دوشنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۷:۰۸
سقوط رژیم پهلوی موضوع بيست‌ويكمين شماره گذرستان شد

بيست‌ويكمين شماره نشریه الکترونیکی «گذرستان» به موضوع پيروزي انقلاب اسلامي و دهه فجر اختصاص دارد. در اين شماره، علل و عوامل سقوط رژيم پهلوي و چگونگی شکل‌گیری انقلاب مورد واكاوي قرار مي‌گيرد.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)،‌ موسسه مطالعات و پژوهش‌هاي اسلامي در اين شماره از گذرستان به تشریح رویدادهای انقلاب اسلامی به ویژه تحولات نخستين دهه فجر انقلاب (12 تا 22 بهمن 1357) پرداخته است. 

سخن نخست اين شماره با مقاله‌اي از «غلامعلي رجايي»، نويسنده و محقق با عنوان «چرا رژيم پهلوي سقوط كرد؟» شروع مي‌شود. در اين مقاله كه به علل و عوامل فروپاشي سقوط پهلوي مي‌پردازد، مي‌خوانيم: «صرف‌نظر از اهمیت همه علل و عوامل دخیل در این فروپاشی، موضوع دین‌ستیزی خاندان پهلوی و چالش و مخالفت آن‌ها با مقوله دین اسلام و احکام آن که به موجب قانون اساسی، شاه سوگند خورده بود از آن پاسداری نماید، نقش بسیار تعیین‌کننده و تسریع‌کننده‌ای در زوال سلطنت پهلوی داشته است.» 

مقاله‌هاي «نقش معلمان در پيروزى انقلاب اسلامى ايران»،‌ «از فرودگاه تا مدرسه رفاه...»،‌ «انقلاب اسلامي از مهاجرت امام خميني به پاريس تا پيروزي»،‌ «شکوه و شگفتی‌های انقلاب»، «پروازانقلاب به بهانه بازگشت امام خميني(ره) به ميهن»،‌ «پيروزي انقلاب اسلامي و نقش زنان به روايت امام خميني»،‌ «تظاهرات خودجوش در 21 بهمن 1357» و‌ «جايگاه مذهب در انقلاب اسلامى» آغازگر اين شماره هستند. 

در ادامه نيز مقاله‌هاي «چگونگي شكل‌گيري کمیته استقبال از امام(ره)»،‌ «چرا در ایران 57 انقلاب شد؟»، «استقبال از پرواز انقلا‌ب»،‌ «علت مهاجرت امام خمینی به پاریس»، «فرار شاه و توصیه‌هاي امام خمینی(ره)»، «گام به گام تا انقلاب»،‌ «ماجرای حضور ۱۵۰ نفر از گارد جاویدان در منزل امام»،‌ «مسجد پایگاه مبارزه مردمی در انقلاب»، «میراث مسافر فجر»، «‌سهم ساواک در سقوط رژیم پهلوی» و «نقش‌ مجالس وعظ و خطابه در پیروزی انقلاب اسلامی» آمده‌اند. 

از دیگر مقاله‌های این شماره می‌توان به «از 22 بهمن 1357 تا 29 فروردين 1358 بر ارتش چه گذشت؟»، «انقلاب اسلامى، دین‌دارى و ارزش‌مدارى بانوان‏»،‌ «اوج‌گیری انقلاب اسلامی در سال 1357»، «بازگشت حضرت امام(ره) به ایران»، «پياده‌روي از ميدان انقلاب تا بهشت‌زهرا»، «پيروزي انقلاب به بركت صفا و خلوص مردم بود»، «تهران در روزهای سه روز سرنوشت ساز بهمن 57»، «جرقه‌هاي انقلاب در سال 1356»، «چگونگی هجرت امام خمینی از نجف به پاریس»،‌ «در جلسه مهم سران ارتش در ۲۲بهمن ۵۷ چه گذشت؟»،‌ «ستاد استقبال»،‌ «فرار سربازان رژیم شاه»،‌ «فراز و فرود پرواز انقلاب»، «گزارش هفته‌نامه آمریکایی نیوزویک از واقعه 17 شهریور»،‌ «ماموریت ویژه هایزر»،‌ «مقاومتی كه مانع انحلال ارتش شد»،‌ «ناکامی بختیار در مقابل حضرت امام خمینی (ره)»، «نقش طبقه‌ متوسط جدید در انقلاب اسلامی» و «نقش محرم در پیروزی انقلاب اسلامی» اشاره كرد. 

در روز ۱۴ مهرماه ۱۳۵۷، یکی از حساس‌ترین حوادث انقلاب اسلامی رقم خورد که در انتشار پیام انقلاب در جهان و تسریع در تحقق پیروزی آن بسیار موثر افتاد. در این روز امام خميني با چهار نفر از همراهان خود به سوی فرانسه پرواز کرد. پروازی که آغازگر شمارش معکوس سقوط آخرین رژیم شاهنشاهی در ایران بود. درباره اين رويداد، در مقاله ‌«علت مهاجرت امام خمینی به پاریس» نوشته شده است: «دولت فرانسه از یک طرف مدعی بنیان­گذاری آزادی و حقوق بشر بود و خود را وارث انقلاب کبیر ضد استبدادی می­دانست و از طرف دیگر منافع مادی او در ایران در گرو رضایت شخص شاه بود. غربی­ها منافع مادی خود را بر ارزش‌های معنوی خود همواره مقدم می­دانند. آن‌ها به خاطر منافع خود در ایران حاضر بودند که از رژیم بدنام و مستبد شاه حمایت کنند و این علت اصلی حمایت دولت فرانسه از شاه بود.»

مقاله‌های «فجر اول » در شماره 21 «گذرستان» به نشانی http://gozarestan.ir به‌صورت آنلاین در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها