دوشنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۳ - ۱۷:۲۵
کتاب‌های مداحی باید به حرکتی علمی و دانشگاهی تبدیل شود

در آیین رونمایی از کتاب‌های تخصصی آموزش مداحی بر تخصصی شدن این کتاب‌ها تأکید و عنوان شد: کتاب‌های مداحی باید به حرکتی علمی و دانشگاهی تبدیل شود.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ـ نیره دوخائی: مراسم رونمایی از ۲۱ عنوان کتاب تخصصی آموزش مداحی پیش از ظهر امروز (۱۹ آبان ۱۳۹۳) به همت موسسه فرهنگی «قدیم‌الاحسان» در سالن همایش‌های بین‌المللی صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.

حجت‌الاسلام محمدحسن ابوترابی‌فرد، نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی از تلاش‌های منصور ارضی برای به ثمر رسیدن این کتاب‌ها تشکر کرد و گفت: امروز همه ما مخاطب این سخن حضرت علی (ع): «اعینونی به ورع و اجتهاد و عفه و سداد» (مرا به پارسایی، مجاهدت، پاک‌دامنی و درستی خویش یاری دهید) هستیم.

وی افزود: ما باید در همه عرصه‌ها برای آراسته شدن به این خصیصه از خداوند مدد بجوییم و از همه توان خود بهره بگیریم. این آیه از قرآن: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقولوا قَولًا سَدیدًا» پیامی روشن برای سخنوران، گویندگان و ستایشگران خاندان پیامبر (ص) دارد. قول سدید، قول محکمی است که از بالاترین پشتوانه‌های علمی و اعتقادی بهره می‌گیرد. به همین دلیل این استحکام منطقی، راهگشاست.

حجت‌الاسلام ابوترابی‌فرد افزود: شایسته است سخنوران در حوزه دین تا حدی که می‌توانند به این آموزه قرآن آراسته شوند. این آراستگی راه را برای تکامل گوینده باز می‌کند. رهبر معظم انقلاب که نقش مهمی در برجسته کردن جایگاه فاخر ذاکران اهل‌بیت و ستایشگران خاندان پیامبر داشته‌اند بر پیوند هنر، محتوا، آهنگ و روح انقلابی، اخلاقی، دینی و سازندگی اشعار تأکید فراوانی دارند و انصافاً این جامعه از این رهنمودها درس‌های فراوانی گرفته است.

نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی خطاب به مداحان ادامه داد: رهبر معظم انقلاب به شما به‌طور خاص تأکید می‌کنند که جامعه مداحان و ستایشگران اهل‌بیت (علیهم‌السلام) پیشگامان اثرگذار تحول نظام فکری، اعتقادی و رفتاری در جامعه هستند و می‌توانند در جهت این تحول نقش بسیار محوری و کلیدی ایفا کنند. شما به لطف خداوند از این نعمت برخوردار هستید که راه را برای استفاده از فرصت کلیدی که مکتب اهل‌بیت فراروی انسان می‌گذارند، هموار کنید. اگر فرصت‌های کلیدی به شایستگی مورداستفاده قرار نگیرد به تهدیدهای کلیدی تبدیل می‌شود.

آموزش مداحان به‌عنوان سفیران عاشورا

حجت‌الاسلام سید رضا تقوی، رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه در ادامه این مراسم گفت: این جلسه بر محور مدح و مداحی شکل‌گرفته است. باید واژه‌هایی نظیر «مدح»، «مرثیه» و «منقبت» که در این حوزه وجود دارد به‌درستی در جای خود قرار بگیرند.


وی افزود: مدح و مداحی آدابی داشته و دارد و حتماً در این کتاب‌های آموزشی که به کمک حاج منصور ارضی و محققان تنظیم‌شده است، بر این مسائل تأکید شده است. ما در مداحی باید به سمتی برویم که آداب را بشناسیم و آن‌ها را در مجالس رعایت کنیم. امیدوارم در آینده این کتاب‌های آموزشی باعث شود که یک مجمع علمی و دستگاهی به وجود آید که عده‌ای به‌صورت منسجم و دانشگاهی کار مداحی را دنبال کنند و با یک دانشگاه قوی بتواند مسائل را با عمق بیشتری بنگرد. تا این کار شروع نشود به آن محتوای واقعی نمی‌رسیم.

رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه، خاطرنشان کرد: برخی در منبر و برخی با کلام منظوم مطالب را در قالب یک کار هنری ارائه می‌کنند. خطابه یک فن و هنر است اما گاهی یک بیت شعر می‌تواند چنان تحولی پدید آورد که منجر به یک انقلاب شود. ائمه ما به فرزندان خود تاکید می‌کردند که شعر «عبدی کوفی» (شاعر شجاع عرب) و «ابوطالب» پدر حضرت علی (ع) را بیاموزند. هنگامی‌که این کلام در قالب هنری قرار می‌گیرد تأثیری شگرف می‌گذارد. مداحی، هم محتوا دارد و هم قالب. اسلام هم به هر دو وجه آن تأکید می‌ورزد.

رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه با اشاره به تاریخچه برپایی هیات‌های عزاداری در ایران گفت: هیات‌های عزاداری از زمان آل‌بویه در کشور شکل گرفت. آن‌ها آمدند تا به مجالس عزاداری نظم دهند. نظام هیاتی یک نظام مستحکم فرهنگی است که باید با آن روبه‌روی تهاجم فرهنگی ایستاد و تحول ایجاد کرد. این تحول به کمک مداح، خطیب و سینه‌زن صورت می‌گیرد. من این جلسه را نقطه تحولی در حوزه مداحی و مرثیه‌سرایی کشور می‌دانم که پایه‌گذاری یک دانشگاه عظیم خواهد بود.

منصور ارضی ــ مداح و ذاکر اهل‌بیت (علیهم‌السلام) ــ در بخش دیگری از مراسم پیش از آن‌که به مدیحه‌سرایی بپردازد از همه صاحب‌نظران، استادان، مداحان و کارشناسانی که در حوزه مداحی تخصص دارند درخواست کرد تا نقص‌های این ۲۱ عنوان کتاب را مطرح کنند تا آثار کامل‌تر شوند.

سید علی قریشی ـ مدیر موسسه فرهنگی قدیم الاحسان گفت: اهالی موسسه قدیم الاحسان پس از دو دهه تجربه عملی - آموزش ستایشگری اهل‌بیت (علیهم السلام)، توفیق یافتند تا با همکاری علما و استادان صاحب‌نظر پس از گذشتن چندین هزار ساعت کار تحقیقی زیر نظر حاج منصور ارضی برای نخستین بار اقدام به تألیف کتاب‌های تخصصی مداحی در کشور کنند.

در ادامه سعید حدادیان، گفت: حاج منصور ارضی از سال‌های پیش به دنبال ایجاد نظم نوینی در زمینه مداحی که یکی از زمینه‌های آن کتاب است، بود. جریانی که اکنون رو به رشد حرکت می‌کند.

در پایان برنامه، از ۲۱ عنوان کتاب آموزش تخصصی مداحی با حضور چهره‌های مختلف فرهنگی، سیاسی و مذهبی کشور به همراه نویسندگان آن آثار رونمایی بشد.

در این آیین دکتر غلامعلی حداد عادل، رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به همراه نایب‌رئیس مجلس، تعدادی از اعضای شورای اسلامی شهر تهران، علما، اندیشمندان و ذاکران اهل‌بیت (علیهم‌السلام) حضور داشتند.

عناوین ۲۱ عنوان کتاب آموزش تخصصی مداحی

«ادبیات عرب» و «احکام مداحی» نوشته حجت‌الاسلام جمال جهان مهر؛ «فرهنگ‌سازی دینی و ستایشگری» تألیف حسن بنیانیان؛ «آشنایی با ادیان و مذاهب اسلامی» به قلم حجت‌الاسلام محمدباقر نادم؛ «آشنایی با منابع دینی (قرآن و حدیث)» نوشته حجت‌الاسلام حسین علیزاده؛ «دعا و نیایش» تألیف حجج‌اسلام محسن کربلایی نظر، علی صادقیان و طاها بروجردی؛ «تاریخ عزاداری» اثر حجت‌الاسلام جواد محمد زمانی؛ «ولایت‌فقیه» تألیف حجت‌الاسلام جواد دانش؛ «تاریخ اسلام»، «سیره و سنت» و «انقلاب اسلامی» به قلم روح‌الله عباسی؛ «ادبیات ستایشگری» نوشته محمد سهرابی و همچنین «اصول عقاید»، «تاریخ تحلیلی اهل‌بیت (علیهم‌السلام)»، «تاریخ عاشورا»، «تاریخ تشیع»، «تاریخ امویان»، «تاریخ عباسیان»، «تاریخ خلفا» و «مقتل شناسی» به قلم گروهی از نویسندگان، ۲۱ عنوان کتاب از مجموعه ۲۴ جلدی کتاب‌های تخصصی آموزش مداحی هستند که امروز در سالن همایش‌های صداوسیما رونمایی شدند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها