی کرده است.
کتاب «هنگام نیایش چه میکنیم؟» در دو بخش شامل 9 فصل درباره سرشت نیایش و ماهیت ایمان و ربط و نسبت آن با نیایش مباحثی را مطرح و به بحث گذاشته است. جان کلام نویسنده در بخش نخست این است که ایمان یک رابطه عاشقانه بین فرد مومن و خدا است و نیایش عملی است که با آن این رابطه ایجاد، تعمیق یا بازسازی و ترمیم میشود. در بخش دوم هم بحث درباره تمایزگذاری بین ایمان و باور دینی صرف از یک سو و ارتباط ذاتی بین این دو، از سوی دیگر است.
اساس هر دو بخش کتاب برومر مبتنی بر این است که «خدای ادیان وحیانی و بهویژه مسیحیت، خدایی متشخص است که میتوان او را شخص انگاشت، نه شیء و صفات انسانوار را به او نسبت داد. بر همین اساس وی دین و ایمان را یک رابطه بیناشخصی میان انسان و خدا میبیند.»
چاپ نخست ترجمه ویراست دوم کتاب «هنگام نیایش چه میکنیم؟» با شمارگان دو هزار نسخه، در 400 صفحه و به بهای 18 هزار تومان از سوی انتشارات هرمس منتشر شده است.
نظر شما