کتاب «ژانرهای سینمایی» نوشته رافائل موآن که با ترجمه علی عامری مهابادی از سوی نشر مینوی خرد منتشر شده، به نظریههای ژانرها و کاربردها و عملکردهای ژانرهای سینمایی میپردازد.
رافائل موآن مطالب این کتاب را در 6 فصل «در جنگل ژانر»، «در جست و جوی قوائد ژانر»، «هدف از پیدایش ژانرها چیست؟»، «هویتهای ژانری فیلم»، «چگونه به مفهوم تاریخ ژانر بیندیشیم» و «ژانر بر زمینه اجتماعی، فرهنگی و سینمایی» ارائه کرده است.
فصل نخست این کتاب با طبقبندیهای ژانر آغاز میشود و بر تضادهایی تأکید میکند که از سردرگمی طبقهبندی ذاتی در این کاربرد ژانر ناشی میشود. دو فصل بعدی از تجربهگرایی در انتخاب عناوین فاصله میگیرد تا به نوبه خود دو نوع کاملا متفاوت از تعریف ژانر را مد نظر قرار دهند و آنها را در پیوند با نظریههای سینما و فرهنگ که نقشی تعیین کننده دارند ملاحظه کنند؛ یعنی از یک سو تعاریف ساختاری که با قواعد و ویژگیهای متمایز ژانر در متون فیلم سر و کار دارند و از سوی دیگر تعاریف کارکردی که به تأمل در کاربردها و وظایف اقتصادی، ایدئولوژیک، فرهنگی و ارتباطی ژانر میپردازند.
در فصل چهارم دوباره و اینبار با شرح تفصیلی بیشتری به کارکرد ژانر در حکم ردهای برای تأویل پرداخته شده که امکان بررسی سطوح مختلف ژنریک بودن و ترکیب ژانرها را فراهم میآورد؛ همان دو واقعیت شناخته شدهای که در مفاهیم ثابت و ذات باور مطرح نمیشوند.
همچنین رابطه بین ژانرها و تاریخ، موضوع فصل پنجم و ششم است. اما در فصل پنجم به چارچوب نظریهای پرداخته میشود که در آن میتوان به تاریخ ژانر رسید. پیش از آنکه پرسشهایی در مورد ثبت ژانر در تاریخ مطرح شده باشد.
در انتهای این کتاب پس از بخشی با نام نتیجه گیری، سه بخش «کتابشناسی»، «واژهنامه» و «فیلمشناسی» نیز گنجانده شده است.
کتاب «ژانرهای سینمایی» نوشته رافائل موآن با ترجمه علی عامری مهابادی در 254 صفحه، شمارگان هزار و 100 نسخه و به قیمت 15 هزار تومان از سوی نشر مینوی خرد منتشر شده است.
نظر شما