یکشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۴:۲۳
موزه جنگ استانبول و ایاصوفیه، موضوع‌های بعدی رمان‌های مو یان

مو یان نویسنده نامدار چینی و برنده نوبل ادبیات در سال 2012 ، یک هفته پرمشغله را در ترکیه گذراند و از دو شهر استانبول و آنکارا دیدن کرد و با عبدالله گل رییس جمهوری ترکیه ، عمر چلیک وزیر فرهنگ و گردشگری و اورهان پاموک نیز ملاقات کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از آژانس آناتولی، مو یان در روز پایانی سفر هفت روزه خود به ترکیه با عمر چلیک، وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه دیدار کرد. در این دیدار که در کوشک مجیدیه قصر توپکاپی انجام گرفت، چلیک بر اهمیت روابط فرهنگی این دو کشور تاکید کرد و گفت: تاریخ چین بدون درنظرگرفته شدن تاریخ ترکیه و تاریخ ترکیه نیز بدون در نظر گرفته شدن تاریخ چین نمی‌تواند بررسی شود. امسال در چین، سال فرهنگ ترکیه اعلام شده بود و حال که در روزهای پایانی این سال به سر می‌بریم خوشحالیم که اختتامیه برنامه‌های خود را با بازدید مشهورترین نویسنده چینی از ترکیه برگزار می‌کنیم.

چلیک در ادامه صحبت هایش در تمجید از یان، گفت: یان نویسنده‌ای‌ست که نه به یک ملت خاص بلکه به تمام جهانیان تعلق دارد.یان استاد پرداخت به مسایل جهانی با استفاده از داستان‌های مردم عادی‌ست. او مانند جواهرسازی داستان‌های پیش پا افتاده را ارزشمند می‌سازد.

یان پاسخ تمجیدات چلیک را چنین داد : ترکیه از لحاظ جغرافایی از ما دور است اما بعد از این سفر متوجه شدم که این تفاوت‌های جغرافیایی بی‌معناست. ترکیه در منظر من خانه‌ای‌ست برای زندگی فرهنگ‌های گوناگون در کنار یکدیگر و توانسته فرهنگ‌های اروپایی، آسیایی و حتی آفریقایی را در هم تلفیق کند. پس از بازگشتن به چین نخستین کاری که می‌کنم این است که قلم به دست بگیرم و از آنچه در ترکیه دیدم، احساسات و اندیشه‌هایم بنویسم. امیدوارم بعد از چاپ نوشته‌هایم، مردم بیشتری از چین راهی ترکیه شوند و این زیبایی‌ها را کشف کنند.

چلیک و مو یان در پایان دیدارشان از کلکسیون ظروف چینی کوشک مجیدیه، که شامل 10 هزار و پانصد ظرف عتیقه چینی است، دیدن کردند. 

مو یان در برابر خبرنگاران
مو یان قبل از پرواز به سوال‌های خبرنگاران نیز پاسخ داد. وی در مورد سوال یک خبرنگار درباره دیدارش با پاموک چنین پاسخ داد: دوستی ما با پاموک به سال 2008 باز می‌گردد. وی به چین آمده بود و من افتخار میزبانی او را داشتم. در استانبول نیز او میزبان من شد. اتاق کارش را خیلی پسندیدم و از این پس هنگام خواندن آثارش می‌توانم روحیات او را هنگام نوشتن بهتر درک کنم.

وی در جواب سوال خبرنگاری دیگر که از وی پرسید: آیا شما دوست دارید ترکیه عضو سازمان همکاری شانگهای شود؟ نیز پاسخ داد : این یک بحث سیاسی است. ملاقات من و آقای گل چهل دقیقه طول کشید اما از سیاست صحبتی نکردیم. آرزو دارم بین ملت ترک و چین دوستی از صمیم قلب ایجاد شود که این دوستی از سازمان همکاری شانگهای مهمتر است.

یان در پاسخ خبرنگاری دیگر سفر خود به ترکیه را اینگونه خلاصه کرد: هنگامی که به آواز گروه مهتر (مارش نظامی مربوط به دوره عثمانی) گوش می‌دادم انگار آن را در چین قبلاً شنیده بودم و غذاهای ترک نیز مرا به یاد دستپخت مادرم انداخت. 

خبرنگار دیگری از یان پرسید که در کتاب‌هایش دوست خواهد داشت کدام فرهنگ یا بنا تاریخی را مطرح کند، پاسخ وی جالب بود: در استانبول شانس بازدید از بناهای تاریخی بسیار را پیدا کردم اما بیشتر از همه ایاصوفیه مرا تحت تاثیر خود قرار داد. بنایی که ابتدا یک کلیسا، سپس مسجد و اکنون موزه شده است! این واقعیت که در هر آجرش، حکایت مردمان بسیاری پنهان است مرا بسیار تحت تاثیر قرار داد. به احتمال زیاد این بنای تاریخی یکی از موضوع های رمان بعدی‌ام خواهد بود. جنگ افزارهایی که در موزه جنگ دیدم نیز مرا جذب خود کرد. در حال نوشتن رمانی در مورد جنگ هستم. تمام جنگ افزارهایی که در این موزه دیدم، در رمانم جای خواهد داشت. 

مو یان و همسرش دیشب (22 فوریه)، پس از هفت روز ترکیه گردی این کشور  را به مقصد چین ترک کردند./

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها