قیصری، نویسنده و پژوهشگر حوزه دفاعمقدس در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، اظهار کرد: برای من جای سوال است «چرا داستان انقلاب، نتوانسته جایگاه شایستهاش در ادبیات داستانی ایران را به دست آورد؟» البته برخی علت اصلی این ناکامی را تکصدایی بودن داستان انقلاب میدانند و من هم تا حدودی با آنها موافقم.
وی افزود: در داستان انقلاب، استبداد حرف اول را میزند؛ اما باید بگویم تا وقتی امکان چندصدایی شدن و حضور افکار مختلف در ادبیات داستانی انقلاب وجود نداشته باشد، این ژانر به شکوفایی نمیرسد.
نویسنده مجموعه داستان «زیرخاکی» در پاسخ به این پرسش که چرا اثر شاخص داستانی در ادبیات ایران خلق نشده است، توضیح داد: البته کارهای شایستهای در این زمینه به چشم میخورد . کتاب «زوال کلنل» هم اثری در ژانر انقلاب است اما میبینید که به علت حساسیت این ژانر، مدتهاست برای چاپ در انتظار مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد به سر میبرد و چوب انقلابی بودنش را میخورد!
قیصری در پایان با اشاره به اینکه داستانهای انقلاب را عده معدودی میخوانند و مخاطب مشخصی دارد، اضافه کرد: رکود داستان انقلاب دلایل متعددی دارد و نیاز به آسیبشناسی ویژهای هم دارد. در هر حال برای ادبیات انقلاب اسلامی، به ویژه در حوزه داستاننویسی آرزوی موفقیت میکنم./
برگزیده
-
مروری بر کتاب «هایدگر و نازیسم» نوشته ویکتور فاریاس؛
فیلسوف نازی
برخلاف روایتهای رسمی که پیوند هایدگر با نازیسم را امری گذرا، سیاسی و بیارتباط با تفکر فلسفی او معرفی میکنند، فاریاس با تکیه بر اسناد تاریخی و شواهد مکتوب، نشان میدهد که این ارتباط نهتنها عمیق و ایدئولوژیک، بلکه تا پایان عمر هایدگر نیز استمرار داشته است.
-
راهاندازی ایستگاه دیجیتال نسخ خطی گنجینه رضوی در کتابخانه ملی ازبکستان
خراسان رضوی - نخستین ایستگاه دیجیتال دسترسی به نسخ خطی و دریافت منابع چاپی گنجینه رضوی در محل کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند راهاندازی شد.
-
مروری بر «شر در اندیشه مدرن؛ تاریخ فلسفه از چشماندازی متفاوت»؛
زمینلرزه در ارکان آگاهی بشر
«نیمن» دست به نگارش تاریخ فلسفه، با محوریت موضوع «شر»،پرداخته است. او در مطالعه خود نشان میدهد تغییرات دیدگان انسان، بهخصوص انسان غربی، در رابطه با مفهوم شر، منجر به تحولاتی بنیادین شده که در عموم تاریخنگاریهای فلسفه، نادیده گرفته شدهاست
-
بازار داغ کتابهای فلسفی در گفتوگو با حسین شیخرضایی؛
فلسفهخوانی در زمانه بحران معنا
حسین شیخ رضایی معتقد است: توجه روزافزون مردم به فلسفه، نشانگر جستجوی آنها برای معنا و راهکارهای عملی در زندگی است، نه صرفاً مباحث انتزاعی. او تأکید میکند که «فلسفههایی برای زندگی» به دلیل پرداختن به همین دغدغههای انضمامی و نیاز به معنایابی در جامعه، با استقبال چشمگیر مواجه شده و به پناهگاهی فکری بدل گشتهاند.
-
درباره کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی»؛
برای پیشگیری از «انحطاط تمدن»
مطالعه دیستوپیا در اندیشه کلیز در کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی» از مرزهای نقد ادبی فراتر رفته و به یک ابزار مفهومی در علوم انسانی، تاریخ اندیشه، و تحلیل ایدئولوژی بدل میشود. این یادداشت در پی آن است که ظرفیت دیستوپیا را برای بازاندیشی در باب تمدن، سیاست، و انسانِ معاصر، از رهگذر بازخوانی پروژه کلیز، بهمثابه یک امکان نظری جدید برجسته سازد.
-
گفتوگو با علیرضا بهشتی به مناسبت درگذشت السدیر مکاینتایر ؛
فضیلتگرای ارسطویی
به نظر میرسد تفسیری که مکاینتایر از نظریه بحران معرفتشناختی ارائه میدهد، ما را در فهم تحولات فکری تاریخ ایران بسیار کمک میکند.
-
رئیس بنیاد ایرانشناسی در روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی:
شاهنامه کاخ بلند فرهنگ ایرانی است
علی اکبر صالحی: «حکیم ابوالقاسم فردوسی تنها یک شاعر نبود، بلکه معمار زبان فارسی و پاسدار هویت ملی ایران بود. شاهنامه او نه فقط یک اثر ادبی، بلکه شناسنامه فرهنگی ملت ایران است.»
-
گفتوگو با مهدی خسروانی، مترجم «شناسایی پروپاگاندای رسانهای»؛
رسانه و حقیقت
رسانه حتی اگر عزم بیطرفی داشته باشد «نمیتواند» بیطرف باشد، هم به دلیل محدودیتهای نگرش خودش، هم به دلیل جبر مخاطب که مجال بیطرفی را از رسانهها سلب میکند.
-
نامهایی که زندهاند؛
آیا ادبیات هنوز میتواند نامهایی بسازد که زنده بمانند؟
چرا دیگر نامی مثل «اِما بوواری» یا «آنا کارنینا» در ذهنها نمیماند؟ در دورانی که نامها بیشتر در شبکههای اجتماعی و سیاست شنیده میشوند تا در رمانها، جای شخصیتهای ماندگار ادبی کجاست؟ نگاهی دوباره به سخنان اینگبورگ باخمن ما را به این پرسش مهم میرساند: آیا ادبیات هنوز میتواند نامهایی بسازد که زنده بمانند؟
-
به مناسبت گرامیداشت روز جهانی موزه و میراث فرهنگی؛
کتاب، موزههای تاریخی و میراث مستند ایران
مراجعه به کتاب راهنمایی که برپایهی اطلاعات دست اول و نقشههای بهکارآمدنی نوشته شده باشد نه تنها برای گردشگران و بازدیدکنندگان میراث تاریخی و فرهنگی ضرورت دارد، بلکه برای متخصصان و کارشناسان نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.
-
گفتوگوی ربکا سولنیت با ایندیپندنت؛
راههایی که مستقیم نیستند/ در ستایش ناداستان بهمثابه ادبیات مقاومت
ربکا سولنیت نویسنده، مورخ و فعال اجتماعی آمریکایی است که به دلیل آثارش در زمینههای فمینیسم، محیطزیست، تاریخ فرهنگی و عدالت اجتماعی در کتاب جدیدش مثل سایر کتابهایش اعتقاد دارد که داستان قله ادبیات نیست بلکه مستندنویسی هم راهی تدریجی به سوی موفقیت محسوب میشود.
-
پرفروشهای جامی در سیوششمین نمایشگاه کتاب تهران ؛
استقبال کتابخوانهای ایرانی از نیچه و یونگ
نشر جامی در آخرین روز از برگزاری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، فهرست پرفروشترین آثار خود را اعلام کرد؛ فهرستی که در آن نام فیلسوفان و متفکرانی همچون فردریش نیچه و کارل گوستاو یونگ بیش از دیگران به چشم میخورد.
