شنبه ۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۶:۵۴
حسین محجوبی: نخستین منتقد آثار من، زنده‌یاد جلال آل‌احمد بود

حسین محجوبی، هنرمند طراح، نقاش و معمار پیشکسوت و بین‌المللی ایران در اتاق گفت‌وگوی ایبنا ضمن شرح اتفاقاتی که منجر به انتشار کتاب‌های مجموعه آثارش شده، گفت که نخستین منتقد هنری که بر تابلوهای نقاشی‌اش نقد نوشت، زنده‌یاد جلال آل‌احمد بود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) حسین محجوبی، هنرمند پیشکسوت و شهیر ایران، میهمان اتاق گفت‌وگوی «ایبنا» ‌بود. وی در بخشی از این گفت‌وگو درباره نخستین کسانی که برای آثارش نقد نوشتند گفت: زنده‌یاد جلال آل‌احمد، نخستین منتقدی بود که بر تابلوهای نقاشی من نقد نوشت. جلال همچنین در سفرنامه روسیه خود از من یاد کرده است.

وی افزود: جلال آل‌احمد در سفر خود به روسیه از یکی از موزه‌های بزرگ آنجا دیدن کرد و یک پرده نقاشی، با مضمونی شبیه به مضمون آثار من در آنجا دید. این نویسنده بزرگ، به همین دلیل در سفرنامه خود نوشت که کاش محجوبی در اینجا بود و این تابلو را می‌دید. دیگر منتقدی که نقد و همچنین تحلیل بسیاری بر آثار و نمایشگاه‌های من نوشت، دکتر جواد مجابی است. آیدین آغداشلو نیز نقدهایی بر آثار من نوشته است.

استاد محجوبی همچنین درباره چگونگی انتشار نخستین کتاب مجموعه آثار خود گفت: در اواخر دهه 20 با حضور خود من، نمایشگاهی از آثار نقاشی‌ام در استکهلم سوئد برپا شد. این نمایشگاه بسیار صدا کرد و باعث شد روزنامه‌نگاران و منتقدان هنر از سراسر اروپا به این نمایشگاه بیایند. فراموش نمی‌کنم که در یکی از روزهای برگزاری آن نمایشگاه یک منتقد و کیوریتور(1) از من پرسید که پس پدر و مادرت کجا هستند؟

این هنرمند همچنین اضافه کرد: من در مقابل این پرسش حیرت زده مانده بودم که آن منتقد گفت که کتاب مجموعه آثار هنرمندان نقاش و طراح پدر و مادر آنهاست. ما در ایران، متاسفانه نسبت به این مسئله بی‌اعتنا هستیم. همین جریان باعث شد تا من به‌طور جدی به انتشار کتاب مجموعه آثارم فکر کنم. پس از بازگشتم به تهران در سال 1329 با سرمایه شخصی نخستین کتاب مجموعه آثارم را با شمارگان هزار نسخه منتشر کردم. استاد احمد عالی، عکاس مشهور آن زمان به بهترین نحو از نقاشی‌های من برای درج در کتاب، عکاسی کرد.

محجوبی در ادامه درباره مشکلات نشر و توزیع نخستین کتاب مجموعه آثارش گفت: هزینه انتشار این کتاب 50 هزار تومان شد. باید اشاره کنم که در آن دوران نیز مانند این روزها نشر و توزیع کتاب مشکلات بسیاری داشت. به همین دلیل خود من ناچار شدم پخش کتاب را نیز خود به عهده بگیرم. هنوز هم 50 جلد از این کتاب در خانه من باقی مانده و یادگاری از تجربه انتشار نخستین کتابم است.

طراح پارک ساعی تهران در ادامه، چگونگی انتشار دومین کتاب مجموعه آثارش را نیز به این شرح بیان کرد:‌ از آن زمان به بعد من دیگر دنبال انتشار کتاب مجموعه آثار نبودم، چرا که هزینه و زحمت زیاد برایم داشت، اما در هشتاد و دومین سالگرد تولدم در سال 1391، با اصرار و تلاش فرزندانم، دومین کتاب مجموعه آثارم نیز منتشر شد. در این کتاب تصاویر 500 تابلوی نقاشی من درج شده است.

محجوبی درباره سبک آثار خود نیز گفت: در دورانی که هنرجو بودم، نزدیک به 16 سال تابلوهایی با الهام از آثار نقاشی در سبک‌هایی چون کلاسی‌سیزم، رمانتیسیسم و دیگر ایسم‌ها کشیدم. همچنین تجربیاتی را نیز در نگارگری ایرانی داشتم، تا اینکه به سبک شخصی خودم رسیدم. یعنی آثاری که امروز با وجه مشخصه اسب و درخت در میان منتقدان معروف است و نویسندگان کتاب‌های تاریخ نقاشی معاصر ایران به آن اشاره کرده‌اند.
خسرو سینایی، سینماگر و منتقد، در جشن رونمایی کتاب مجموعه آثارم در سال 91 از این سبک کاری به عنوان روش «محجوبیسم»‌ در نقاشی نام برد.

استاد حسين محجوبی در سال 1309 در لاهیجان به دنیا آمد. وی فارغ التحصيل رشته نقاشی از دانشكده هنرهای زيبای دانشگاه تهران است. آثار نقاشی این هنرمند پیشکسوت به دلیل نگاه خاصی که به طبیعت دارد در همه جای دنیا مشهور است، به‌گونه‌ای که برخی از این آثارش در موزه‌‌ مسكو، چند موزه در کشور فرانسه و همچنین موزه ملل چين وجود دارد.

طراحی پارک‌های ساعی، جمشیدیه و ملت در تهران، از دیگر آثار محجوبی است.

متن کامل این گفت و گو به زودی منتشر می‌شود.

(1) کیوریتور وظیفه گردآوری آثار یک یا چند هنرمند هنرهای تجسمی در گالری‌ها، نمایشگاه‌ها یا موزه‌ها را برای بیان یک دیدگاه، رویکرد یا پژوهش بر عهده دارد. کیوریتور باید درباره خالق اثر هنری، پژوهش بسیاری انجام دهد تا بتواند مخاطب را وارد ارتباط تصویری مناسبت با اثر کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها