اسدالله شعبانی نویسنده کودک و نوجوان و مدیر مسوول انتشارات توکا از معدود نویسندگان حوزه کودک ونوجوان است که در کار نشرهم دستی بر آتش دارد. شعبانی تا کنون در حدود 40عنوان کتاب منتشرکرده است.
وی ادامه داد: مردم ایران مردمی بسیار با فرهنگ و اهل کتاب هستند، چرا که آنها هنوزهم با وجود شرایط نامناسب اقتصادی و افزایش قیمت کتاب، کتاب را در سبد خانوار خود قرار می دهند، هرچند بعضی سیاست های غلط فرهنگی باعث شده که انژری مثبت مردم درجهت گسترش کتابخوانی نادیده گرفته شود.
قرار دادن حوزه نشر در مسیر صحیح
وی از حضور دولت ها در حوزه نشر گلایه کرد و گفت: در حال حاضر شرایط به گونه ای است که حمایت از کتاب به سمتی نمی رود که مردم به خواندن کتاب اشتیاق پیدا کنند و این موضوع در ادامه به تولید کتاب های بی خواننده توسط برخی از ناشران منجر می شود و تنها راه چاره برای حل این مشکلات کنار رفتن دولت از حوزه نشر و قرار دادن آن در مسیر صحیح خود و حمایت از ناشرانی است که اقدام به تولید کتاب های باارزش در زمینه های مختلف می کنند.
این نویسنده کودک و نوجوان خاطر نشان کرد: بیشتر ناشران حال حاضر کشور دولتی و یا شبه دولتی هستند و از آنجایی که در اینگونه موارد، ناشر دغدغه برگشت سرمایه ندارد، عملا رقابت بین ناشران از بین می رود ولی آنچه که مسلم است این است که در کار تجاری و اقتصادی رقابت در همه جا حرف اول را می زند و وقتی که حس رقابت از بین رفت به دنبال آن انگیزه ها نیز از بین خواهد رفت و در اینجاست که ناشر دولتی سعی می کند نوع خاصی از ادبیات و نوع خاصی از کتاب را به مردم عرضه کند.
یک آسیب جدی بر حوزه نشر
وی اظهار کرد: در حال حاضر و با وجود این شرایط، ناشر خصوصی به سختی می تواند حرکت کند و تا وقتی که دولت و ناشر دولتی رقیب ناشر خصوصی باشند، ناشر عملا کاری نمی تواند انجام دهد، چرا که رقابت بین ناشران مختلف برای عرضه کارهای بهتر و با کیفیت ترصورت نمی پذیرد و این یک آسیب جدی درحوزه نشر به شمار می رود.
شعبانی محدود کردن دخالت دولت در حوزه نشر را یکی از راهکارهای موثر در این زمینه دانست و اظهار کرد: وقتی نظام آموزشی کشور ذوق دانش آموز را نادیده می گیرد وتولید کتاب های زمخت و غیرهنری و غیرادبی و بیشتر آموزشی را در دستور کار خود قرار می دهد عملا ذائقه عمومی دانش آموزان را پایین نگه می دارد و رفته رفته حس زیباشناسی کودکان دچار مشکل می شود و به دنبال آن در بزرگسالی هم دانش آموزان با مشکلاتی مواجه خواهند بود، در صورتی که اگر آموزش و پرورش کار چاپ کتاب های درسی را به بخش خصوصی واگذار و بین ناشران مختلف ایجاد رقابت کند، ناشران نیز تلاش می کنند کارها را با هزینه کمتر و با کیفیت بیشتر تولید کنند.
میل به خواندن در دولت تدبیر و امید
مدیر مسوول انتشارات توکا بیان کرد: در هیچ کجای دنیا دولت در حوزه نشر وارد نمی شود و امروزه سوالی که در این باره برای ناشران پیش می آید این است که آن همه هزینه حمایتی و اعتبارهاي ميلياردي که برای حمایت از حوزه نشر در دولت گذشته وجود داشت کجا رفته است؟
شعبانی گفت: آنچه که مسلم است این است که در سالهای گذشته ارزش ادبیات به قدری پایین آمد که خانواده هایی که اهل مطالعه و کتاب هم بودند دیگر اقبالی به خرید کتاب نداشتند اما با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید ،ذائقه هنری مردم نیز بالا رفت و علاقه مندان به کتاب و کتابخوانی بار دیگر به کتاب روی خوش نشان دادند.
شعبانی گفت: برخی از ناشران در حوزه نشر تنها به فکر منافع اقتصادی خود هستند و برایشان فرقی نمی کند کتابی که تولید می کنند چه تاثیر فرهنگی در جامعه دارد، بنابراین دست به تولید کتاب هایی بی ارزش و فاقد بار علمی می زنند وسعی می کنند به نیاز آن دسته از جامعه که به کتاب به عنوان یک سرگرمی برای کودکان نگاه می کنند پاسخ دهند. البته در این میان ناشرانی هم هستند که دست به کارهای فاخر و ماندگار می زنند ولی کتاب های خوب در حال حاضر بسیار کم است.
نظر شما