-
گفتوگو با هایده مشایخ در نمایشگاه کتاب؛
جشنها به جای جنگها
هایده مشایخ: در کتابهای تاریخی بین ایران و روم رسم است که تاریخ جنگها بیشتر دیده میشود اما این کتاب به مناسبات خارج از دوره جنگها میپردازد و با جشنهای همدیگر آشنا میشدند
-
رونمایی کتاب در دانشگاه ادیان و مذاهب با حضور دکتر محسن جوادی؛
«صفات الهی از منظر فیلسوفان دین غربی»
از کتاب «صفات الهی از منظر فیلسوفان دین غربی» نوشته رضا الهیمنش جمعه ۲۶ اردیبهشتماه با حضور دکتر محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در غرفه انتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب رونمایی شد
-
عباس عراقچی در بازدید از نمایشگاه بینالمللی کتاب:
«قدرت مذاکره» حاصل چهل سال تجربه در وزارت امور خارجه است
وزیر امور خارجه: کتاب «قدرت مذاکره» حاصل چهل سال تجربه در وزارت امور خارجه است و هدف از نگارش آن، انتقال این تجربهها به نسل جوان و دانشجویان روابط بینالملل بوده است.
-
پیشنهاد کتابهای روزبه زرینکوب در نمایشگاه سی و ششم؛
از «فیسبیلالله» تا «موسی و گرشاسب، اردشیر و هرود»
روزبه زرینکوب، استاد گروه تاریخ دانشگاه تهران به چند کتاب تاریخی اشاره کرد که در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران مورد پسندش واقع شده بود.
-
قاجارها در نمایشگاه کتاب سی و ششم؛
«حظ کردیم و افسوس خوردیم»
در گشتوگذاری که میان غرفههای سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران داشتیم، از موسسات نشر در رابطه با آثار پرفروش با موضوع تاریخ قاجار پرسوجو کردیم.
-
موسسه فرهنگی اکو در نمایشگاه کتاب رونمایی کرد؛
نامههای شخصی علامه اقبال به همکلاسیاش
این اثر دفتر خاطراتی از علامه اقبال است و نویسنده آن خاطرات، نخستین دختر مسلمان از شبه قاره هند است که جهت تحصیل در مقطع دکتری به اروپا رفته بود و آن دختر خانم عطیهبیگمفیضی دوست و همکلاسی اقبال بود.
-
سید حسن امین در نمایشگاه کتاب؛
شاهنامه را انتخاب کنیم
سید حسن امین: بررسی ویژگیهای نظیرهگویی در شاهنامه امین براساس شاهنامه فردوسی است. زیرا این نظیره علاوه بر مشابهتهایی که با شاهنامه فردوسی دارد، مطالبی را در تکمیل بخشهای تاریخی شاهنامه فردوسی آوردهام.
-
حسین ابوالحسن تنهایی با گفتوگو با ایبنا در نمایشگاه کتاب؛
خوانش مکتب شیکاگو دچار کجفهمی شده
متأسفانه کمشدن فرصتهای زندگی که نتیجه خرابی دستگاههای اقتصادی مملکت است، انگیزههای هزینه کردن در کار کتاب را هم برای ناشران از بین برده و هم برای خوانندگان.
تازهها
-
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی:
ویژگی ممتاز سید جمالالدین اسدآبادی پیوند دادن سلوک عرفانی با تلاشهای اجتماعی بود
همدان - رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی گفت: ویژگی ممتاز سید جمالالدین اسدآبادی پیوند دادن سلوک عرفانی با تلاشهای اجتماعی بود؛ عرفان او در انزوا شکل نگرفت بلکه در دل میدانهای فکری و سیاسی عصر خود ایجاد شد.
-
در نشست بررسی آثار «روبرت والزر» در اصفهان مطرح شد؛
تأثیرات روبرت والزر بر فرانتس کافکا
اصفهان - نشست پژوهشهای روزآمد در شناخت ادبیات «روبرت والزر» در دانشکده زبانهای خارجی دانشگاه اصفهان برگزار و در آن درباره تأثیرات روبرت والزر بر فرانتس کافکا و فضاهای داستانی مشترک این دو نویسنده بحث شد.
-
مولف کتاب «روح الامین» در گفت و گو با ایبنا؛
زندگینامه خودگفته بر اساس تاریخ زیسته سید مقاومت
الهه آخرتی، مولف و پژوهشگر گفت: کتاب «روح الامین» بر پایه بیش از ۱۷۰ساعت مصاحبه و فایل صوتی از زبان سید حسن نصرالله است؛ کتاب نه یک زندگینامه ، نه تحلیل نظامی یا صرفاً یک مستند سیاسی، بلکه ساختار آن تلفیقی از روایتهای تاریخی و تجربیات زیسته سید مقاومت است.
-
مروری بر کتاب «داستان یک رمان» نوشته تامس ولف؛
ماجرای شکلگیری یک رمان با همکاری نویسنده و ویراستارش
«داستان یک رمان» ضمن اینکه نقش ویراستار کاربلد در تبدیل یک رمان آشفته و بیسروته به اثری درجهیک را نشان میدهد، از مشقتهای نوشتن سخن میگوید و از اینکه نویسندهای تازهکار چگونه طی فرایندی پر از رنج و مرارت به نویسندهای حرفهای تبدیل شده و نامش در تاریخ ادبیات داستانی ماندگار شده است.
-
«چگونه فیلسوف شدم» به روایت کالین مکگین؛
آغازی برای مطالعه فلسفه تحلیلی
کتاب «چگونه فیلسوف شدم؟» از این حیث خواندنیست که ارتباط محسوستری میان موضوعات مورد بررسی فلسفه تحلیلی و زندگی روزمره برقرار میکند.
-
در شهرستان مرزی بندرآستارا؛
مجموعه شعر «نمایشگاه» رونمایی شد
گیلان - مجموعه شعر «نمایشگاه» طی مراسمی در شهرستان مرزی بندرآستارا در غرب استان گیلان رونمایی شد.
-
در پی بیماری؛
شاعر توانیاب بوشهری درگذشت
بوشهر- مهدی ناصری، شاعر و نویسنده توانیاب جنوبی که فعالیتهای کنشگرانهای در حوزه دفاع از حقوق توانیابان داشت، در پی بیماری در سن ۴۷ سالگی درگذشت.
-
در پنجمین دوره جایزه ادبی محمد قهرمان مطرح شد؛
محمد قهرمان در سرودن شعر محلی کمنظیر بود/ ریشه ایرانی سبک هندی
خراسانرضوی - استادیار دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی گفت: محمد قهرمان در سرودن شعر محلی کمنظیر و زبانزد بود. او سرایش شعر محلی را جدی نمیگرفت تا اینکه روزی زندهیاد ملکالشعرای بهار او را به سرودن این نوع شعر تشویق کرد.
-
در ۸۷ سالگی؛
نگوگی وا تیونگو، غول ادبیات آفریقا، درگذشت
نگوگی وا تیونگو، نویسندهی کنیایی که در دوران دیکتاتوری دانیل آراپ موی مورد سانسور قرار گرفت، زندانی و تبعید شد و از نامزدهای همیشگی جایزهی نوبل ادبیات و یکی از معدود نویسندگانی بود که به زبان بومی آفریقایی مینوشت، در ۸۷ سالگی درگذشت.
-
با حضور نویسنده؛
کتاب «دایره آفرینش؛ سفری از زمین تا خدا» در اراک رونمایی شد
اراک – کتاب «دایره آفرینش؛ سفری از زمین تا خدا» تألیف نفیسه محبیان در کتابخانه عمومی حصیبی اراک رونمایی و روانه بازار نشر شد.
-
به قلم امیر سودبخش؛
کتاب «شاه و وکیل» در کرمان رونمایی شد
کرمان- کتاب «شاه و وکیل» به نویسندگی امیر سودبخش در کتابفروشی مشق شب کرمان رونمایی شد.
-
کتاب «شاه عباس کبیر» در کانون کتاب خراسان جنوبی نقد و بررسی شد
خراسان جنوبی_ در یکصد و بیست و یکمین جلسه کانون کتاب خراسان جنوبی کتاب «شاه عباس کبیر» نوشته مریم نژاد اکبری مهربان مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
-
اخبار کتاب شهرستانهای خراسان رضوی - ۶۴
برگزاری نشست معرفی کتاب در چناران/ برنامههای متنوع فرهنگی در تایباد
خراسانرضوی - شهرستانهای خراسان رضوی این هفته نیز میزبان رویدادهای فرهنگی و ادبی مختلفی شد.
-
فصلنامه بهائیشناسی به شماره سیوسوم رسید؛
نگاهی به حج مهدوی به مناسبت فرارسیدن ایام حج
سیوسومین شماره از فصلنامه بهائیشناسی در بهار 1404 منتشر شد. سرمقاله این فصلنامه به مناسبت فرارسیدن ایام حج به حج مهدوی اختصاص دارد.
-
به مناسبت انتشار نخستین شماره صوراسرافیل؛
دلبسته تجدد، رهگشای خرد
اسرافیل نماد آگاهی بود که با صور خود-یعنی ابزار آگاهی،مردم را بیدار میکرد. مردگان، همان خفتگان جهل و بیخبری و عقبماندگی بودند.
-
نگاهی به اندیشههای اسوالد اشپنگلر به بهانه زادروز او؛
پیشگوی انحطاط غرب
به باور اشپنگلر، انسان با توسعه ابزار و فن، خود را از چرخه طبیعی جدا ساخته و در مسیر سرنوشت متفاوتی افتاده است. این جدایی، سرآغاز بحران تمدن بشری است.
-
ایبنا از بازار ملزومات تولید کتاب گزارش میدهد؛
ریزش قیمت کاغذ و زینک در بازار
ریزش قیمت کاغذ تحریر و زینک دو کالای پرمصرف حوزه چاپ و نشر از مهمترین رخدادهای بازار ملزومات تولید کتاب طی هفته جاری بوده است.
-
گفتوگو با سردار شمسآوری بهمناسبت انتشار کتاب «خسرو گلسرخی»؛
خسرو گلسرخی به همان صورتی که شعر میگفت، زندگی میکرد
سردار شمسآوری در گفتوگو با ایبنا گفت: اشعار گلسرخی نه آنقدر شعاری هستند که دیگر شعر نباشند و نه آنقدر شعر در خدمت خلق و تودهها که غیرشعاری باشند. این اشعار ترکیبی از هر دو ویژگی را در خود دارند. ایده اصلی ما این بود که زندگی فکری، اجتماعی و ادبی گلسرخی را بهصورت یک کل واحد ببینیم. او شاعری بود که زندگی و شعرش بر هم منطبق بودند؛ به همان صورتی که شعر میگفت، زندگی میکرد و همانقدر زندگی و مبارزهاش رمانتیک بود که شعرش.
-
گفتوگوی «ایبنا» با نویسنده کتاب «طراحی اندیشی» در حوزه معماری؛
اضافه کردن اطلاعات در بحثهای تخصصی کار بسیار دشواری است
بهنام جیحانی، معمار و پژوهشگر، در کتاب «طراحی اندیشی» معتقد است که تمرینهای عملی، هرچند ضروری، بدون پشتوانه نظری و شناخت عمیق از مفاهیم طراحی، نمیتوانند به درک کامل منجر شوند.
-
دبیر جایزه ادبی «داستان کوتاه هشت»:
کرامت انسانی؛ نقطه آغاز روایت در جایزه «داستان کوتاه هشت» است
خراسانرضوی - دبیر جایزه ادبی «داستان کوتاه هشت» گفت: جایزه ادبی داستان کوتاه هشت، نخستین دوره خود را با محوریت «انسان، انسانیت و کرامت انسانی» آغاز کرده است.
نظر شما